SUBHANALLAH !! INILAH 10 DOA YANG MUSTAJAP UNTUK MENGUBAH TAKDIR ANDA… SEMOGA BERMANFAAT ?!

SUBHANALLAH !! INILAH 10 DOA YANG MUSTAJAP UNTUK MENGUBAH TAKDIR ANDA… SEMOGA BERMANFAAT ?!

Bagaimana buat Rezeki Sentiasa Hampiri Kita? Gunakan 10 cara berkesan Ini, Insya Allah ..

Berikut 10 Jurus yang bikin rejeki senantiasa menghampiri kita.

doa mustajab

1. Taqwa
“Barang siapa yang bertaqwa pada Allah pasti Dia bakal mengadakan jalan keluar baginya. Serta memberikannya rezeki dari arah yang tiada diduga-sangkanya, “(QS ath-Thalaq: 2-3).

2. Tawakal
Nabi s. a. w. bersabda: “Seandainya anda bertawakal pada Allah dengan sebenar-benar tawakal, nescaya anda di beri rezeki seperti burung di beri rezeki, ia pagi hari lapar dan petang hari sudah kenyang. “(Kisah Ahmad, at-Tirmizi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r. A.)

3. Solat
Firman Allah dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam, janganlah sekali-kali engkau malas kerjakan empat rakaat pada saat permulaan siang (solat Dhuha), kelak pastinya akan Saya cukupkan keperluanmu pada petang harinya. “(Riwayat al-Hakim dan Thabrani)

4. Istighfar
“Mohonlah ampun kepada Tuhanmu, sebenarnya Dia adalah Maha Pengampun, pasti Dia bakal menghantar-kan hujan padamu dengan lebat, serta banyaknya harta kekayaan serta anak-anakmu dan mengadakan untukmu kebun-kebun serta mengadakan (pula di dalamnya) untukmu sungai-sungai” (QS Nuh: 10-12)

“Barangsiapa perbanyak istighfar (mohon ampun pada Allah), pasti Allah jadikan untuk setiap kesedihannya jalan keluar dan untuk tiap-tiap kesempitannya kelapangan, serta Allah bakal memberikannya rezeki (yang halal) dari arah yang tidak ada disangka-sangka,” (HR Ahmad, Abu Daud, an-Nasa’i, Ibnu Majah dan al-Hakim).

5. Silaturahim
Imam Bukhari meriwayatkan kalau Rasulullah saw bersabda,
“Siapa yang suka untuk dilapangkan rezekinya serta diakhirkan ajalnya (dipanjangkan umurnya), hendaknyalah ia menyambung (tali) silaturahim. ”

6. Sedekah
Sabda Nabi s. a. w. : “Tidaklah anda di beri pertolongan dan di beri rezeki melainkan kerana orang-orang lemah di kalangan kamu. “(Riwayat Bukhari)

7. Berbuat Kebaikan
“Barang siapa yang datang dengan (membawa) kebaikan, jadi baginya (pahala) yang lebih baik dari pada kebaikannya itu; serta barangsiapa yang datang dengan (membawa) kejahatan, maka tidaklah di beri pembalasan pada beberapa orang yang sudah mengerjakan kejahatan itu, tetapi (seimbang) dengan apa yang dulu mereka lakukan. “(QS AlQashash: 84)

Nabi bersabda: Sebenarnya Allah tdk bakal zalim pd hambanya yg berbuat kebaikan. Dia bakal dibalas dengan di beri rezeki didunia serta bakal dibalas dengan pahala di akhirat. (HR. Ahmad)

8. Berdagang
Serta Nabi SAW bersabda: “Berniagalah, lantaran sembilan dari sepuluh pintu rezeki itu ada dalam perniagaan. “(Kisah Ahmad)

9. Bangun Pagi
Fatimah (putri Rasulullah) berkata bahawa pada masa Rasulullah (S. A. W.) memandangnya masih terlentang ditempat tidurnya pada pagi hari. nabi muhammad (S. A. W.) menyampaikan kepadanya, “Putriku, bangunlah serta saksikanlah kemurahan-hati Tuhanmu, serta jangan sampai jadi seperti kebanyakan orang. Allah membahagikan rezeki setiap harinya pada saat antara bermulanya subuh hingga terbitnya matahari. “(H. R. Al-Baihaqi).

Aisyah juga meceritakan satu hadis yang hampir sama maknanya, yang mana Rasulullah (S. A. W.) bersabda, “Bangunlah pagi-pagi untuk mencari rejekimu serta lakukan tugasmu, lantaran hal semacam itu membawa barakah serta kejayaan. “(H. R. At-Tabarani)

10. Bersyukur
“Sesungguhnya bila anda bersyukur, tentu Kami bakal memberi (nikmat) padamu, apabila kamu memungkiri (nikmat-Ku), jadi sebenarnya azab-Ku begitu pedih”. (QS Ibrahim: 7)

Mudah-mudahan bermanfaat …

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih