((MOHON SEBARKAN)) INILAH 4 KHASIAT YANG RAMAI TAK TAHU TENTANG BUNGA BETIK UNTUK KESIHATAN !!

((MOHON SEBARKAN)) INILAH 4 KHASIAT YANG RAMAI TAK TAHU TENTANG BUNGA BETIK UNTUK KESIHATAN !!

Betik bukan hanya dimakan buahnya saja. Beberapa orang yang menggunakan daun dan bunganya sebagai menu sayur-sayuran. Ke-2 sisi pokok betik itu mempunyai rasa pahit. Daun betik konon diakui boleh jadi langkah untuk menyembuhkan penyakit malaria. Namun bagaimana dengan manfaat bunga betik?

bunga betik

Kenyataannya bunganya juga sama hebatnya dalam berikanlah manfaat untuk badan. Mengutip dari laman Merdeka, itu berbagai manfaat pengambilan bunga betik:

Mencegah kanser
Dari beberapa jurnal penyelidikan, makan bunga betik boleh turunkan tahap keradangan tubuh. Keradangan ini seringkali jadi awal dari munculnya sel tumor mengganas sebagai kanser.

Merawat gastrik
Dalam bunga betik ada anti-oksidan tinggi yang bergunga mengurang keradangan pada lambung. Diluar itu, lipid penyebab cholesterol boleh dijauhi.

Menyihatkan pencernaan
Ada kandungan enzim papain dalam buaga betik selain pada buahnya. Enzim itu menolong kerja pencernaan lebih baik dan mengelak sembelit.

Menambah nafsu makan
Walau pahit, bunga betik mujarab untuk perangsang N4FSU makan. Buat bunga betik sebagai sayur-sayuran waktu menjamu selera nasi untuk kurangkan rasa pahit. Kaya anti-oksidan. Pelbagai anti-oksidan dalam bunga betik bermanfaat untuk melawan radikal bebas dalam tubuh. Kecacatan oksidatif disebabkan

Mudah-mudahan bermanfaat … !!

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...

Dapatkan kisah terbaik terus ke dalam inbox email anda!