10 Orang Terkaya di Dunia Tahun 2017

10 Orang Terkaya di Dunia Tahun 2017 – Setiap tahun, Forbes telah sentiasa mengeluarkan senarai orang terkaya . Forbes menjadikan kedudukan tersebut berdasarkan jumlah harta jumlah pencapaian beribu konglomerat yang sedia ada di dunia. Senarai kekayaan yang dicipta banyak dipengaruhi oleh pasaran saham yang tidak menentu, pengukuhan dolar, dan harga minyak. 2016 ini mengeluarkan semula, Forbes senarai orang terkaya di dunia.

Buat masa ini Forbes hanya menemui sekitar 1,810 jutawan orang dengan jumlah kekayaan berjumlah $6,48 trilion. Jumlah ini turun oleh $570 bilion daripada tahun lepas. Ini menjadi kali pertama sejak tahun 2010, purata bersih bernilai jutawannya kemerosotan, iaitu untuk $3.6 bilion atau ke bawah $300 bilion daripada tahun lepas. Di samping itu, Jadilah pergerakan yang ketara di mana seramai 221 orang terbuang daripada senarai tersebut. Walau bagaimanapun terdapat 198 kemasukan baru boleh masukkan ke dalam senarai baru. Daripada 221 dalam senarai tahun 2015, Terdapat kira-kira 29 orang yang telah meninggal dunia. 29 maka orang yang sebelumnya telah dibuang boleh pergi kembali. Daripada senarai tersebut, seramai 892 Rajah penurunan kekayaan, manakala 501 watak kekayaan itu meningkat.

Berikut adalah 10 orang terkaya di dunia pada tahun 2016 menurut Forbes.

10. Liliane Bettencourt

 

Liliane Bettencourt via thefamouspeople.com

Bukan sahaja lelaki, wanita tiada yang berjaya menduduki jawatan yang paling kaya di dunia. Liliane Bettencourt adalah wanita terkaya di dunia yang mempunyai nilai bersih sebanyak $36.1 bilion daripada syarikat L’Oreal. Beliau adalah pemilik sebuah syarikat kosmetik.

9. Charles dan David Koch

Orang Terkaya di Dunia

Charles dan David Koch via kochnews.com

Asal-usul Amerika Syarikat dua bersaudara membina sebuah syarikat industri yang dinamakan Koch Industries. Syarikat telah merebak ke seluruh pelusuk dunia, bahkan untuk menyasar untuk beberapa perniagaan seperti minyak, pelaburan, pembuatan, perdagangan komoditi. Mereka berjaya mengumpul kekayaan sebanyak $39.6 bilion tahun ini.

8. Michael Bloomberg

Orang Terkaya di Dunia

Michael Bloomberg via ytimg.com

Bukan hanya seorang ahli perniagaan, Michael Bloomberg juga telah berkhidmat sebagai Datuk bandar New York juga adalah untuk tempoh 2002-2014. Beliau mempunyai sebuah syarikat bernama L.P. Bloomberg yang amat maju, malah Syarikat yang dikenali sebagai pemimpin dalam pasaran kewangan. 2016 akan direkodkan, Bloomberg telah bersih bernilai $40 bilion.

7. Larry Ellison

Orang Terkaya di Dunia

Larry Ellison via kaimeofficial.com

Tycoon yang seterusnya adalah Larry Ellison yang berasal dari Amerika Syarikat. Beliau dikenali sebagai seorang usahawan yang mengasaskan syarikat IT yang dinamakan Oracle. Pada 2016, kekayaan Larry ini mencecah AS $43.6 bilion. Peliknya, Larry dilahirkan bukan sebagai orang kaya. Beliau memulakan kerjayanya dengan bekerja sebagai pekerja di Syarikat Ampex.

6. Mark Zuckerberg Orang Terkaya di Dunia

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg via dailywire.com

Hampir semua orang di dunia telah menggunakan Facebook. Sehingga kini Facebook telah memang menjadi sosial media paling banyak digunakan. Munasabah hanya apabila pengasas Mark Zuckerberg menjadi salah seorang lelaki terkaya di dunia, walaupun dia masih sangat muda. Pada tahun 2016, Zuckerberg mengumpul kekayaan ini kepada $44.6 bilion hanya dari Facebook sahaja.

5. Jeff Bezos

Jeff Bezos

Jeff Bezos via wordpress.com

Anda pernah membeli-belah di Amazon.com? Jika anda telah pernah menyumbangkan harta bagi pemilik Jeff Bezos pengasas Amazon.com. Orang asal Amerika Syarikat ini telah berjaya mempunyai nilai bersih dari hasil perniagaan 45.2 billion dari tapaknya membeli-belah dalam talian.

4. Carlos Slim Helu Orang Terkaya di Dunia

Carlos Slim Helu

Carlos Slim Helu via forsal.pl

Asal lelaki Mexico mempunyai jumlah bersih bernilai $50 bilion dengan syarikatnya yang dikenali sebagai Telekom. Slim dan kekayaan adalah benar-benar menurun, memang berbeza 27.1 billion dengan tahun lepas. Ini adalah kerana telekomunikasinya saham-saham Syarikat yang dinamakan Syarikat Movil menjadi berkurangan. Telekom adalah sebuah syarikat yang terlibat dalam bidang telekomunikasi. Slim dikatakan mempunyai keupayaan menjalankan perniagaan daripada bapanya, laporan: Hizbullah Salim Haddad yang menggerunkan. Di samping itu, beliau telah memenangi beberapa anugerah berprestij seperti Leopold II komander pingat, Anugerah Golden plat, untuk Merit Medal of Honor.

3. Warren Buffett Orang Terkaya di Dunia

Warren Buffett

Warren Buffett via richestcelebrities.org

Nama Warren Buffet sudah biasa didengar Bilakah kami berbincang mengenai pelaburan. Beliau merupakan seorang usahawan yang mempunyai kebolehan luar biasa dalam bidang pelaburan. Bukan sahaja itu, ia juga mempunyai bufet Berkshire Hathaway merupakan sebuah konglomerat. Asal-usul manusia Amerika Syarikat mempunyai kekayaan sebanyak $60.8 bilion pada tahun 2016. Bufet mempunyai sikap kerja yang keras sejak zaman kanak-kanak. Ketika usianya masih 11 tahun, beliau telah menjadi akhbar kerana embangan ingin mencari wang sendiri.

2. Amancio Ortega Orang Terkaya di Dunia

Amancio Ortega

Amancio Ortega via vanguardia.com

Tempat kedua telah diduduki oleh Pascua Amancio Ortega, yang merupakan pengasas kepada Zara. Siapa yang tidak tahu jenama fesyen ikon ini? Asal-usul orang-orang Sepanyol berjaya untuk naik satu pangkat. Beliau telah disenaraikan sebagai senarai orang terkaya ke-3 untuk Forbes versi 2015. Amancio telah bersih bernilai $67 bilion melalui syarikat Zara.

1. Bill Gates Orang Terkaya di Dunia

Bill Gates Orang Terkaya di Dunia

Bill Gates via historythings.com

Tempat pertama diduduki oleh Bill Gates sebagai pengasas Microsoft gergasi. Lelaki asal Seattle, Amerika Syarikat, mempunyai nilai bersih sebanyak $75 bilion. Sebenarnya kekayaan Bill Gates menolak oleh hampir as $4.2 bilion berbanding tahun lepas. Tetapi Peliknya Bill Gates mengatasi senarai orang terkaya di dunia oleh Forbes versi tiga kali dalam satu baris. Beliau juga telah berkhidmat di bahagian atas senarai selama 17 tahun.

Sumber: www.cermati.com

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...

Dapatkan kisah terbaik terus ke dalam inbox email anda!