Inilah Ramuan Semulajadi Menghilangkan Gatal-Gatal Peluh

Sending
User Review
0 (0 votes)

Inilah Ramuan Semulajadi Menghilangkan Gatal-Gatal Peluh. Seperti yang kerap di ketahui, teh hijau mempunyai manfaat melemahkan kuman penyakit, teh hijau berbentuk menghimpit dan membunuh. Ia bermanfaat juga dalam meredakan radang, teh hijau boleh menghimpit dan melawan kuman penyakit.

RAMUAN SEMULAJADI MENGHILANGKAN GATAL-GATAL PELUH

Inilah Ramuan Semulajadi Menghilangkan Gatal-Gatal Peluh

Manfaat Teh Hijau

Disamping itu, sebatian yang terdapat didalam garam iaitu Natrium Klorida yang bermanfaat turunkan panas, detoxifikasi, membunuh kuman dan melegakan keradangan. Tersebut penyebabnya kombinasi kedua-duanya tidak cuma boleh membunuh kuman pada biang keringat, ia boleh pula meredakan bengkak merah dan gatal-gatal yang disebabkan oleh biang keringat.

Dalam usaha mencegah, sebelum biang keringat tumbuh, dapatlah mandi memakai kombinasi teh hijau dan garam ini, bermanfaat untuk menyebabkan pertahanan badan pada biang keringat dan baik juga untuk rawatan kulit.

Bagaimana caranya buat air garam teh hijau?

Campur perbandingan teh hijau dengan garam dengan perbandingan 10 banding 1. Misalnya, 30g teh hijau dibancuh selari 3g garam dapur. Boleh memakai air mendidih terlebih dulu untuk menjerang teh lalu barulah masukan garam.
Atau, boleh pula didihkan air selari dengan teh hijau, paling akhir baru masukan garam dan sejukkan. Lepas pakai tuala bersih, celupkan pada campuram air garam teh hijau ini serta lap sisi tubuh yang diserang biang keringat.

Atau boleh pula membersihkan semua badan / mandi sepanjang 10menit memakai air garam teh ini lalu basuh memakai air bersih.

Inilah Ramuan Semulajadi Menghilangkan Gatal-Gatal Peluh

Beberapa perkara yang butuh di perhatikan jika mandi memakai air garam teh hijau:

Suhu air garam teh hijau ketika mandi sebaiknya panas / suam-suam kuku. Bila suhu air sangat rendah, liang-liang kulit dan pembuluh darah sang anak dengan alami bakal mengecut, liang-liang peluh bakal terkatup sehingga air peluh tidak dapat keluar, mengakibatkan biang keringat jadi lebih parah. Jika suhu air sangat panas, jadi kulit bakal sangat terstimulasi, mengakibatkan biang keringat akan jadi tambah banyak.
Sesudah mandi, baiknya janganlah membaluri badan anak dengan bedak supaya mengelak tercampurnya bedak dengan bekas air pada permukaan kulit sehingga menyumbat pori-pori.

Kerana keadaan badan tiap-tiap kanak-kanak berbeza, untuk sebahagian kanak-kanak diperlukan sekian hari bahkan juga satu minggu memakai air garam teh hijau barulah tampak kesannya. Dalam sistem pemulihan biang keringat, sangat utama untuk segera mengusap keringat hingga kering untuk mengelak munculnya biang keringat yang baru.

Diluar itu, air garam teh hijau juga mempunyai 2 manfaat ajaib:

Inilah Ramuan Semulajadi Menghilangkan Gatal-Gatal Peluh

1. Mengelak heatstroke (sengatan panas)

Apabila cuaca panas menyengat, badan bakal keluarkan banyak keringat, badan juga bakal banyak kehilangan kandungan garam. Masa tengah menjerang teh, orang dewasa boleh memberikan sedikit garam sebelum menikmatinya.

Kerap penggunaan air teh dengan garam boleh berperanan mengelak heatstroke. Anak kecil berumur di bawah 3 th. baiknya janganlah penggunaan kombinasi ini, sesaat untuk kanak-kanak yang sudah berumur diatas 3 th. boleh mengambilnya sedikit sahaja, tetapi kandungannya sebaiknya begitu cair.

2. Menyembuhkan penyakit kulit

Dikarnakan air garam teh hijau mempunyai manfaat meredakan radang, saat kulit anak muncul gatal-gatal, bintik-bintik merah, atau gumpalan ruam yang memerah, atau yang lain, penyembuhan memakai air garam teh hijau boleh memberi kesan yang cukup penting.

SUMBER: www.segala-informasi.com

Inilah Ramuan Semulajadi Menghilangkan Gatal-Gatal Peluh

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...

Dapatkan kisah terbaik terus ke dalam inbox email anda!