INILAH CARA MURAH DAN MUDAH UNTUK MENGATASI KAKI PECAH-PECAH

INILAH CARA MURAH DAN MUDAH UNTUK MENGATASI KAKI PECAH-PECAH YANG RAMAI TAK TAHU !! Untuk anda wanita yang peduli dengan kesihatan, siapapun orangnya bakal sentiasa memerhatikan kelainan yang terjadi pada vagian dalam organ badannya, baik yang terlihat ataupun yg tidak kelihatan.

mengatasi kaki pecah pecah

Banyak juga yang diabaikan oleh beberapa wanita dengan apa yang berlaku dengan kelainan pada organ badannya. Juga sebagai contoh kecil bakal dibicarakan mengenai kesihatan pada kulit kaki yang dimaksudkan tumit.

CARA MURAH DAN MUDAH UNTUK MENGATASI KAKI PECAH-PECAH

Masalah sekitar kaki yang sering dialami wanita iaitu telapak kaki pecah-pecah. Tidak hanya mengganggu penampilan, permasalahan ini dapat dapat menyebabkan sakit kerana lecet serta iritasi.

Ditulis Woman Junction, terdapat banyak faktor yang menyebabkan tumit kelihatan pecah-pecah. Biasanya, kerana kulit kering serta keras di sekitar pergelangan kaki bahagian belakang sampai tumit.

Kulit pada tumit memanglah lebih tebal berbanding punggung kaki serta telapak. Tetapi kerana tekanan terus-terusan, khususnya masa memakai kasut hak tinggi, kulit tumit jadi keras serta muncul kesan retak atau pecah-pecah.

Cara jalan yang salah, diabetes, terlalu banyak diserang oleh debu, berat badan berlebihan serta jangkitan kulat boleh juga jadi salah satu penyebabnya. Nah, bila kaki telah mula pecah-pecah serta tak enak dilihat, cubalah yuk lakukan banyak hal dibawah ini:

CARA MURAH DAN MUDAH UNTUK MENGATASI KAKI PECAH-PECAH

– Bersihkan dahulu kaki dari kuku yang panjang, kotoran di sela kuku dan sel kulit mati.
Untuk hal semacam ini, anda boleh melakukan peeling dengan gula, kopi atau scrub kaki istimewa.
– Pakai susu pembersih wajah juga sebagai pengganti losyen untuk menutrisi kaki.
Anda boleh terus bekerja. Setelah sebahagian jam, bilas kaki agar sel kulit mati terangkat.
– Malam hari semasa sebelum tidur, pakai petroleum jelly.

Kandungan salap petroleum jelly dapat memperbaiki kulit kaki yang pecah, keras serta retak-retak. Tiap-tiap seminggu sekali, pakai aloe vera untuk menutrisi serta merawat kulit yang pecah.

Setiap saat berjalan, gunakan alas kaki. Jauhi lantai yang sejuk atau kaki berinteraksi langsung dengan tanah atau lantai.

Lakukan sebahagian tahap diatas dengan cara rutin selama sebulan, treatment ini memerlukan ketekunan, jadi harus dilakukan dengan teratur sehari-hari. Baru akhirnya bakal maksimum.

CARA MURAH DAN MUDAH UNTUK MENGATASI KAKI PECAH-PECAH

Masa cuaca sejuk, cubalah gunakan kaus kaki. Apabila ada di ruangan ber-AC, janganlah lupa untuk menutrisi kulit kaki. Terlebih sisi jemari kaki, tumit dan mata kaki. Kerana ruang kulit tersebut mudah menebal, kering serta pecah-pecah.

– Atau dapat pula boleh dirawat dengan Getah betik:

– Torehkan buah betik yang masih tetap muda dengan pisau hingga keluar getahnya.

– Berikan getah betik itu ke daerah kapalan / kulit kaki yang pecah-pecah dengan gerakan memutar berlawanan dengan jarum jam. Janganlah lupa saat mengolesinya pakai sarung tangan plastik atau apa lah yang penting jangan biarkan kulit tangan kamu terkena getahnya soalnya lumayan keras, kulit anda juga boleh menipis dibuatnya.

– Lakukan langkah 1 dan 2 sekali satu hari (sebaik-baiknya selepas mandi petang) sehari-hari selama 1 minggu atau sehingga anda kira cukup (tergantung ketebalan kapalannya).

– Lalu perhalusi apa yang berlaku, kapalan serta pecah-pecah di kaki anda hilang tidak ada yang lain sama sekali.

Selamat cuba, kulit kaki anda bakal halus serta kelihatan seperti puteri keraton tak pecah-pecah.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...

Dapatkan kisah terbaik terus ke dalam inbox email anda!