INILAH CARA MENGUBATI BUASIR TANPA PEMBEDAHAN YANG RAMAI TAK TAHU !!

Sending
User Review
0 (0 votes)

INILAH CARA MENGUBATI BUASIR TANPA PEMBEDAHAN YANG RAMAI TAK TAHU !! Caramengubati buasir tanpa operasi iaitu dengan buang air besar yang lancar serta teratur (misalnya setiap pagi hari) dengan najis yang lembut. Oleh itu perlu sekali diperhatikan tiga syarat penting iaitu diet yang kaya serat, gerak badan secukupnya serta jangan mengedan bila buang air besar.

cara mengubati buasir

Tersebut uraian cara mengubati buasir tanpa ada operasi, di antaranya yaitu:

1. Cara Merawat Buasir Tanpa Pembedahan Diet sehari-hari harus mengandungi banyak serat pemakanan (sayur-sayuran, buah-buahan, berat tumbuk) serta minum air secukupnya (2 – 2, 5 liter satu hari). Bila perlu boleh digunakan suatu laksan, sebaiknya zat jika dicampur dengan laktulosa.

Di samping itu baiknya pantang makanan yang merangsang atau pedas, misalnya lada, cili (sambal) serta alkohol. Penggunaan diet ini iaitu untuk menghindarkan najis jadi keras yang boleh menyebabkan retak-retak pada mukosa yang sangat sakit ketika buang air. Oleh kerana pesakit menekan refeleks hajat serta menunda pergi ke tandas, akibatnya najis bakal lebih keras kerana cecair diserap semula oleh membran mukus usus.

2. Cara Merawat Buasir Tanpa ada Operasi Jangan mengedan. Tindakan yang juga sangatlah utama adlaah janganlah sekli-kali mengedan saat baung air! Lagi juga buasir yang menonjol keluar selanjutnya setiap saat buang air besar mesti selekasnya dimasukkan kembali ke liang dubur dengan jari tangan, baiknya dengan pertolongan sedikit vaselin. Apabila tak, sebahagian dinding aci usus boleh tertarik keluar yang disebut dengan pemburutan membran mukus aci usus.

3. Cara Merawat Buasir Tanpa ada Operasi Lebih banyak gerak tubuh berbentuk bersenam, berbasikal atau jalan cepat untuk memacu peristaltik usus serta membantu membuang air besar.

Apabila ketiga tindakan tesebut diatas dipatuhi dengan teliti, umumnya buasir boleh sembuh dengan sendiriya dalam sebahagian minggu. Dengan cuba melakukan serta lakukan sebahagian panduan di atas, buasir tak perlu hingga dibedah. Tetapi, bila buasir yang dihadapi cukup kronik, jadi butuh aksi doktor bedah untuk mengangkat buasir itu serta diinginkan sesudah lakukan pembedahan buasir. Pesakit buasir sebaiknya melakukan gaya hidup sihat, seimbang serta teratur serta elakkan pantangan yang dianjurkan oleh doktor.

Cara mengubati buasir tanpa ada operasi boleh dilakukan dengan merawat buasir sendiri dirumah. Cara-cara merawat buasir sendiri dirumah iaitu:

1. Gunakan ubat untuk menghilangkan rasa sakit serta ubat anti peradangan untuk menolong kurangkan rasa sakit serta keradangan yang berlangsung. Anda boleh minum ubat tablet oral, cream beri atau supositori dubur. Salah satu bahan alami untuk menolong menangani buasir iaitu dengan memakai gel lidah buaya pada ruang dubur anda kerana dapat membantu untuk kurangkan terjadinya keradangan. Serta alternatif yang lain iaitu dengan memakai ubat semula jadi untuk buasir yang diperbuat berbahan alami daun ungu. Daun ungu memanglah telah terbukti dapat menolong untuk menangani permasalahan buasir.

Daun ungu adalah salah satu type tanaman herba yang berasal dai negara Ne Guinea serta Polinesia. Kandungan yang ada di dalamnya iaitu kandungan sapinin, alkaloid, glikosida serta zat yang lain yang ada didalam daun ungu tadi dapat menolong menghalang terjadinya keradangan buasir serta dapat menolong untuk menigkatkan terjadinya sistem pencernan didalam badan yang dapat menolong bikin najis jadi lebih ounak. Kesan dari anti inflamasi yang berasal dari saponin mempunyai kemampuan yang cukup menolong utnuk menangani buasir untuk tingkatan buasir yang teruk sekalipun.

2. Cara mengubati buasir dengan semulajadi iaitu dengan bersihkan ruang dubur sesudah buang air besar dengan baik serta betul. Cara yang betul iaitu baiknya janganlah memakai sabun kerana jadi bakal mengakibatkan terjadinya iritasi. Keringkan kawasan buasir dengan memakai tisu yang lembut.

3. Kurangkan rasa sakit dengan berendam di air hangat. Langkah menyembuhkan buasir dengan semulajadi iaitu dengan berendam didalam air hangat dikerjakan 3-4 kali dalam satu hari selama kurang lebihnya iaitu 10-15 minit. Anda boleh pula menggunakan beg ais batu atau memakai kompres dingin yang digunakan di kawasan dubur selama kurang lebih 10 minit dikerjakan 3-4 kali dalam satu hari untuk membantu megurangi berlakunya pembengkakan pada saluran darah.

4. Cara mencegah buasir dengan mengurangkan sembelit. Kerana salah satu pencetus terjadinya buasir iaitu sembelit, jadi baiknya langkah yang dilakukan iaitu mengelak sembelit dengan pengambilan makanan yang mempunyai kandungan serat tinggi. Makanan yang mempunyai kandungan serat tinggi dapat menolong untuk mengatasi permasalahan buasir.

Makanan serat dapat membantu melancarkan sistem penghadaman dengan baik, lantaran dapat menolong bikin fesesnya jadi lebih lunak sehingga dapat menghindar mengedan terlampau kuat waktu tengah buang air besar. Kerana bila kita mengedan terlalu kuat waktu tengah buang air besar bakal menyebabkan terjadinya pembuluh darah alami desakan kuat serta menyebabkan pembengkakan serta pelebaran pada pembuluh darah.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...

Dapatkan kisah terbaik terus ke dalam inbox email anda!