Penyakit Alzheimer Penyebab Utama

Penyakit Alzheimer Penyebab Utama | Tanda-Tanda Awal Penyakit Ini Serius Yang Memberi Kesan Kepada Ingatan !!

Tanda-Tanda Awal Penyakit Perkara pertama yang anda notis apabila ia datang kepada penyakit ini ialah rasa hilang bau. Orang tua yang telah kehilangan deria bau akan lebih cenderung untuk mempunyai masalah mental yang boleh maju ke Penyakit Alzheimer.

Penyakit Alzheimer Penyebab Utama

Tanda-Tanda Awal Penyakit Alzheimer

Tempoh 3.5 tahun, kajian menunjukkan bahawa sebanyak 250-500 orang mempunyai pembangunan yang sederhana kemerosotan nilai kognitif. Gangguan ini boleh menunjukkan kepada masalah dengan ingatan. Ini boleh mengakibatkan dementia dan lain-lain masalah kesihatan mental mungkin.

Ujian ini adalah baik, untuk Penyakit Alzheimer dan lain-lain bentuk dementia mempengaruhi lain-lain kawasan otak yang mengawal bau. Jika ia memukul di bahagian ini, ia boleh membawa kepada dementia.

Sumber: http://www.prirodna-medicina.info/narodna-medicina/rane-znake-ove-teske-bolesti-koja-pogada-pamcenje-treba-znati-sto-prije/

—————————————————————————————————————-
Hipotiroidisme atau juga dikenali dengan nama tiroid kurang aktif adalah gangguan di mana kelenjar tiroid tidak dapat menghasilkan jumlah yang cukup hormon yang dipanggil tiroksin.

Hormon ini memainkan peranan dalam fungsi badan utama untuk tenaga, mengawal suhu badan dan menghadamkan makanan dan banyak lagi. Tahap rendah hormon tiroid dalam badan boleh mengganggu semua fungsi utama badan.

Kira-kira 4.6 peratus daripada penduduk Amerika Syarikat mengalami tiroid tidak aktif. Risiko untuk menghidapi hipotiroidisme adalah lebih tinggi di kalangan wanita berusia 50 tahun dan perempuan selepas bersalin. Penyakit hipotiroidisme ini boleh dikesan melalui ujian darah tetapi ada 10 tanda-tanda awal hipotiroidisme ni yang boleh dikenalpasti.

1. Perubahan berat badan secara tiba-tiba

Penurunan berat badan secara tiba-tiba walaupun tak diet atau melakukan senaman menunjukkan ada masalah hormon tiroid yang rendah. Hormon-hormon ini membantu mengawal metabolisme badan dan kawal metabolisme lemak dan glukosa. Tapi apabila terjadi penyakit hipotiroidisme, ia tidak berfungsi dengan baik.

2. Kulit Kering dan Tidak Stabil

Perubahan tekstur kulit dan rupa disebabkan oleh peredaran darah yang berkurangan merupakan salah satu kesan jika mempunyai hormon tiroid yang rendah. Satu kajian 2012 yang disiarkan dalam Indian Journal of Dermatology menyatakan bahawa ciri-ciri kulit yang paling biasa di kalangan pesakit dengan hipotiroidisme adalah kasar, kasar dan kulit kering.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih

No Responses