MENARIK !! Kalau Begini, Beban Peperiksaan Jadi Terasa Lebih Ringan Ya !!

MENARIK !! Kalau Begini, Beban Peperiksaan Jadi Terasa Lebih Ringan Ya !!

Biasanya, ketika hendak menghadapi peperiksaan, khususnya ujian akhir, banyak pelajar yang cenderung merasa tertekan dan tidak percaya diri akan kemampuannya. Akibatnya, banyak diantara mereka yang melakukan perbuatan tidak terpuji seperti meniru semasa ujian atau terlebih dahulu mencari kunci jawapan. Namun hal tersebut sepertinya tidak berlaku bagi murid-murid di sebuah SMP di Henan, China.

Belum lama ini, muncul beberapa foto yang menunjukan ratusan murid sedang mengerjakan soal ujian ditengah hutan. Foto tersebut ternyata merupakan foto dari 800 murid kelas 8 SMP Fengqiu dia bandar Xinxiang, Henan. Mereka memang sedang mengerjakan soal ujian di kawasan pokok-pokok seluas 3,000 meter persegi. Pengetua sekolah, Jia Gongjie, mengatakan bahawa hutan tersebut merupakan tempat yang sesuai bagi murid-muridnya untuk membaca dan jalan-jalan dengan disokong oleh udaranya yang sejuk.

ratusan-murid-ujian-di-tengah-hutan-bisa-nyontek-nggak-ya

Malah kini, pihak sekolah juga telah memutuskan bahawa hal ini akan terus dilaksanakan agar anak-anak tidak merasa tertekan ketika mengerjakan ujian. Selain itu, mata tambah dari tempat ini ialah, para pengawas ujian boleh lebih mudah dalam mengawasi para murid agar tidak terjadi tindak kecurangan dalam ujian. Waahh, semoga saja hal ini boleh dijadikan rujukan untuk dunia pendidikan di Malaysia ya!

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih