KENALI INILAH PENYEBAB KETIDAK SUBURAN PADA WANITA YANG MESTI ANDA TAHU !!

KENALI INILAH PENYEBAB KETIDAK SUBURAN PADA WANITA YANG MESTI ANDA TAHU !!

Jika anda mempunyai masalah untuk hamil, anda tidak bersendirian. Kira-kira satu dalam tujuh pasangan mempunyai masalah ini.

Ketidaksuburan atau kemandulan sering dianggap sebagai isu-isu wanita, manakala 1/3 masalah infertilitasdisebabkan oleh masalah pada lelaki, seperti kiraan sperma rendah.

sperma1

Dalam 20-30% daripada masalah, menyebabkan tidak dapat dikenal pasti.

Ini adalah pendedahan kami mengenai pelbagai sebab-sebab kemandulan yang boleh didapati di kalangan wanita. Di bawah adalah punca ketidaksuburan yang boleh didapati di kalangan wanita:

Faktor umur

Memasuki usia 35, kesuburan wanita akan berkurangan, 95% daripada mereka boleh menjadi hamil hanya selepas mempunyai int * m tanpa perlindungan dengan kerap sepanjang tiga tahun .. Pada usia 37 tahun. penurunan yang ketara dalam kesuburan secara semula jadi akan pergi ke menopause sehingga umur 40-45 tahun.

Gangguan ovulasi

Ovulasi adalah pembebasan telur dari ovari setiap bulan. gangguan ovulasi boleh disebabkan oleh beberapa keadaan seperti sindrom ovari polisistik dan gangguan kelenjar tiroid (hipertiroidisme atau hipotirioidisme).

Endometriosis

R4him sel-sel membran mukus tumbuh di tempat yang salah, iaitu di ovari. Keadaan ini boleh menyebabkan perekatan atau sista sekeliling tiub fallopio atau organ-organ pembiakan lain sehingga telur adalah sukar untuk mengeluarkannya dan dilaburkan dalam r4him dan mengganggu folikel kematangan.

Keabnormalan r4him lendir leher (serviks)

Walaupun lendir ovulasi di r4him leher lebih cair supaya sperma yang boleh lulus dengan mudah. Jika lendir yang terlalu tebal, kadar sperma boleh menghalang. Sedangkan apabila ia terlalu berasid, sperma akan mati.

Keabnormalan mulut r4him

Biasanya mulut r4him menghadap ke hadapan (antefleksi), bertemu dengan dinding belakang v4gina, sehingga sperma boleh masuk ke dalam mulut saluran yang menghubungkan v4gina r4him dan rongga r4him. Sisihan kedudukan, seperti retrofleksi (r4him menghadap ke belakang), boleh menghalang kehamilan.

Keabnormalan r4him

R4him keabnormalan rongga kerana pelekatan, myoma, atau polip, keradangan endometrium dan masalah penguncupan r4him, boleh mengganggu pengangkutan sperma. Jika ia difahami, ia boleh berlaku kelahiran pramatang.

Faktor lain

Beberapa faktor lain yang boleh menjejaskan kesuburan mempunyai berat badan berlebihan atau obes, s * ksu4l dihantar jangkitan seperti chlamydia (boleh merosakkan tiub fallopio), merokok, pendedahan kepada racun perosak, dan tekanan. gaya hidup serba cepat, berdaya saing, dan penuh dengan tekanan menyumbang kepada kemandulan, berjumlah 15-20 peratus.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih