Manfaat Dan Khasiat Serai Yang Perlu Anda Tahu

Manfaat Dan Khasiat Serai Yang Perlu Anda Tahu – Serai kerap di gunakan dalam masakan dan juga dalam pembuatan minyak wangi namun tahukah anda serai mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan kita? Batang dan daun serai mempunyai bau seperti lemon kerana bahagian itu mengandungi minyak pati. Secara keseluruhannya, semua bahagian di serai amat berguna untuk kehidupan seharian.

Manfaat Dan Khasiat Serai Yang Perlu Anda Tahu

Manfaat Dan Khasiat Serai Yang Perlu Anda Tahu

Mari lihat 10 manfaat serai untuk kesihatan. Tips di bawah juga amat mudah dilakukan tanpa perlu berbelanja lebih.

#Mengatasi masalah perut

Teh seraimampu mengatasi gangguan pencernaan, sakit perut, perut berangin, kejang usus dan cirit birit. Seraimembantu mengurangkan angin dalam usus sekaligus mencegah pembentukan gas berlebihan.

#Memutihkan gigi

Masalah gigi kuning akibat merokok sudah lazim kita dengari. Jangan risau, ia boleh di atasi dengan mengunakan seraisahaja. Caranya, tumbuk halus dua batang seraiyang di potong kecil dengan sedikit arang dapur dan gosokkan pada gigi anda. Lakukan tiga kali seminggu dan lihat hasilnya.

Serai sebagai ‘Pain Killer’

Jika anda mengalami sakit gigi, sakit otot dan sendi, minum teh limau berseraipasti dapat melegakan sakit anda itu. Ia bertindak sebagai penahan sakit semula jadi.

#Detoksifikasi

Jika anda ingin tahu, serai mempunyai elemen yang bertindak sebagai detoksifikasi. Serai dapat membantu anda melancarkan pemubuangan air kecil sekaligus membersihkan organ pencernaan, hati, pankreas, pundi kencing dan buah pinggang.

Manfaat Dan Khasiat Serai Yang Perlu Anda Tahu

#Agen pencegah kanser

Setiap 100 gram serai mengandungi anti oksidan pencegah kanser. Elemen semulajadi yang terdapat dalam seraidipercayai boleh mematikan sel kanser aktif tanpa merosakkan sel sihat.

#Sebagai diuretik

Serai juga diketahui berkhasit sebagai diuretik, meredakan kejang-kejang otot dan anti-rematik. Salah satu cara memanfaatkan seraiadalah dengan cara merebusnya untuk mengatasi gejala batuk. Sebanyak 5 gram akar serai dicuci, direbus dengan 1 gelas air selama 15 minit. Lalu air rebusan serai tersebut diminum. Bolehlah diamalkan dua kali sehari.

#Melegakan senggugut

Untuk wanita yang mempunyai masalah senggugut. Cuba amalkan meminum teh seraisetiap pagi ketika datang bulan, bukan sahaja senguggut, malah rasa mual juga akan tutut hilang.

#Mengubati infeksi kulit

Serai memiliki kandungan zat anti-mikroba dan anti-bakteria. Kandungan tersebut berguna khususnya dalam mengubati infeksi(jangkitan) pada perut, usus, saluran najis dan luka. Serai juga banyak dipercayai dapat menyembuhkan berbagai macam penyakit seperti infeksi kulit, tipus, keracunan makanan, dapat juga menghilangkan bau badan.

#Menurunkan tekanan darah

Serai juga banyak dimanfaatkan untuk mengurangkan tekanan darah serta merangsang peredaran darah. Dengan mengambil minuman yang mengandung serai setiap hari, ia sangat membantu dalam menurunkan hipertensi.

Manfaat Dan Khasiat Serai Yang Perlu Anda Tahu

#Mencantikkan kulit

Penggunaan daun serai juga sudah tidak asing dalam bidang kosmetik. Efek dari penggunaan kosmetik yang mengandung daun serai adalah dapat menghilangkan jerawat dan berfungsi juga sebagai penyegar wajah.

Dipersilakan share..

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih