KETAHUILAH !! JIKA ANDA SEDANG ALAMI KESULITAN/KESUSAHAN, BACALAH AYAT INI MAKA ALLAH AKAN KIRIM MALAIKAT UNTUK MEMBANTUMU

KETAHUILAH !! JIKA ANDA SEDANG ALAMI KESULITAN/KESUSAHAN, BACALAH AYAT INI MAKA ALLAH AKAN KIRIM MALAIKAT UNTUK MEMBANTUMU

Tersebutlah seorang lelaki yang menempuh perjalanan dari Damsyik ke Zabadani. Di dalam jalan, ada lelaki lain yang berniat menyewa keldainya. Walau tidak di kenal, ia membenarkan lelaki asing untuk menyewa keledainya. Keduanya berjalan menuju satu tempat, beriringan.

keldai

“Mari melalui arah sini,” ajak lelaki penyewa keldai.
“Tidak, saya belum pernah melalui jalan itu. Mari tempuh jalan yang lain. “Jawab si lelaki. Mengelak.

“Tenang saja,” rayu lelaki penyewa keldai, “aku yang bakal jadi penujuk jalan. ”
Kedua-duanya juga berunding sehingga lelaki pertama ikuti cadangan lelaki yang menyewa keledainya.

Tak lama selepas itu, kedua-duanya sehingga di satu tempat yang sukar dilalui. Medannya curam serta curam. Lelaki pemilik keldai lihat terdapat banyak mayat tergeletak disana.

Tidak disangka, lelaki yang menyewa keldainya turun sambil menodongkan sebilah pedang. “Turunlah segera! Saya bakal membunuhmu! ”

Lelaki pemilik keldai juga berlari sekuat kemampuannya. Ia berupaya mengelak, namun percuma kerana sukarnya medan yang perlu dilalui.
“Ambil saja keldai akulah yang menguasainya.

Bebaskan saya. “Tutur lelaki pemilik keldai. Nyawanya terancam.

“Pasti. Saya tidak akan mensia-siakan keldaimu. Namun, saya juga ingin membunuhmu. “Gertak si lelaki. Bengis.

Tidak henti-henti, lelaki pemilik keldai ini menyampaikan nasehat. Ia juga membacakan ancaman-ancaman Allah Ta’ala dalam al-Quran serta hadis Nabi tentang dosa membunuh serta lakukan kejahatan secara umum.

Malangnya, lelaki itu tidak mempedulikan. Nafsu membunuhnya telah bulat. Tidak dapat dielakkan. Mustahil diurungkan.

“Jika demikian,” tutur lelaki pemilik keldai, “izinkanlah saya mendirikan solat. dua rakaat sahaja. ”

“Baiklah,” bentak lelaki jahat, “tapi janganlah lama-lama! ”
Qadarullah, semuanya hafalan lelaki pemilik keldai hilang. Pada masa sibuk mengingat-ingat, lelaki tidak mempunyai kesedaran itu menengking menyergah serta menyuruhnya bergegas.

Akhirnya, teringat satu ayat oleh lelaki pemilik keldai ini. Ia membaca firman Allah Ta’ala dalam surah an-Naml 27 ayat 62,

“Atau siapakah yang memperkenankan (doa) orang yang dalam kesulitan jika ia berdoa kepada-Nya serta yang menghilangkan kesusahan serta yang jadikan anda (manusia) sebagai khalifah di bumi? Apakah selain Allah ada tuhan (yang lain)? Amat sedikitlah anda mengingati (Nya). ”

“Seketika itu juga,” papar si lelaki, “dari mulut lembah nampak seorang penunggang kuda membawa tombak. Dia melemparkan tombak terkena¬†di dada lelaki jahat itu sampai segera tersungkur tanpa bernyawa. ”

“Siapakah engkau? “Bertanya lelaki pemilik keldai penuh sebak, sekali gus haru terima kasih.

“Akulah hamba-Nya Dia yang memperkenankan doa orang yang dalam kesulitan jika dia berdoa kepada-Nya, serta yang menghilangkan kesulitan. ”

Cerita menakjubkan ini boleh dituturkan oleh Imam Ibnu Katsir dalam Tafsir al-Qur’an al-Azhim.

Wallahu a’lam.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...

Dapatkan kisah terbaik terus ke dalam inbox email anda!