Ikan Gergasi Dari Amazon Sesat Terdampar Di Sungai Johor

MENGEJUTKAN !! Ikan Gergasi Dari Amazon Sesat Terdampar Di Sungai Johor | SUNGAI JOHOR, petang semalam kaki pancing terkejut apabila menemui ikangergasi jenis air tawar yang terbesar di dunia. Bangkai ikanitu didapati terdampar di tebing Sungai Johor berdekatan Balai Trafik Lama Jalan Omar – Jalan Tembioh.

Ikan Gergasi Dari Amazon Sesat Terdampar Di Sungai Johor

Yang memelikkan lagi, spesis ikanini dikenali sebagai ikannaga atau pun Arapaima Gigas bagi nama saintifiknya ini sebenarnya berasal daripada Amazon, Amerika Selatan

Ikan Gergasi Dari Amazon Sesat Terdampar Di Sungai Johor

Bangkai ikan naga ini berukuran 2 meter dan ditemui penduduk yang sedang lalu di tebing sungai lebih kurang 6.30 petang.

Kemudian, 4 lelaki dewasa telah membawa bangkai ikantersebut ke darat dan secara tidak langsung telah menarik perhatian ramai orang yang sedang berlalu lalang di situ.

Walau bagaimanapun, punca kematian ikan itu masih tidak diketahui dan tiada sebarang kesan kecederaan pada ikanitu.

Seorang pemancing yang dikenali sebagai Roslan mengatakan ada kemungkinan ikan itu datang dari kolam peliharaan individu tertentu.

Ikan Gergasi Dari Amazon Sesat Terdampar Di Sungai Johor

“Memang ada kaki pancing yang bercerita umpan mereka pernah disentap ikan besar yang mempunyai badan kemerahan, tetapi tidak menyangka ia adalah arapaima.

“Berkemungkinan ikan itu terlepas dari kolam peliharaan individu ketika banjir besar pada 2006, 2007 atau pemiliknya melepaskannya ke sungai kerana tidak mampu menjaganya,” katanya.

Kebiasaannya, ikan naga ini memakan ikan-ikan lain dan boleh mengakibatkan ikan-ikan kecil pupus.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih