PENTING !! IBU-IBU JANGAN DIABAIKAN.. TERNYATA GARAM BOLEH BERUBAH JADI RACUN APABILA DI PROSES SEPERTI INI…

PENTING !! IBU-IBU JANGAN DIABAIKAN.. TERNYATA GARAM BOLEH BERUBAH JADI RACUN APABILA DI PROSES SEPERTI INI…

Garam iaitu salah satu penyedap dalam setiap masakan yang di buat. Garam juga adalah sumber utama iodin untuk tubuh. Tetapi tahukah anda, garam boleh jadi racun bila kita salah dalam memasaknya. Alih-alih mahu membuat masakan jadi lebih enak, namun jadi membuat garam berubah jadi racun. Tentu kita tidak mahu semua itu berlangsung.

garam

Kebanyakan orang menggunakan garam semasa memasak dengan memasukkannya ke dalam masakan dalam keadaan panas atau mendidih. Namun tahukah anda bahawa cara seperti ini sangat salah.

Menurut Newsupdate. com, garam yang dimasukkan dalam cuaca panas akan jadi racun yang membuatnya mengandung asam sehingga lama kelamaan akan mengundang penyakit.

Di samping itu menggunakan garam dengan cara tersebut akan membuat garam kehilangan iodin. Sebahagian penyakit yang disebabkan penggunaan garam yang salah misalnya penyakit jantung serta tekanan darah tinggi.

Garam iaitu sumber mineral yang diperlukan tubuh. Garam dijangka dapat mengubati lebih dari 70 penyakit. Tetapi bila dimakan terlalu berlebih atau dengan cara yang salah garam justru menjadi penyebab pelbagai penyakit.

Salah satu langkah mengurangkan risiko akibat salah dalam pengambilan garam, masa tengah memasak tunggu sampai masakan matang serta ketika sudah hangat baru tambah garam.

Mari bantu berkongsi kepada saudara-mara serta rakan-rakan kita agar lebih banyak yang mengetahui hal ini!

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih