PM Najib Berisiko Ditahan Jika Dia ke Luar Negara, kata Tun M

PM Najib Berisiko Ditahan Jika Dia ke Luar Negara, kata Tun M

KUALA LUMPUR – Dr Mahathir Mohamad telah menarik gambaran suram mengenai kemungkinan Najib Razak ditangkap oleh Interpol jika negara-negara asing menyiasat Perdana Menteri untuk pengubahan wang haram yang didakwa.

“Dia boleh juga ditangkap jika dia meninggalkan negara ini. Jadi dia perlu kekal di sini, seperti bagaimana dia telah menarik balik pasport sesetengah orang dan menghalangi mereka dari pergi ke luar negara, “kata negarawan dalam video yang dimuat naik di blog” Din Turtle “.

Yang paling lama berkhidmat Perdana Menteri berkata demikian semasa pertemuan dengan Kumpulan Melayu Berani Bersatu di sebuah restoran di Kuala Lumpur pada hari Jumaat (18 Sept).

Dr Mahathir berkata undang-undang domestik adalah terpakai hanya jika jenayah dilakukan dalam negara. “Tetapi jika jenayah mempunyai beberapa berkaitan dengan suatu negara asing, negara yang mempunyai kuasa (untuk menyiasat dan mendakwa),” katanya.

Dr Mahathir dipetik nasib Sudan Presiden Omar al-Bashir yang kini dikehendaki oleh Mahkamah Jenayah Antarabangsa untuk dibicarakan di pelbagai tuduhan seperti pembunuhan beramai-ramai di Darfur.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berkata waran mahkamah untuk Omar mesti dilaksanakan oleh negara-negara yang telah menandatangani Statut Rom. “Dia (Omar) boleh ditangkap jika negara ini beliau telah melawat bersetuju dengan jenayah yang dikatakan itu,” kata Dr Mahathir.

Beliau berkata, jika negara-negara seperti Switzerland, England dan Amerika Syarikat percaya bahawa Najib didakwa terlibat dalam pengubahan wang haram, mereka boleh mendapatkan Interpol untuk menangkapnya.

Dr Mahathir juga merasakan Najib tidak akan meletak jawatan tetapi hanya melalui kemungkinan pendakwaan di luar Malaysia.

Najib telah dikritik hebat atas skandal kewangan sekitar pelaburan negara 1Malaysia Development Berhad dan untuk menerima RM2.6 bilion (S $ 861.400.000) dalam sumbangan politik. “Itu hanya kemungkinan berdasarkan undang-undang antarabangsa semasa,” katanya. Bekas Batu Kawan Naib Ketua Umno Datuk Khairuddin Abu Hassan dilaporkan telah mengembara ke negara-negara di Eropah dan Asia untuk mendesak siasatan ke atas percanggahan dakwaan yang dibebani hutang 1MDB.

Najib juga pengerusi lembaga penasihat 1MDB. Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) lelaki menyerahkan bukti kepada pihak berkuasa Switzerland pada 20 Ogos dan menyeru mereka untuk menyiasat aktiviti cabang pelaburan negeri ini melibatkan bank Switzerland dan antarabangsa.

Beliau menegaskan bahawa beliau hanya bertindak untuk kepentingan negara. Encik Khairuddin dijadual bertemu ejen dari Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) di Amerika Syarikat esok tetapi mendapati Jumaat lalu bahawa larangan perjalanan telah dikenakan ke atasnya. Beliau telah ditangkap oleh polis kerana didakwa cuba menggulingkan kerajaan.

Polis telah mendapat reman enam hari terhadapnya. The Wall Street Journal hari ini melaporkan bahawa FBI telah memulakan siasatan terhadap dakwaan pengubahan wang haram. THE INSIDER MALAYSIA

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih