INILAH MANFAAT LUARBIASA YANG TERKANDUNG DALAM KULIT TERONG YANG RAMAI TAK TAHU !! ((BANTU SHARE YA))

INILAH MANFAAT LUARBIASA YANG TERKANDUNG DALAM KULIT TERONG YANG RAMAI TAK TAHU !! ((BANTU SHARE YA))

Terong dengan pelbagai jenis yang ada, tak tahu terong belanda, terong ungu, hijau ataupun panjang adalah salah satu menu kegemaran oleh pelbagai kalangan. Rasanya yang khas serta lazat untuk pelbagai masakan jadikan terung sentiasa ada di pelbagai menu masakan.

terung

Di sebalik kelazatannya, sayur (disebut juga buah) terong ini mempunyai banyak faedah serta khasiat untuk kesihatan. Kaya kandungan mineral (kasium, besi) serta vitamin dan senyawa antioksidan aktif yang bertindak untuk meningkatkan system metabolisme badan sehingga mencegah pertumbuhan sel kanser.

Akan tetapi …

Tak semua orang tahu dan faham bagaimana cara memasak yang disyorkan oleh pakar pemakanan supaya kandungan pemakanan di dalamnya tak hilang. Dan tak menimbulkan kesan sampingan yang begitu membahayakan untuk badan dalam tempoh panjang.

Menurut Shubhra Krishan, seorang pakar pemakanan serta ahli herba terkemuka, juga penulis buku laku dengan topik perubatan tradisional (dalam Care2, 17/05/13) menyebutkan kalau ada 2 perkara utama yang perlu diperhatikan dalam memasak terung.

Berikut perkara utama yang butuh diperhatikan dalam memasak terung, antara lain:

1. Kulit terung kaya nutrisi

Memasak terung begitu dianjurkan untuk tidak mengupas atau buang kulitnya. Lantaran kepekatan kandungan “PHYTONUTRIENTS” (nutrisi yang bermanfaat untuk meningkatkan aliran darah serta menyihatkan otak) ada di bahagian kulitnya.

2. Jangan masak dengan digoreng

Menurut Shubhra, terung adalah bahan yang mempunyai sifat menyerap banyak lemak. Justeru usaha saat terung dimasak dengan menggunakan minyak goreng, jadi bakal menyerap banyak lemak. Di mana pengambilan lemak dalam jumlah banyak itu malah merugikan kesihatan. Disyorkan dimasak melalui cara dibakar.

Menurut Dr. Waluyo Soerjodibroto, Ph. D., DSG, ahfi pemakanan dari UI. Terong mempunyai zat tertentu, boleh menurunkan kolesterol. Bermakna, memakan terung dengan cara bersamaan dengan makanan berkolestrol, jadi bikin kolesterol dalam makanan itu menurun. Namun, itupun bila terung disajikan melalui cara di rebus atau kukus. Lantaran terong yang di beri rempah yang dimasak dengan menggoreng, terlebih dimasak dengan santan, jadi hilang semuanya khasiatnya, Yang ada cuma rasa nikmat di lidah.

Memang benar, semua sesuatu tentu ada ilmunya. Bila kita mengabaikan dua perkara di atas, pastinya tujuan untuk mendapatkan manfaat kesihatan dari pengambilan terong akan tidak wujud.

Semoga melalui cara pas untuk memproses serta memasak terung jadikan badan kita lebih sihat jauh dari pelbagai penyakit setelah teratur mengambilnya. Aamiin, inshaAllah.

Sumber: www.edukasi-kesehatan.com

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih