WAJIB ANDA KETAHUI !! ADA BAHAYANYA DAN ADA JUGA MANFAATNYA DAUN KECUBUNG INI ((BACA SELENGKAPNYA))

WAJIB ANDA KETAHUI !! ADA BAHAYANYA DAN ADA JUGA MANFAATNYA DAUN KECUBUNG INI ((BACA SELENGKAPNYA))

Kecubung tidak hanya berguna sebagai tanaman pembius. Manfaat lain yang boleh didapati dari kecubung ternyata cukup banyak. Beberapa di antaranya yaitu sebagai obat sakit gigi serta asma.

daun kecubung

Kecubung (Datura metel L) sehingga kini di kenal juga sebagai tanaman yang memberi kesan negatif. Tumbuh-tumbuhan yang bunganya berbentuk trompet ini sering disalahgunakan untuk penghilang kesedaran atau sebagai bahan pembius lantaran daun kecubung berkhasiat anestesi. Hal semacam itu terlebih kerana tanaman ini mengandung metil kristal yang mempunyai kesan relaksasi pada otot lurik.

Kerana mempunyai bentuk yang seperti trompet ditambah konotasi negatif, masyarakat Amerika dan Eropah lalu menyebutnya juga sebagai devil trumpet. Penyalahgunaan tersebut sebenarnya berasal dari kebiasaan suatu kelompok masyarakat di India yang menggunakan kecubung untuk membius korban persembahan untuk dewa.

Berbentuk menenangkan Hingga saat ini, kecubung juga masih tetap dianggap negatif. Walau sebenarnya, anggapan tersebut tidak terlalu tepat lantaran tanaman ini boleh mempunyai nilai positif. Bermula sejak dahulu, orang-orang Cina memakai kecubung juga sebagai ubat selsema. Mungkin saja, kesan pedas, pahit, serta menghangatkan inilah yang bikin kecubung digunakan untuk obat flu.

Di India, biji kecubung yang dihaluskan serta digabung lemak jadi ubat luar untuk pesakit mati pucuk. Diluar itu, ubat itu diakui dapat meningkatkan ketahanan seksual. Faedah lain dari kecubung, terkecuali untuk menangani selesema serta mati pucuk, juga baik untuk meredakan asma serta sakit gigi.

Dalam laman Pengetahuan Pengetahuan serta Tehnologi dijelaskan bahawa kecubung mempunyai kandungan senyawa kimia alkaloid. Sebatian alkaloid itu terbahagi dalam atropin, hiosiamin, serta skopolamin yang berbentuk antikholinergik. Kecubung juga mempunyai kandungan hiosin, zat lemak, kalsium oksalat, meteloidina, norhiosiamina, norskopolamina, kuskohigrina, serta nikotina.

Seseorang pakar tanaman obat, dr Setiawan Dalimartha, menuturkan bahawa zat yang berguna juga sebagai pereda asma iaitu hipociamin serta skopolamin yang besifat antikholinergik. Kesan dari zat itu sangatlah memudahkan pesakit asma.

Alkaloid boleh melebarkan kembali saluran pernafasan yang menyempit disebabkan serangan asma.
Lantas, skopolamin juga mempunyai kesibukan kumpulan depresan untuk susunan saraf pusat hingga sering dipakai juga sebagai ubat antimabuk.

Mesti hati-hati Yang butuh di perhatikan, pemakaian kecubung boleh memberi kesan sampingan. Keracunan mungkin berlangsung. Menurut Endah Lasmadiwati, pakar tanaman obat dari Taman Sringanis Bogor, pemakaian daun kecubung yang cuma aku diramas dan ditampal pada dahi boleh bikin orang mabuk.

Itu sebab, kita mesti sangat hati-hati dalam pemakaian kecubung. Sekurang-kurangnya, berjumpalah dengan pakar tanaman ubat atau doktor saat sebelum memakai ramuan kecubung.

Tanda-tanda keracunan yang umumnya muncul, terlebih disebabkan zat atropin serta skolopamin, iaitu mulut kering, sembelit, peka pada sinar, serta sakit mata. Pemberian antasida biasanya dipakai untuk menangani permasalahan itu.

Kecubung banyak didapati di kawasan berhawa sejuk. Di banyak daerah, kecubung dinamakan dengan kucubung (Sunda) serta kacubung (Madura). Kecubung termasuk juga tumbuhan type perdu. Mahkota bunganya sama terompet berwarna putih keunguan.

Kecubung berbunga putih dikira paling beracun berbanding dengan type lain yang juga mempunyai kandungan zat alkaloid. Oleh kerana itu, pemakaiannya mesti sangat hati-hati serta cuma terhad juga sebagai ubat luar.

Sebatian alkaloid ini ada di seluruhnya sisi tumbuhan kecubung, dari mulai akar, batang, daun, bunga, buah, sehingga bijinya. Tetapi, kandungan paling besar ada pada akar serta biji. Apabila keracunan ramuan kecubung, mengusahakan agar jangan sempat tertidur. Minumlah kopi yang keras serta janganlah lupakan untuk hirup hawa fresh sebanyak mungkin.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih