MENGERIKAN !! ANDA TAK PERNAH MENYEDARI BAHAWA LALAT PARASIT PERLAHAN-LAHAN BERSARANG & MEMAKAN DAGING KITA ?! ((LIHAT NI))

MENGERIKAN !! ANDA TAK PERNAH MENYEDARI BAHAWA LALAT PARASIT PERLAHAN-LAHAN BERSARANG & MEMAKAN DAGING KITA ?! ((LIHAT NI))

Tentu ramai di antara kita yg belum kenal dengan nama lalat Botfly. Ya, lalat parasit ini sering ditemui di sebahagian negeri Amerika Selatan, Amerika tengah seperti; Brazil, Belize, Chile, Mexico, Honduras, Republik Dominican, Peru, Panama, Argentina, serta sebahagian negara di Afrika. Pada umumnya beriklim tropika.

Walaupun begitu, kes Botfly ini sempat diketemukan di Philipina akhir-akhir ini (yg ditenggarai di bawa oleh pelancong yg mengambil larva botfly di badan mereka tanpa ada dipercaya). Mudah-mudahan saja para pelancong-pelancong yg datang ke Indonesia bebas dari larva Botfly ini.

Lalat Botfly, jalankan simbiosis parasitisme dalam mengembangbiakan bangsa mereka. Larva dari Botfly ini memerlukan makanan daging fresh tiap-tiap harinya utk sanggup bersi teguh hidup. Pula sangat disayangkan, lalat Botfly ini terlampau ‘malas’ buat mencari daging segar buat sekian banyak larva-larvanya sampai dia butuh menitipkan larva-larvanya kedalam tubuh haiwan lain (termasuk juga manusia) sbg tuan rumah buat larva-larva botfly.

Jadi para larva-larva ini, hidup dalam daging tuan rumah (host) pula pengambilan daging inangnya sedikit utk sedikit sehingga mereka lumayan akbar sepanjang 6 minggu buat menjadi ulat dewasa. Dulu barulah mereka akan ke luar dari tubuh inangnya juga jatuh ke tanah. Selagi di dalam tanah, perlu 4 minggu buat ulat-ulat dewasa tersebut bertukar menjadi lalat Botfly dewasa yg siap dengan pasangannya buat dulu menyambung semula ‘tradisi’ hidup mereka itu.

Proses hidupnya larva lalat di dalam tubuh haiwan (termasuk juga manusia) pula sbg tuan rumah, dimaksudkan Myasis. Atau pencerobohan larva lalat kepada jaringan tubuh inanganya sehingga menyebabkan kerosakan terhadap rangkaian itu.

Lalat Botfly ini, ‘menitipkan’ telur-telur mereka terhadap nyamuk. Tubuh lalat botfly, sekian banyak kali lebih akbar daripada terhadap nyamuk, sehingga memudahkannya buat laksanakan ‘invansi’ ketika seekor nyamuk melintas dihadapan.

SUMBER: REDAKSIONE

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih