INILAH 8 MANFAAT BUAH BELIMBING YANG SANGAT BAIK UNTUK KESIHATAN

Sending
User Review
0 (0 votes)

INILAH 8 MANFAAT BUAH BELIMBING YANG SANGAT BAIK UNTUK KESIHATAN TUBUH DAN PERLU KITA KETAHUI !! ((KONGSIKAN)) Belimbing buah-buahan yang mempunyai citarasa asam manis ini begitu digemari masyarakat Indonesia. Belimbing biasanya dimakan sebagai buah gabungan rujak manis atau Juiced untuk diminum airnya yang segar. Belimbing dengan nama latin Averhoa Carambola mrupakan pohon kecil yang berbatang keras dengan tinggi 5-12 m ini datang dari Jawa dan Kalimantan.

MANFAAT BUAH BELIMBING YANG SANGAT BAIK UNTUK KESIHATAN

MANFAAT BUAH BELIMBING YANG SANGAT BAIK UNTUK KESIHATAN

Tanaman ini menyukai tanah yang berasid serta air yang cukup banyak, terlebih lagi apabila hidup ditempat teduh, Belimbing termasuk juga tumbuh-tumbuhan yang berbuah sepanjang th .. Buah Belimbing mempunyai kandungan glikosida, vitamin A, B dan C, protein, lemak, kalsium, fosforus, besi, pectin, serta niasin. Sifat kimia buah iaitu rasa asam, manis, serta neutral.

Perbanyakan tanaman ini dilakukan dengan biji serta cara dicangkok. Penjagaan tanaman Belimbing dengan kawalan rumpai serta perosak, baja serta menyiram dengan cara berkala.

Berikut adalah resipi rumusan ubat bermanfaat menggunakan Tanaman Belimbing:

1. Darah Tinggi

Makan Buah Belimbing yang telah masak kira-kira 2-3 buah 2 x sehari.

2. Menyembuhkan Panau

Dua buah Belimbing ditumbuk halus, lalu oleskan pada kulit yang berpanau, sambiul digosok-gosok
.
Kerjakan 2-3 kali sehari.

MANFAAT BUAH BELIMBING YANG SANGAT BAIK UNTUK KESIHATAN

3. Menyembuhkan Radang Lambung

6 g daun Belimbing Manis, 8 g rimpang kunyit, 7 g rimpang temu kunci, serta 110 ml air, lalu rebus sebentar. Diminum sehari sekali. Hati-hati untuk pesakit buah pinggang.

4. Pertolongan Pertama pada Pesakit Cacar

Tumbuk daun belimbing sehingga halus lalu ambillah airnya untuk dilekatkan pada kulit pesakit cacar untuk menyingkirkan gatal-gatalnya. Jangan menggosok-gosok kulit yang diserang cacar.

5. Obat Penyakit Gondong

Potong buah b eilimbing jadi beberapa bahagian, lalu tumbuk sampai halus, hasil tumbukkan tadi dikompreskan pada kelenjar gondong pesakit. Biarlah selama 30 minit serta ulangilah sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Lebih baik lagi bila yang dipakai yaitu Belimbing Wuluh.

6. Menentramkan perut selepas muntah kerana mabuk perjalanan.

Minum perasan buah belimbing manis yang telah di rebus dengan 1/3 bahagian gula pasir hingga jadi sirap yang kental.

MANFAAT BUAH BELIMBING YANG SANGAT BAIK UNTUK KESIHATAN

7. Penyembuhan jerawat

Untuk menyembuhkan jerawat, 5 buah belimbing segar, bersihkan bersih. Jus Buah belimbing berikan sedikit garam. Tempelkan pada kulit yang berjerawat. Kerjakan pagi dan sore hari. Atau sediakan 5 buah belimbing serta 1/5 sudu teh serbuk belerang, ditumbuk halus lalu diremas dengan 2 sudu makan air limau nipis. basuhkan di bahagian yang berjerawat serta bahagian muka yang berminyak. Lakukan 2-3 kali sehari.

8. Menyembuhkan Rematik

Ambillah Segenggam daun belimbing dicuci, tumbuk hingga halus, berikan kapur sirih, gosokan kebagiyan yang sakit. 100 gram daun muda belimbing, 10 biji cengkih serta 15 biji lada dicuci serta ditumbuk halus, berikan cuka seperlunya hingga adunan seperti bubur. Tempelkan adunan bubur di bahagian yang sakit. Kerjakan dengan 2-3 kali sehari.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...

Dapatkan kisah terbaik terus ke dalam inbox email anda!