TAHUKAH ANDA ?? KUNYIT BOLEH MENJADI RACUN JIKA TUBUH ANDA MENGALAMI 6 JENIS DIBAWAH INI… ((BACA SELENGKAPNYA))

TAHUKAH ANDA ?? KUNYIT BOLEH MENJADI RACUN JIKA TUBUH ANDA MENGALAMI 6 JENIS DIBAWAH INI… ((BACA SELENGKAPNYA))

Hal ini sering diandaikan bahawa jika sesuatu yang semula jadi, tidak boleh menimbulkan kesan sampingan, terutama kunyit. Kunyit adalah rempah-rempah 3 paling popular kerana mempunyai banyak manfaat kesihatan, mempunyai aroma yang unik dan boleh digunakan sebagai pewarna.

bahaya kunyit

Namun, kunyit boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan, termasuk pusing, mual, cirit-birit sakit perut iklan. Oleh kerana itu, ada kumpulan orang tertentu yang harus mengelakkan kunyit.

Gangguan pencernaan

Menurut University of Maryland Medical Center, kunyit boleh mengganggu ubat antasid, dan boleh menyebabkan peningkatan asid perut dalam kes itu digabungkan dengan ubat antasida seperti Pepcid, Nexium, Tagamet, Prevacid atau Zantac.

Kunyit mengandungi sifat pedas dan kerana itu, penggunaan panjang boleh menyebabkan gangguan lambung.

Penipisan darah

Kunyit juga boleh mengurangkan kelajuan pembekuan darah seperti yang ditemui di National Institutes of Health. Oleh kerana itu, anda tidak harus mengambil dengan antikoagulan dan / atau ubat antiplatelet.

Oleh kerana itu, sebelum anda mula mengambil kunyit atau kunir tambahan, anda harus berunding dengan doktor anda jika anda mengambil ubat pencair darah.

Ubat yang bertindak sebagai pencair darah dan tidak perlu diambil bersama-sama dengan kunyit adalah sebagai berikut: ibuprofen (Advil, Motrin, dll), aspirin, naproxen (Anaprox, Naprosyn, dll), warfarin (Coumadin), dan lain-lain.

Mengenai fakta bahawa mungkin melambatkan pembekuan darah, anda harus mengelakkan kunyit dalam kes anda mengambil makanan tambahan herba yang lambat pembekuan juga. Menurut laman web NIH, ini termasuk ginkgo, Danshen, bawang putih, willow, halia, Angelica, semanggi merah, cengkeh, Panax ginseng, dan lain-lain.

Selain itu, kerana hartanah ini kunyit, anda tidak perlu mengambil sekurang-kurangnya beberapa minggu sebelum operasi. masalah pundi hempedu

Kunyit boleh memburukkan lagi masalah pundi hempedu, sehingga anda harus mengelakkan jika anda mempunyai saluran hempedu halangan atau batu hempedu.

Individu yang mengambil ubat-ubatan tertentu juga harus menggunakan kunyit dengan hati-hati kerana ia juga boleh mengganggu antikoagulan seperti warfarin, aspirin, dan clopidogrel.

Selain itu, kunyit juga boleh mengganggu ubat-ubatan seperti ubat anti-inflamasi atau non-steroid. Juga, anda perlu hati-hati menggabungkan dengan ubat-ubatan herba.

Mengandung dan menyusukan

Kunyit adalah KEMUNGKINAN AMAN harus diambil selama kehamilan dan menyusui jika dimakan dalam jumlah yang sederhana melalui mulut. Walau bagaimanapun, adalah KEMUNGKINAN tidak selamat jika diambil secara lisan dalam jumlah ubat oleh ibu hamil, kerana boleh membahayakan kehamilan kerana dapat m3r4ngs4ng r4h1m, dan juga dapat mempromosikan tempoh haid.

Selain itu, tidak ada maklumat sejauh mengenai tahap keselamatan kunyit dalam jumlah ubat dalam kes menyusui, sehingga disarankan untuk tidak menggunakannya untuk mencegah kemungkinan kesan sampingan

Pesakit dengan halangan saluran hempedu

Terlepas dari kenyataan bahawa kurkumin ditemui dalam kunyit berjaya mengosongkan pundi hempedu dan mengurangkan risiko kejadian batu hempedu dan kanser pundi hempedu, pesakit dengan penghalang saluran hempedu disyorkan untuk mengelakkan rempah-rempah ini.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih