INILAH Manfaat Kesihatan dari Black Pepper dan Kunyit Yang Ramai Tak TAHU !!

INILAH Manfaat Kesihatan dari Black Pepper dan Kunyit Yang Ramai Tak TAHU !!

Para penyelidik dari University of Michigan mendapati bahawa kombinasi kunyit dan lada hitam mempunyai keupayaan untuk memainkan peranan penting dalam mencegah dan merawat kanser payudara.

Kunyit mungkin ramuan obat kuat dengan sendirinya, namun bila diambil secara lisan, bioavailabiliti adalah miskin. Hal ini disebabkan hati dan usus dinding metabolisme tanaman terlalu cepat.

Lada hitam, bagaimanapun, adalah mampu meningkatkan bioavailabiliti kunyit hingga 2000%.

Manfaat kesihatan dari Black Pepper dan Kunyit

Anti-Kanser Gabungan:
Kajian terbaru mendapati bahawa sebatian dalam lada hitam yang disebut piperin membuat curcumin melawan kanser dalam kunyit sebanyak 1,000 kali lebih bioavailable. tanpa

piperin, bioavailabiliti kunyit benar-benar rendah. Dalam sebuah kajian yang diterbitkan dalam Kanser Payudara Penyelidikan dan Perubatan Journal, penyelidik mendapati bahawa kurkumin dan piperin, bila digabungkan, mampu mensasarkan sel-sel induk kanser.

Mengurangkan Sakit dan Peradangan:
Kombinasi ini mampu mengurangkan rasa sakit dan keradangan juga. Curcumin dan piperin telah dijumpai untuk mempengaruhi lebih daripada 700 gen. Mereka mampu menghalang sintesis dan aktiviti dari 5-lipoxygenase (5-LOX), cyclooxygenase-2 (COX2), dan enzim lain yang menyebabkan keradangan.

Berat-Rugi:
Kunyit dan lada hitam boleh membantu menurunkan berat badan. The Piperine di lada hitam adalah thermogenic, yang bermakna meningkatkan metabolisme dan meningkatkan jumlah kalori yang dibakar oleh tubuh. Hal ini juga diyakini untuk membantu mencetuskan sensasi kenyang.

Antidepresan semulajadi:
Ada sebatian aktif dalam lada hitam dan kunyit yang dapat meringankan kemurungan. Hal ini dicapai dengan meningkatkan kadar dopamin dan serotonin di otak dan menghalang monoamine oxidase, enzim yang jika ditemui dalam kadar yang tinggi berkaitan dengan kemurungan.

Kedua kunyit dan lada hitam boleh ditambah kepada makanan sehari-hari. Anda bahkan boleh menambah mereka untuk smoothie anda. Gabungan ini mempunyai banyak manfaat kesihatan dan harus menjadi sebahagian dari setiap peti rumah tangga rempah-rempah.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...

Dapatkan kisah terbaik terus ke dalam inbox email anda!