Status Semakan Blacklist PTPTN Online

Semakan Blacklist PTPTN Online. Bagaimana hendak menyemak senarai nama senarai hitam PTPTN? Anda mungkin lebih berminat untuk memeriksa sama ada atau tidak nama anda disenaraikan di senarai semakan senarai hitam PTPTN.

Dengan internet dan aplikasi atas talian sistem adalah mendapatkan lebih banyak dan meluas digunakan pada masa kini, ia adalah lebih mudah untuk membuat semakan.

semakan blacklist ptptn

Melalui sistem dalam talian PTPTN, anda juga harus mampu untuk menyemak status pinjaman PTPTN anda. Anda berada di tempat yang betul, di sini kami memberikan anda cara mudah bagaimana untuk menyemak nama anda di semakan blacklist PTPTNnama senarai sistem dalam talian.

Terdapat dua (2) cara bagaimana untuk menyemak status pinjaman PTPTN pelajar.

A. Perkhidmatan SMS

Anda boleh menyemak menggunakan Perkhidmatan PTPTNSMS. Menyemak anda update status yang Tempahan PTPTN dan menggunakan telefon bimbit anda. Apa yang anda perlukan untuk menjadi mampu untuk melakukannya? Anda akan memerlukan nombor kad pengenalan anda dan PTPTN PIN tiada (6-angka).

Berikut adalah cara untuk melakukannya.

“PTPTN memperkenalkan perkhidmatan pesanan ringkas (SMS) terbaru iaitu semakan nombor pinjaman.

Sila taip PTPTN NOPIN [SEORANG] NOKP dan hantar ke 33199.

Caj yang dikenakan bagi setiap SMS ialah sebanyak RM0.50.

Perkhidmatan ini beroperasi 24 jam sehari.”

Tetapi anda akan dicaj RM0.50 untuk menggunakan perkhidmatan SMS.

B. Sistem

Cara kedua adalah untuk semak sama ada atau tidak anda berada di senarai nama blacklist PTPTN pada sistem senarai semakan blacklist PTPTN.

1). Semakan Lebihan Bayaran Balik Pembiayaan (Refund) Klik Di Sini

2). Semakan Tawaran Wang Pendahuluan Pembiayaan (WPP) Klik Di Sini

3). Semakan Senarai Hitam Imigresen Klik Di Sini

4). Semakan Senarai Pendeposit Yang Layak Untuk Perlindungan Takaful Kemalangan Diri SSPN-i Klik Di Sini

5). Semakan Peminjam Yang Telah Dikeluarkan Surat Pelepasan Hutang Bagi Pembiayaan Ujrah Klik Di Sini

6). Semakan nombor akaun SSPN-i bagi Permohonan Pembiayaan Pendidikan Klik Di Sini

Jika anda telah meminjam wang dari PTPTN untuk pengajian anda dan adalah tidak mampu untuk membayar atau memulangkan Wang, PTPTN akan meletakkan nama anda pada senarai nama blacklist. Apabila nama anda tiada dalam senarai, anda tidak akan dapat melancong keluar negara. PTPTN akan berkongsi nama dengan Jabatan Imigresen Malaysia untuk menyekat nama anda di setiap pintu keluar negara. bayaran balik ptptn online

Tidak perjalanan atau bercuti di luar negara untuk anda. Jadi jangan lupa untuk kembali wang kepada PTPTN, orang lain akan memerlukan wang untuk pengajian mereka.

Satu perkara yang anda perlu ingat adalah untuk memulangkan wang kepada PTPTN. Biasanya anda akan mempunyai kira-kira 10 tahun untuk membayar balik pinjaman PTPTN yang bergantung kepada jumlah pinjaman dan bayaran bulanan anda kepada PTPTN.

Lebih cepat anda membayar balik pinjaman PTPTN yang lebih baik. Dengan melakukan demikian ditolak faedah dan cukai atau caj pentadbiran anda akan perlu membayar di atas jumlah pinjaman pelajar PTPTN. Yang sekarang masih tidak terlalu lambat, semak nama anda di senarai semakan blacklist PTPTN.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...

Dapatkan kisah terbaik terus ke dalam inbox email anda!