WASPADALAH, Penyakit Kulit Yang Bernama Psoriasis Ini..

Powered by WP Review

penyakit kulit

WASPADALAH, Penyakit Kulit Yang Bernama Psoriasis Ini.. Psoriasis iaitu penyakit keradangan kronik pada kulit yang ditandai dengan proses penggantian kulit yang terlalu cepat, disebabkan oleh kelainan pada sistem kekebalan tubuh (autoimun), yang sampai saat ini belum bisa sembuh dengan cara total, tetapi boleh dikawal secara bersepadu.

Pada psoriasis sel-sel kulit tumbuh semula terlampau cepat dari biasa, yang umumnya 3-4 minggu, jadi hanya 2-4 hari. Diketahui bahawa terjadi pengaktifan sel T dan menghasilkan zat keradangan, seperti TNF-alpha. Sel T yang ada di lapisan kulit merembeskan cytokines serta growth factor yang mengginduksi hiperprolifrasi keratinosit sehingga timbul luka-luka.

Penyakit Kulit Yang Bernama Psoriasis Ini

Psoriasis sering muncul di kuku, juga mengenai kulit kepala (scalp), ditandai dengan sisik besar serta penebalan dengan warna kemerahan yang bakal melalui batas rambut, kadang-kadang cuma kelihatan seperti ketombe. Diluar itu penyakit ini boleh kerap mengenai siku serta lutut, walapun boleh pula mengenai muka, lupat lutut, lipat siku, genitalia, telapak tangan dan kaki, sesuai sama tahap keparahannya penyakit ini bahkan juga boleh meluas sampai ke semua badan (eritroderma) yang bakal menyebabkan kegawatan serta boleh keganasan terhadap jiwa.

Sepuluh hingga 25% daripada pesakit psoriasis mengalami arthritis, yang dikatakan sebagai psoriatic arthritis. Walau psoriasis biasanya hilang muncul, tetapi apabila terus-terusan bakal muncul keradangan. Radang sendi bakal menyebabkan kesakitan, kekakuan, serta bengkak pada sendi. Bila berlangsung terus-menerus boleh mengakibatkan rusaknya, terlebih pada sendi besar, umpamanya sendi pinggul maupun pada sendi kaki bawah, yang dimaksudkan swollen sausage finger (jari membengkak seperti sosej).

Penyakit Kulit Yang Bernama Psoriasis Ini

Perubahan-perubahan ini sering kali dicetuskan diantaranya oleh:
Trauma fizikal (koebner phenomenon) disebabkan geseran atau garukan.
Jangkitan streptokokkus, yang kelihatan berbentuk bintik merah (psoriasis gutata).
Ubat-ubatan, yakni glukokortikoid, lithium, ubat antimalarial, serta beta Bloker.
Stress.

Rawatan dan Pencegahan

Penyakit ini tidak berjangkit, tetapi boleh berisiko pada kualiti hidup penderitanya apabila tidak dirawat dengan baik. Pengendalian yang holistic meliputi:

1. Pertimbangan nutrisi. Penyelidikan dermatologi menyampaikan bahwa tak ada jalinan yang penting anatara diet rendah protein dengan flare-nya psoriasis. Sedang alcohol di ketahui boleh menyebabkan timbulnya psoriasis pada sebahagian orang.

2. Ubat pengurang rasa sakit, kortikosteroid, serta pemakaian cream yang mempunyai kandungan vitamin D. Suatu kajian pada 20 orang Sweden tunjukkan bila kenalan dengan matahari betul-betul dapat melakukan penambahbaikan bukan sekadar lihat reaksi individu pada cahaya matahari, tetapi juga tahap vitamin D yang naik hampir 83%. Tetapi, butuh diingat bahawa banyak vitamin D di buat pada kulit putih sbagai reaksi daripada jumlah pancaran cahaya matahari dari pada pada kulit yang lebih gelap.

Penyakit Kulit Yang Bernama Psoriasis Ini

Pencegahan dengan pemliharaan fizikal dan psikologi. Penentuan bersenam yg tidak menghimpit sendi, seperti berenang, juga tak kalah utama. Memandangkan bahawa bila sekali telah terhakis jadi susah sekali untuk mengmbalikannya ke keadaan normal. Salah satu usaha menghimpit stress boleh dikerjakan dengan yoga atau kelonggaran.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih