TAHUKAH ANDA ?! INILAH BENTUK NAFKAH BATIN YANG DI INGINKAN ISTERI DARI SEORANG SUAMI..

TAHUKAH ANDA ?! INILAH BENTUK NAFKAH BATIN YANG DI INGINKAN ISTERI DARI SEORANG SUAMI..

Salah satu Kewajiban seorang Laki Laki yang sudah berkahwin adalah memberikan nafkah lahir dan batin pada wanita yang dinikahinya. Jika tidak melakukan kewajiban tersebut, mereka berdosa kerana hukum agama yang mengatur tentang pemberian nafkah pada isteri sudah jelas.

suami

Namun ketika berbicara tentang nafkah, apa yang tergambar dalam fikiran anda? Mungkin kita akan menafsirkan bahawa nafkah itu adalah pemberian seorang suami kepada isterinya. sebenarnya tanpa kita sedari kadang-kadang kita salah memahami erti nafkah.

Kebanyakan Kita mungkin berfikir bahawa nafkah lahir itu berupa materi yang wujudnya kelihatan sedangkan nafkah batin itu adalah pemenuhan keperluan biologi sahaja. padahal nafkah batin bukan hanya sebatas itu, menurut kebanyakan kaum ibu nafkah batin tidak selalu terletak pada pemenuhan keperluan biologi melainkan ada yang lebih diperlukan oleh mereka. Mungkin “iya” di awal perkahwinan. tapi seiring
perjalanan usia perkahwinan, hadirnya pelbagai masalah juga keletihan dalam proses berumahtangga, nafkah batin yang tadinya serupa dengan hal yang bergelora, sekarang berubah biasa sahaja.

Beberapa point dibawah ini mungkin dilihat dari sisi humanisme wanita. Sekurang-kurangnya, setakat ini menurut pengalaman saya sebagai seorang isteri juga sebagai seorang ibu dan juga pemerhatian hasil perbualan saya dengan sejumlah ibu, sesungguhnya inilah bentuk nafkah batin yang diharapkan isteri dari suami mereka:

1. Para Suami Rela meluangkan masa dari kesibukannya untuk membantu pekerjaan rumahtangga. Pekerjaan ibu atau isteri dirumah tidak ada habisnya. Masa luang untuk ongkang kaki atau duduk manis menonton televisyen mungkin menjadi sesuatu yang jarang berlaku.

Beberapa jam saja “diam” (tidak melakukan apaapa) dipastikan pekerjaan ibu akan semakin bertambah dan menggunung. pinggan dan kumbahan yang terkumpul, dapur berantakan, teres yang kotor, dan ..

Mungkin masih banyak lagi yang lain. buat para ayah atau para suami, cubalah semasa anda pulang bekerja boleh sedikit rapi. Simpan baju bekas pakai anda ditempat yang semestinya, bukan dilempar atau disimpan sesuka hati.

Belum lagi langsung perintah minta ini dan minta itu. Selain itu masih ditambah komen tentang keadaan rumah yang tidak rapi, atau anakanak yang belum mandi .. jika para ibu mempunyai suami seperti ini sabar ya. Padahal jika saja para suami atau para ayah pulang dari kerja bertanya dengan kata-kata yang lembut, “Mau dibantu apa sayang?” hmm..mungkin isteri yang tadinya mau meminta anda membantu pekerjaan rumah, menjadi tidak tega meminta bantuan pada anda.

2. Memberikan kepercayaan penuh untuk menguruskan kewangan. Perlu diketahui bahwasannya nafkah lahir, bukan soal berapa nominal. Tetapi terletak pada seberapa terbuka suami terhadap isterinya.

Keterbukaan dan komunikasi menjadi perkara yang amat penting dalam hal ini. Hendaknya suami memberi kepercayaan kepada isteri untuk menguruskan kewangan rumah tangga, jangan mencurigai apalagi mengungkit-ungkit muka yang diberikan atau mengatakan kalimat ini “Masa wang belanja belum juga seminggu udah habis? “Kalimat seperti ini terkesan menyalahkan isteri.

Padahal kadang-kadang ada kebutuhankebutuhan rumah tangga yang harus dipenuhi yang sifatnya mendadak atau ada alat-alat dapur yang terpaksa harus dibeli. ga mungkin juga kan apabila kita membeli peralatan dapur, menunggu izin suami dulu.

Tapi mesej untuk para isteri bukan bererti juga anda menggunakan wang belanja bulanan atau mingguan yang diberi suami sesuka hati tanpa perhitungan dan tanggung jawab. Beli sesuatu itu harus sesuai keperluan tidak boleh berlebihan.

Bagi para suami, isteri anda akan merasa bahagia ketika anda percaya padanya. Lebih berbahagia lagi ketika anda memberikan nafkah sambil berkata “Ini gajiku sayang, sekian rupiah .. kamu pegang ya, jika nanti tidak mencukupi untuk membiayai rumahtangga kita, sampaikan saja, aku akan bekerja lebih keras lagi, ” hmm .. seorang isteri pasti akan luluh hatinya dan tidak akan minta macammacam tuh.

3. Menerima istri apa adanya dan Tidak membandingkan isteri dengan wanita lain. seperti apa-apa jua keadaan isteri sekarang, ingatlah bahawa ia adalah jodoh terbaik untuk anda. Dialah yang menerima
anda dengan kelebihan dan kekurangan anda. Dialah yang selama ini mendampingi anda baik pada masa senang atau susah, yang merawat anda ketika anda sakit, menguatkan anda saat terpuruk. hargai pengorbanannya, jangan memuji wanita lain dihadapannya atau membandingkannya dengan wanita lain. Meski topiknya hanya sekadar warna Baju atau tudung.

Tidak ada wanita yang suka dibandingkan dengan wanita lain. Walaupun kalimat yang anda ucapkan bertujuan untuk memberi motivasi kepada isteri anda tetap saja hal itu akan menyakiti hatinya. isteri suka dihargai sesuai keunikan peribadi mereka masing-masing.

4. Luangkan masa untuk ajak isteri jalanjalan. isteri manapun pasti gembira jika diajak jalanjalan. tidak selalu membeli-belah dan beli berlian .. cukup dengan mengajaknya makan tengah hari, menghantarnya ke pasar, atau bahkan sesekali menggantikan tugasnya antar jemput anak. Itu sudah cukup menyenangkan baginya.

5. Jadi rakan sharing serta pendengar yang baik. Kalau beberapa suami tahu, watak semulajadi wanita selain membuat cantik diri untuk anda, iaitu Sharing. berikan bilik untuk dia supaya ia mengemukakan perasaannya pada anda. Dengar ceritanya, keluhan, kesedihannya, yang diimpikannya .. Walau mungkin saja kadang kelihatan remeh serta menyebabkan mengantuk untuk anda.

Seseorang isteri bakal terasa bahagia saat suami merespon baik apa yang di ungkapkannya saat selari suaminya. Hal semacam ini baik serta dapat mengelak isteri anda sharing kepada orang lain. Lantaran bila curhatnya kesalah orang, jadi bakal berisiko.

6. Membiarkan isteri tidur hingga pagi. Nah, ini mengganggunya adalah salahsatu cara menyayanginya. Kadang-kadang ada masa isteri anda ingin tidur dengan senang hingga subuh, melepas keletihan sesudah sepanjang hari bekerja mengurusi keluarga. Kadang-kadang … membiarkan isteri berehat, serta tak ribut dengan masalah “nafkah batin”, malah jadi nafkah batin yang istimewa untuk beberapa isteri.

Tersebut bentuk nafkah batin yang dikehendaki isteri dari suami mereka. Bila point-point di atas itu dipenuhi .. nafkah batin “Ala bapakbapak” lancar lah .. serta ditanggung tanpa ada masalah. Mudah-mudahan berguna, silakan di berbagi supaya banyak yang terima faedah dari tulisan ini. Serta supaya pasangan2 yang telah berkahwin dapat sama-sama memahami harapan masing-masing dari pasangannya.

sumber: redaksione

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih