Sabah Digegarkan Gempa Bumi Berukuran 6.1 Skala Richter

Sabah Digegarkan Gempa Bumi Berukuran 6.1 Skala Richter Menakutkan!!.. berlaku gegaran kuat tadi di beberapa buah daerah di negeri Sabah. Kemungkinan besar berlaku di seluruh  Sabah. Terdapat laporan-laporan gegaran dari daerah Kota Belud, Kota Marudu, Tenom Kota Kinabalu, Ranau dan beberapa daerah lain yang belum dilaporkan.

(PRE)Moderate EQ 07:15am 05/06/15,6.2N 116.6E Mag5.7 Dep10km,Borneo.341km NW of Tarakan,Indonesia.25km NW of Ranau,Sabah.MMD.

Keadaan Huru-hara di lapangan terbang Air Asia

Panik Sabah bergegar 5 Jun 2015

Menakutkan!!.. berlaku gegeran kuat tadi di beberapa buah daerah di negeri Sabah. Kemungkinan besar berlaku di seluruh  Sabah. Terdapat laporan-laporan gegeran dari daerah Kota Belud, Kota Marudu, Tenom Kota Kinabalu, Ranau dan beberapa daerah lain yang belum dilaporkan.

Sabah: Penduduk di beberapa daerah di kawasan pantai timur negeri ini panik seketika apabila berlaku gegaran akibat gempa bumi berukuran 6.1 skala Richter yang dikesan di 3.6 darjah Utara dan 118.3 darjah Timur iaitu 11 kilometer ke selatan daerah ini, sebentar tadi.

Bagaimanapun, dalam kejadian 7.15 pagi tadi, penduduk di kawasan berkenaan hanyamerasai gegaran yang lemah dan tiada sebarang kerosakan mahupun kecederaan dilaporkan berikutan kejadian itu.

Seorang penduduk , Muhammad Yusof, 32, berkata, ketika kejadian dia berada di pejabat bersama rakannya.

“Saya terasa lantai bangunan bergegar seketika, manakala kerusi dan meja turut bergoyang. Kami yang berada di dalam pejabat hairan dengan gegaran itu dan panik.

“Selepas beberapa saat kemudian, baru keadaan tenang dan kami masih tertanya-tanya sama ada itu gempa bumi atau bangunan sedang diselenggara,” katanya ketika ditemui, semalam.

Bagaimanapun, Muhammad berkata, selang beberapa minit kemudian, dia mendapat tahu bahawa gegaran itu turut dirasai seluruh penduduk di daerah berkenaan.

“Kejadian ini menjadi bualan hangat di dalam laman sosial menerusi aplikasi Whatsapp, Wechat dan Facebook yang turut berkongsi bahawa gegaran berkenaan memang berlaku di beberapa daerah lain,”

Terdahulu, Jabatan Meteorologi Malaysia mengeluarkan satu kenyataan berlaku gempa bumi lemah dan pusat gempa itu terletak di 6.1 darjah Utara  dari beberapa daerah di negeri Sabah pada jam 7.15 pagi.

Sehubungan itu, Pengarah Meteologi negeri Abdul Malik Tussin berkata, pihaknya menerima aduan bahawa berlaku gegaran di tiga kawasan iaitu Kunak, Lahad Datu dan Tawau kesan daripada gempa bumi berkenaan.

“Tiada kesan lain diterima atau aduan kerosakan berlaku akibat kejadian gempa bumi terbabit. Malah kejadian ini berlaku di darat yang tidak akan mengakibatkan ancaman tsunami,” katanya.

 

 

 Keadaan Huru-hara di lapangan terbang Air Asia

 

Punca sebenar berlaku gegaran kuat di Sabah

Salah satu kesan gegeran yang berlaku di Sabah Tadi

Gegeran  Yang pernah berlaku di Malaysia

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih