Inilah Punca-Punca Dan Cara Mengubati Penyakit Darah Tinggi

Inilah Punca-Punca Dan Cara Mengubati Penyakit Darah Tinggi. Cara Merawat Penyakit Darah Tinggi Sememangnya – tekanan darah tinggi atau tekanan darah tinggi adalah penyakit yang biasanya dipanggil yang berlaku di Indonesia. Tekanan darah tinggi adalah penyakit di mana tekanan sistolik dan tekanan darah diastolik melebihi 140/90 mm Hg.

 Punca-Punca Dan Cara Mengubati Penyakit Darah Tinggi

Mengubati Penyakit Darah TinggiTekanan darah sistolik ialah tekanan darah apabila jantung menutup (systole), dan manakala tekanan darah diastolik apabila jantung melegakan (diastole). Oleh itu, ia boleh dilihat bahawa tekanan darah sistolik adalah lebih tinggi daripada tekanan diastolik.

Hipertensi atau Penyakit Darah Tinggi sendiri boleh disebabkan oleh beberapa perkara, antara lain:

• Berat badan berlebihan (obesiti)
• Kurang bersenam
• Menu makanan yang kurang sihat
• Pengambilan Kurang buah-buahan dan sayur-sayuran
• Dan akibat merokok dan pengambilan alkohol

Dan tanda-tanda penyakit ini adalah tekanan darah tinggi atau tekanan darah tinggi itu sendiri adalah seperti berikut:

• berdebar-debar jantung
• Sakit kepala
• Rasa sakit di leher kepala
• Pandangan kabur
• Mengantuk
• Sukar untuk bernafas

Tetapi setiap individu mempunyai pelbagai gejala yang berbeza, dan untuk mengetahui keputusan muktamad kemudian segera berjumpa dengan doktor. Dan pada kesempatan ini saya akan memberikan anda beberapa ubat-ubatan yang dipercayai membantu menyembuhkan tekanan darah tinggi.

1. Timun
Anda boleh minum jus mentimum kerap tiga kali sehari. Dan untuk membuat anda boleh menggunakan pengisar atau, ambil 2 keping timun dan kemudian memarut dan kemudian memerah hasil-hasil yang diperolehi jus timun awal parut. Dan anda boleh terus minum 2-3 kali sehari.

2. Noni
Sama dengan timun cukup dalam pengisar atau juga memarutnya dan kemudian memerah untuk mendapatkan intipati mengkudunya. Minum ramuan ini dengan kerap 2-3 kali sehari. Selain ubat tekanan darah tinggi herba ini juga sesuai bagi mereka yang mempunyai diabetes.

3. Buah Belimbing
Ia adalah sangat mudah, anda sedang memakan cukup belimbing manis sudah masak oleh kedua-dua. Makan apabila selepas sarapan pagi dan petang. Dan anda perlu cuba untuk menghabiskan belimbingnya.

4. Carrot
Carrot adalah sejenis sayur-sayuran ubi putih berwarna, selain daripada sayur-sayuran ternyata lobak juga boleh merawat tekanan darah tinggi. Cara yang anda hanya boleh minum jus sayur-sayuran lobak secara tetap.

5. Kunyit
Kunyit mempunyai keberkesanan untuk merawat penyakit pencernaan, tetapi siapa sangka ia kunyit juga mempunyai keberkesanan dalam merawat tekanan darah tinggi. Parutlah kunyit kemudian memerah jus selepas bangun untuk mendapatkan campuran kunyit ekstrak madu secukup rasa dan minum ramuan ini dengan kerap.

6. Akar pule Pandak
Rebus akar pule Pandak sebanyak 100 gram pada dua cawan air dan rebus sehingga satu cawan baki air. Dan minum air masak pada waktu pagi dan petang.

7. Daun meniran
Basuh suku besih daun meniran, kemudian halus cincang. Tambah setengah cawan air masak, kemudian memerah dan ketegangan. Minum campuran ini dengan kerap. Tetapi ingat, makan daun meniran berlebihan boleh menyebabkan mati pucuk.

8. Meninggalkan pegagan
Sediakan 20 daun Gotu kola dan kemudian bilas dengan teliti. Rebus air sebanyak 3 cawan, selepas mendidih masukkan daun pegaga India, dan terus mendidih sehingga air menjadi setengah cawan. Cool dan ketegangan daun merebus sisa dan minum ramuan ini dengan kerap. Hasil bahan ini boleh digunakan untuk tiga kali minuman itu, dan tidak dibelanjakan dalam masa.

9. Trangguli Acid
Basuh tiga jari trangguli asid kemudian memerah sehingga jus yang diperolehi. Menggabungkan madu pada masam cider trangguli. Dan minum ramuan sebanyak 2-3 kali sehari secara tetap untuk merawat tekanan darah tinggi anda.

10. Saleri
Ambil 16 batang saderi dan kemudian basuh mereka bersih, potong kasar dan rebus dengan air sebanyak 2 gelas air. Terus reneh sehingga air yang ditinggalkan ½ cawan air. Herba ini boleh untuk 2 kali minuman. Atau anda juga boleh mengambil saderi langsung.

11. Daun Durian Belanda
Daun durian belanda mempunyai pelbagai manfaat yang saya telah dibincangkan dalam artikel sebelumnya. Untuk menggunakannya hanya rebus daun durian belanda dengan air dan kemudian minum. Untuk menampung rasa buruk anda boleh mencampur madu.

12. Daun avokado
Anda hanya bancuh tiga daun avokado adalah hampir lama dengan 250 cc air panas, membenarkan ia untuk memanaskan dan herba tekanan darah tinggi bersedia mabuk untuk merawat tekanan darah tinggi anda.

13. Bawang putih
Hanya menggunakan bawang putih dalam masakan anda, atau juga boleh disambal dan dimakan segera. Tetapi ramai yang emngelakkan mendapat dimakan langsung kerana rasa dan bau bawang putih itu sendiri.

Baiklah, cukup penerangan mengenai pelbagai cara untuk merawat tekanan darah tinggi secara semula jadi dengan bahan-bahan mudah dihadapi di sekeliling kita. Mungkin berguna dan jangan lupa untuk berkongsi maklumat ini kepada orang lain !.

Punca-Punca Dan Cara Mengubati Penyakit Darah Tinggi

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih

Search Terms:

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...

Dapatkan kisah terbaik terus ke dalam inbox email anda!