Petua Cara Menghilangkan Penyakit Panau

Sending
User Review
0 (0 votes)

Petua Cara Menghilangkan Penyakit PanauPenyakit ini adalah sejenis sakit kulit yang disebabkan oleh kulat. Namun tak ramai yang tahu bagaimana cara yang paling berkesan untuk hilangkan panauyang dihidapi. Disini GK ingin kongsikan petua dan tips untuk menghilangkan penyakit ini.

menghilangkan penyakit panau

Petua Cara Menghilangkan Penyakit Panau

1. Tumbuk dua ulas bawang putih dan sedikit halia. Sapukan pada bahagian yang terkena penyakit ini. Lihat apa hasilnya dalam beberapa hari.

2. Potong bawang putih dan gosok perlahan-lahan pada tempat yang terkena penyakit panau hingga kulit terasa perit dan merah. Ulangi setiap hari hingga penyakit panauberansur pudar.

3. Tumbuk beberapa ketul lengkuas dan perah airnya. Sapu air lengkuas pada kulit yang terkena panau. Ketika mengamalkan petua ini hendaklah tidak memakan sebarang lengkuas. Atau, tumbuk beberapa helai daun lengkuas, ambik airnya dan sapukan pada tompok-tompok panau. Lakukan beberapa kali, untuk lebih mempercepatkan kesannya, elakkan mengambil makanan yang menggunakan lengkuas.

Petua Cara Menghilangkan Penyakit Panau

4. Tumbuk daun pinang hingga lumat dan sapukan pada bahagian yang terkena penyakit panau.

5. Tumbuk beberapa helai daun belimbing hingga lumat. Campur dengan asam jawa dan sedikit beras. Kemudia tampalkan ramuan pada bahagian kulit berpanau. Lakukan setiap hari sehingga penyakit panau hilang.

6. Campurkan secekak daun kesum dengan sedikit minyak tanah. Gosokkan pada bahagian yang mempunyai panau setiap hari sehingga penyakit panau itu sembuh.

7. Tumbuk lumat beberapa helai daun gelenggang. Sapu pada yang terkena penyakit ini dan biarkan selama 15 minit sebelum dicuci bersih. Amalkan selalu sehingga penyakit ini hilang.

Petua Cara Menghilangkan Penyakit Panau

8. Ambik air perahan buah pinang dan sapukan pada bahagian yang terkena penyakit panau. Amalkan berulangkali sehingga berhasil.

9. Tenyehkan pucuk lada pada kulit yang berpanau sambil berselawat. Amalkan selalu.

10. Tumbuk halia sebesar jari hingga lumat. Tempelkan halia ke bahagian kulit yang berpanau selama 15 hingga 20 minit. Amalkan sehingga sembuh.

Petua Cara Menghilangkan Penyakit Panau

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...

Dapatkan kisah terbaik terus ke dalam inbox email anda!