JANGAN BIASAKAN LAKUKAN INI KALAU TIDAK MAHU ORGAN E&T ANDA BERMASALAH !! ((TOLONG SEBARKAN))

JANGAN BIASAKAN LAKUKAN INI KALAU TIDAK MAHU ORGAN E&T ANDA BERMASALAH !! ((TOLONG SEBARKAN))

Telinga, Hidung, Tekak atau kerap kali disebut dengan sebutan ENT iaitu organ yang penting pada tubuh. Apabila satu diantaranya mengalami permasalahan, jadi organ lain akan turut terganggu dan menghalang aktiviti sehari-hari. Namun ada banyak orang yang belum tahu bagaimanakah langkahnya membuat perlindungan kesihatan ketiga organ ini.

pemeriksaan-telinga-hidung

Malah kadang-kadang, orang-orang melakukan kebiasaan yang boleh membahayakan organ ENT. Beberapa kebiasaan itu semestinya kurangkan atau bahkan hilangkan untuk melindungi kesihatan ENT. Bila selalu dilakukan, jadi bakal memberi kesan buruk yang membahayakan badan. Lantas, tabiat buruk yang bagaimanakah yang membahayakan organ ENT? Berikut rangkumannya.

1. Mengupil/Mengorek
Tabiat pertama yang perlu anda kurangkan atau bahkan dihilangkan yakni mengupil. Memanglah pada intinya dengan mengupil bakal membuat hidung kita jadi bersih. Namun sebenarnya, upil yang ada di hidung itu iaitu buangan dari manfaat penapisan udara oleh mukosa hidung, atau lendir terlalu berlebih yang kemudian jadi kering.

Namun, sebenarnya tubuh mempunyai kemampuan untuk mengeluarkan kotoran, seperti peluh, daki, BAB dan kekotoran yang datang dari hidung ataupun telinga. Walau demikian, mengupil boleh dilakukan sesekali yakni waktu ada kotoran yang ditapis di bulu hidung. Tetapi ada yang perlu diingat, anda harus waspada waktu mengupil.

Usahakan untuk bersihkan tangan terlebih dulu, lantaran apabila tangan dan kuku kita kotor jadi akan membuat trauma pada hidung. Selain boleh menyebabkan hidung berdarah, dan bisul pada hidung langkah mengupil yang salah bakal menyebabkan jangkitan berat yang berbuntut kematian. Bukan sekadar itu sahaja, kebiasaan mengupil ini boleh boleh menyebabkan kita diserang tumor jinak pada hidung yang membuat kita harus lakukan operasi.

2. Memasukkan Benda Asing
Kebiasaan selanjutnya yang perlu diwaspadai yakni memasukkan benda asing ke organ ENT. Hal semacam ini biasanya sering berlaku di kalangan anak-anak, itulah yang bikin kita mesti memberi perhatian kepada apa sajakah yang dipegang oleh anak agar tidak dimasukkan ke hidung ataupun telinga. Benda asing yang sering dijumpai pada anak-anak salah satunya kacang, busa sofa, peluru pistol-pistolan.

Memanglah biasanya kemasukan benda asing ke hidung ataupun telingan yaitu suatu kemalangan. Namun ada juga anak yang mengerjakannya secara sengaja, untuk itulah sangat diperlukan pengawasan dari orang-tua. Memasukkan benda asing ke organ ENT sudah pasti akan sangat berisiko, lantaran untuk mengeluarkannya perlu dilakukan pencongkelan atau bahkan operasi yang dapat mengganggu fungsi organ tersebut.

3. Merokok di Dekat Anak
Banyak orang yang mungkin saja sudah mengetahui kalau rokok itu mempunyai banyak bahaya terlebih pada asapnya. Tetapi, masih tetap saja banyak yang merokok ditempat awam seperti di bas, perhentian, pasar dan lain sebagainya.

Asap rokok yang dihidu itu boleh mengakibatkan pelbagai penyakit pada telinga, hidung serta tekak. Hirup asap rokok akan bikin zarah dalam asap rokok dan bahan-bahan yang ada di dalamnya akan bikin permasalahan pada rambut halus di mukosa hidung serta permasalahan pengeluaran lendir.

Itulah yang pada akhirnya akan mengakibatkan selsema, sakit teling, radang tenggorok, demam dan lain sebagainya. Bahkan apabila rutin ini selalu berlanjut makan akan mengakibatkan persoalan kekal pada hidung kita.

4. Menitikkan Cairan Minyak atau Ramuan Tradisional
Banyak orang yang beranggapan jika kotoran dalam telinga atau hidung sukar keluar jadi harus ditetesi minyak cecair atau seumpamanya. Namun, tahukah anda sebenarnya rutin semacam ini bakal mengakibatkan kerosakan fungsi silia serta mukosa pada hidung.

Ditambah lagi apabila soluen ataupun kandungan zat aktif yg tidak sesuai alangkah lebih baik tidak dipakai. Janganlah senangi menitiskan cecair sembarangan, manfaatkanlah product yang memang dibenarkan untuk organ ENT agar fungsinya tidak terganggu dikemudian hari.

Itulah empat kebiasaan yang ternyata boleh membahayakan kesihatan organ ENT kita. Bila ada sering lakukan satu di antara aktiviti di atas, berusahalah untuk mengurangkannya agar kesihatan organ ENT anda sentiasa terjaga.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih