LUAR BIASA BOS !! INILAH 9 MANFAAT BIJI AJAIB INI YANG RAMAI TAK TAHU ((KONGSIKAN))

LUAR BIASA BOS !! INILAH 9 MANFAAT BIJI AJAIB INI YANG RAMAI TAK TAHU ((KONGSIKAN))

Biji labu digunakan untuk alasan perubatan selama beribu-ribu tahun. Mereka adalah sumber yang kaya potassium, magnesium, kalsium, zink, besi dan vitamin K. biji labu juga pilihan yang sangat baik untuk makanan ringan, kerana kaya akan omega-3 asid lemak yang diperlukan tubuh untuk mengekalkan kesihatan jantung dan untuk mengatur tekanan darah. Cari keuntungan mengejutkan biji labu dan mengapa dianjurkan bahawa anda makan biji labu bukannya makan makanan ringan yang tidak sihat.

biji labu

1. Melawan Kanser

Saintis Sepanyol telah melakukan kajian yang telah mendedahkan bahawa benih tahan kompaun yang berjaya dapat melawan sel-sel kanser. Kajian lain, kali ini oleh saintis Jerman, menetapkan bahawa wanita yang telah mengalami menopause dan harian makan biji labu mempunyai peluang 23 peratus lebih kecil untuk mengalami kanser payudara. Biji bunga matahari telah diwujudkan untuk sama-sama berkesan.

2. Baik untuk kesihatan prostat

Minyak dari labu biji digunakan untuk merawat pembesaran prostat (hiperplasia). Minyak ini mengandungi antioksida dan fitokimia yang mengurangkan tahap tubuh dari radikal bebas dan menghentikan perkembangan sel-sel kanser.

3. Baik untuk menurunkan berat badan

Mereka adalah sumber yang kaya serat dan protein, zat yang diperlukan untuk menurunkan berat badan. Hanya biji labu mempunyai kira-kira 30g protein 5g yang akan membuat anda kenyang untuk jangka masa yang lama. Namun, sediakanya cukup, kerana secangkir biji labu mengandungi 285 kalori.

4. Meringankan gejala menopause

Jika anda mencari cara semulajadi untuk meningkatkan mood anda atau meredakan gejala menopause, biji labu adalah pilihan yang sangat baik. mereka
mengatur sakit kepala, hot flashes, mengurangkan perubahan suasana hati sering tiba-tiba dan mengurangkan kesakitan sendi. Para saintis telah membuktikan bahawa biji labu menetapkan kadar tekanan darah dan peningkatan kolesterol baik (HDL).

5. Mengurangkan kolesterol

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa biji labu dapat menurunkan kolesterol jahat sebesar 13 peratus dan jumlah paras kolesterol sebanyak 10 peratus. Ini juga akan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, pembekuan darah, serangan jantung dan stroke.

6. Melindungi terhadap pesakit diabetes

Biji labu mempunyai asid lemak tak tepu yang sihat. Telah ditubuhkan bahawa mereka berjaya dalam mengawal kadar gula darah dan meningkatkan sensitiviti badan terhadap insulin. Banyak ahli mengesyorkan pesakit diabetes untuk makan biji labu sebagai makanan ringan untuk penggunaan sehari-hari.

7. Memudahkan arthritis

Para penyelidik beralasan bahawa biji labu mempunyai tindakan anti-inflamasi yang mengurangkan gejala arthritis. Jika anda menderita arthritis, setiap hari makan kira-kira 30g biji labu untuk meringankan gejala arthritis.

8. Mencegah osteoporosis

Orang yang kekurangan zinc dalam tubuh mereka, harus berfikir tentang mulai biji labu menggigit. Mereka adalah sumber yang sangat baik dari seng, yang merupakan mineral yang diperlukan untuk pembentukan tulang. Hanya satu perempat cawan biji ini mempunyai lebih dari 17% dari nilai harian disyorkan seng.

9. Meningkatkan mood yang buruk

Mereka sangat baik untuk fizikal serta untuk kesihatan mental. Para penyelidik telah ditubuhkan bahawa biji labu menunjukkan hasil yang bagus dalam mengurangkan gejala kemurungan. Mereka yang besar untuk mengurangkan kebimbangan dan tekanan.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih