Pemberitahuan Telefon Mengganggu Fokus Anda Walaupun Anda Tidak Bertindak Balas..

Pemberitahuan Telefon Mengganggu Fokus Anda Walaupun Anda Tidak Bertindak Balas..

Pemberitahuan telefon bimbit boleh merosakkan fokus anda walaupun anda tidak benar-benar mengangkat telefon untuk bertindak balas kepada mereka, satu kajian berkata. Kajian Florida State University mendapati bahawa isyarat boleh memecahkan tumpuan, sama ada tindakan segera diambil ke atas mereka, Trend Digital dilaporkan.

‘Walaupun pemberitahuan ini adalah umumnya pendek dalam jangka masa, mereka boleh mendorong pemikiran tugas tidak relevan, atau fikiran-kesesatan, yang telah terbukti merosakkan prestasi tugas,’ membawa penulis kajian Cary Stothart dipetik sebagai berkata.

‘Kami mendapati bahawa pemberitahuan sahaja ketara terganggu prestasi pada satu tugas yang menuntut perhatian, walaupun peserta tidak langsung berinteraksi dengan peranti mudah alih semasa tugas, “kata Stothart.

Penulis kajian, Ainsley Mitchum dan Courtney Yehnert berlari sukarelawan melalui pemantauan perhatian-ujian untuk mencapai kesimpulan mereka. Para peserta telah didapati melakukan lebih teruk pada tugas apabila telefon mereka sibuk atau nada. Malah, mereka tiga kali lebih cenderung untuk melakukan kesilapan.

Tahap gangguan setanding untuk benar-benar menjawab panggilan telefon atau menulis mesej teks. ‘Jika anda benar-benar mahu untuk menjaga fikiran anda pada tugas, hanya mengabaikan pemberitahuan telefon anda tidak mencukupi. Anda perlu untuk melumpuhkan mereka sama sekali, “kata penyelidik.

Kajian awal dari Universiti Rice mendapati bahawa telefon boleh menjejaskan proses pembelajaran. Penyelidikan itu berkata sementara pengguna mulanya percaya peranti mudah alih akan meningkatkan keupayaan mereka menunjukkan prestasi yang baik dengan kerja rumah dan ujian dan akhirnya mendapat gred yang lebih baik, sebaliknya telah dilaporkan pada akhir kajian.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih