WASPADALAH !! Kini Minyak Kayu Putih Palsu Telah Beredar Di Pasaran !! Ini Berbahaya Bagi Kulit Si Comel Anda !!

WASPADALAH !! Kini Minyak Kayu Putih Palsu Telah Beredar Di Pasaran !! Ini Berbahaya Bagi Kulit Si Comel Anda !!

Minyak kayu putih (cajuput oil) merupakan salah satu jenis minyak esensialyang dihasilkan dari proses penyulingan daun dan ranting dari pohon kayu putih (melaleuca leucadendra).

Pokok kayu putih ini banyak tumbuh terutama di wilayah Indonesia bahagian timur dan Australia bahagian utara. Atau dapat juga tumbuh di daerah-daerah dengan musim kemarau yang jelas.

Sesuai dengan namanya, pokok kayu putih memang mempunyai batang yang berwarna putih, boleh dikupas seperti buih yang berlapis-lapis, mempunyai daun yang berukuran kecil-kecil serta mudah menguap jika terkena panas.

Baunya yang khas membuat minyak kayu putih banyak disukai atau bahkan justru dibenci oleh sebahagian orang. Hampir semua orang mengenal minyak kayu putih dan memanfaatkannya sebagai ubat tradisional untuk menghangatkan tubuh, terutama untuk bayi dan anak-anak.

Boleh juga digunakan untuk meredakan masuk angin, perut kembung, gatal-gatal akibat gigitan serangga, dan juga iritasi kulit. Selain itu, minyak kayu putih juga digunakan sebagai bahan campuran untuk membuat minyak telon, minyak wangi, ataupun produk rumah tangga lainnya.

Beberapa hari terakhir ini kami jagat maya dihebohkan adanya minyak kayu putih palsu. Seperti dikutip dari akaun Facebook Om Anuar, kita harus cermat ketika membeli minyak kayu putih asli, kerana sekarang ada minyak kayu putih palsu yang beredar di pasaran.

Dalam akaun Facebook miliknya, Om Koes menuliskan:

“Semakin maraknya tindakan penipuan yang berlaku terhadap produk dalam bungkusan yang ada, hal ini pun terjadi dengan salah satu produk Cap Lang iaitu Minyak Kayu Putih Cap Lang atau biasa yang

disingkat dengan singakatan MKP. Kami mencari produk Minyak Kayu Putih Cap Lang yang PALSU dan telah beredar di masyarakat. Oleh kerana itu Keluarga Cap Lang diharapkan teliti untuk membeli produk Minyak Kayu Putih Cap Lang yang ASLI.

Berikut beberapa perkara yang perlu diperhatikan untuk menentukan Minyak Kayu Putih yang ASLI.

1. Kemasan MKP ASLI lebih langsing, sedangkan yang PALSU lebih gemuk

2. Jarak antara Label MKP ASLI lebih menyempit dan rapih sedangkan PALSU lebih renggang, selain itu warna label MKP ASLI lebih cerah

3. Kemasan tutup yang ASLI embos / timbul keluar sedangkan yang PALSU embos kedalam.

4. Apabila dikacau MKP ASLI buih akan cepat hilang sendangkan yang PALSU buih yang timbul tidak hilang. ”

Untuk lebih mudah mengetahui mana yang asli dan palsu, boleh kalian lihat gambar di bawah ini:

Membezakan minyak kayu putih asli dan palsu

Membezakan minyak kayu putih asli dan palsu

Membezakan minyak kayu putih asli dan palsu

Membezakan minyak kayu putih asli dan palsu

Nah, begitu cara mudah membezakan mana minyak kayu putih yang asli dan palsu. Semoga artikel ini bermanfaat untuk kita semua.

Sila share kepada kawan anda, supaya lebih berhati-hati apabila membeli minyak kayu putih. Semak dahulu keasliannya seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas. [YH – Yangheboh.com /Sebarkanlah.com]

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...

Dapatkan kisah terbaik terus ke dalam inbox email anda!