PERKARA SUNNAH !! Mandi Bersama Bagi Suami Dan Isteri Mendatangkan 7 Manfaat Bagi Kesihatan.. ((JOM AMALKAN))

PERKARA SUNNAH !! Mandi Bersama Bagi Suami Dan Isteri Mendatangkan 7 Manfaat Bagi Kesihatan.. ((JOM AMALKAN))

Sunnah mandi bersama sering dilupakan oleh para suami, padahal penerapan sunnah ini sangat membantu dalam menambah kasih sayang diantara suami isteri sehingga semakin menghidupkan rumah tangga yang romantis.

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam mandi bersama isteri-isteri beliau. Beliau mandi bersama Ummu Salamah (sebagaimana telah lalu penyebutannya) (HR Al-Bukhari I / 122 no 316, II / 681 no 1828, Muslim I / 243 no 296, I / 256 no 324). Beliau juga mandi bersama Aisyah sebagaimana tuturan Aisyah, “Aku dan Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam mandi bersama dari satu tempayan”. (HR Al-Bukhari I / 100 no 247)
Aisyah juga berkata,

كنت أغتسل أنا ورسول الله صلى الله عليه وسلم من إناء واحد بيني وبينه فيبادرني حتى أقول دع لي دع لي قالت وهما جنبان
“Aku mandi bersama Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam dari satu tempayan (yang diletakan) antara kami berdua, maka Rasulullah shallallahu’ alaihi wa sallam mendahului (dalam mengambil air dari tempayan) hingga aku berkata,” Sisakan air buatku, rizab air buatku “. Dan mereka berdua dalam keadaan j # nub. (HR Muslim I / 257 no 321)

Beliau juga mandi bersama bersama Maimunah. (HR Al-Bukkhari I / 101 no 250, Muslim I / 256 no 322)
Sebuah kajian baru-baru ini mendedahkan, melakukan aktiviti bersama seperti air dengan orang yang anda cintai ternyata menyihatkan. Selain mengukuhkan hubungan, mandi dengan pasangan anda juga dapat mengurangkan stres dan lebih baik dari secangkir teh hijau.

Di sisi lain, mandi bersama-sama juga dapat meringankan kesakitan. Seperti diberitakan Boldsky, Senin (23/11/2015), para ahli menyarankan pasangan untuk mandi bersama ketika menderita sakit kepala.

“Pada masa melakukan sentuhan fizikal daripada orang yang anda cintai, secara automatik otak menghantar signal untuk memberitahu saraf agar tenang. Dengan demikian, kegiatan ini membantu menyingkirkan sakit kepala,” katanya.

Berikut ini ada beberapa manfaat mandi bersama pasangan, iaitu:

1. Kenal pasti perubahan kulit
Ketika mandi bersama-sama, masing-masing individu dapat membantu melihat perubahan kulit. Tindakan kecil ini membantu mengenal pasti jika ada perubahan tahi lalat dan sebagainya yang menjadi tanda melanoma atau kanser kulit.

2. Mengurangkan Tekanan
Stres adalah salah satu pembunuh terbesar dalam sejarah kesihatan. Untuk menghilangkan tahap stres anda, penting untuk mandi dengan orang yang anda cintai.

3. Rawatan badan
Salah satu manfaat kesihatan dari mandi bersama adalah membantu merawat tubuh yang lebih baik. Anda boleh saling mencuci dan menggosok bahagian belakang masing-masing untuk menghilangkan kulit mati dan pencegahan jerawat.

4. Meningkatkan percaya diri
Mandi bersama-sama akan membantu meningkatkan keyakinan diri dan mengikat cinta yang lebih dalam.

5. Untuk kesihatan jantung
Sebuah kajian di Jepun mendapati, berendam selama 10 minit dalam air panas dapat memperbaiki kesihatan kardiovaskular pada lelaki dan wanita lanjut usia.

6. Menenangkan saraf
Sama seperti bercinta, mandi bersama-sama dapat membantu menenangkan saraf.

7. Merespon bercinta
Bila anda mandi bersama-sama, hubungan dalam rumah tangga akan jauh lebih dalam dan kuat. Cara ini juga boleh dijadikan alternatif selain bercinta di tempat tidur.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih