INILAH 8 BAHAYANYA MANDI PADA WAKTU MALAM ?! MOHON SEBARKAN ARTIKEL INI KEPADA YANG LAIN. ((SEMOGA BERMANFAAT))

INILAH 8 BAHAYANYA MANDI PADA WAKTU MALAM ?! MOHON SEBARKAN ARTIKEL INI KEPADA YANG LAIN. ((SEMOGA BERMANFAAT))

Kerap Kali kita memperoleh teguran daripada ibu bapa atau orang-orang terdekat masa kita mandi pada malam hari. Mereka katakan mandi malam-malam tidak baik untuk kesihatan. Kita boleh diserang pelbagai jenis penyakit seperti reumatik dan lain sebagainya.

bahayamandimalam

Lantas bagaimanakah bila lantaran aktiviti, kita mesti melakukannya?

Adakah benar apa yang mereka katakan itu? berikut adalah kesan bahaya mandi malam hari untuk kesihatan tubuh manusia.

1. Mandi malam menyebabkan penyakit sendi
Reumatik iaitu penyakit autoimun, yakni penyakit yang terjadi pada keradangan sendi, hingga seorang yang diserang penyakit ini bakal merasakan kesakitan pada sendi yang terkena.
Punca reumatik sendiri belum terlalu terang, menurut beberapa pakar kesihatan penyakit ini disebabkan oleh kelainan genetik yang menyerang orang yang sudah bersia produktif.

Mengenai gejala reumatik tersebut iaitu seperti berikut:
Kesakitan pada sendi
Ada warna kemerahan pada sendi
Daerah sendi terasa hangat masa diraba
Sendi kaku waktu pagi hari
Menurunnya fungsi bahagian sendi yang terkena

Penyakit ini termasuk tidak berbahaya, walau demikian bila ada gejala reumatik cepatlah menghubungi doktor. Apabila anda iaitu pesakit reumatik sebaiknya bila sangat terpaksa mandi pada malam hari, gunakanlah air yang hangat. Lantaran air yang sejuk boleh memburukkan lagi penyakit anda.

2. Mandi malam mengakibatkan penuaan dini
Mandi malam dapat mempercepatkan proses penuaan. Sebahagian orang menyampaikan bahawa tubuh tidak kuat terima rangsangan air sejuk masa kita mandi malam, hal semacam ini menyebabkan metabolisme badan bertambah. Oleh itu tubuh memerlukan bekalan kalori serta oksigen yang tinggi untuk menstabilkannya.

3. Mandi Malam Menyebabkan Paru Paru Berair
Mandi malam boleh menyebabkan paru-paru basah. Mitos ini boleh tidaklah benar. Paru-paru basah disebabkan oleh jangkitan virus serta bakteria yang datang dari udara. Pesakit biasanya alami batuk berdahak, sukar bernafas, sehingga badannya menggigil.

Mengenai beberapa gejala dari penyakit ini iaitu:
Pada manusia berumur di atas 65 tahun, suhu badan bakal lebih rendah daripada suhu normal.
Pesakit alami batuk berkahak
Merasa sakit pada dada waktu bernafas serta batuk
Sesak nafas (asma)
demam
Tahap keletihan yang tinggi
pusing
Mual diikuti muntah-muntah
cirit-birit
Penyakit ini tidak dapat sembuh dalam masa yang lama. Gejala paru-paru basah ringan sama dengan pesakit selesema serta batuk biasa.

4. Gout
Boleh menyebabkan serangan gout. Penyakit ini sebenarnya terjadi lantaran banyak mengambil zat purin dalam tubuh kita sehingga kandungan asam urat dalam tubuh bertambah. Serta hal itu boleh menyebabkan buah pinggang tidak dapat menampung maupun membuang bahan-bahan itu.

Mengenai gejala penyakit ini iaitu:
Sendi merasa ngilu,
kesakitan,
bengkak serta kemerahan.

Terlebih pada pagi serta malam hari. Frekuensinya sangat sering terjadi. Serta untuk yang telah parah, jadi masa untuk menggerakkan anggota badan bakal merasa sakit sekali. Biasanya penyakit ini menyerang sendi jari tangan, kaki, tumit, siku, dan pergelangan tangan. Bila anda alami penyakit ini, baiknya juga mengelakkan bahaya kopi.
pencegahan

Langkah untuk mengatasinya iaitu dengan mengelakkan makanan yang banyak terkandung zat purin seperti kacang-kacangan, organ, sea food, makanan dalam tin, serta makanan yang mempunyai kandungan zat purin yang lain.
Jadi yang perlu digaris bawahi iaitu bahawa mandi malam tidaklah penyebab dari pelbagai jenis penyakit diatas.

5. Mandi malam menyebabkan metabolisme tubuh terganggu
Apabila anda mandi malam, jadi anda mesti berhati-hati lantaran dapat mengganggu metabolisme tubuh, kenapa boleh demikian? hal semacam ini kerana saat malam hari, suhu badan cenderung telah mula berkurangan serta memerlukan rehat. Bila kita mandi serta pori-pori terbuka jadi air bakal masuk ke tubuh serta mengakibatkan masalah hormon tubuh.

6. Mandi malam mengakibatkan masuk angin
Malam hari iaitu waktunya tubuh berehat, mandi malam hari nyatanya beberapa juga boleh mengakibatkan tubuh masuk angin serta meriang. Terlebih bila suhu badan anda masa mandi masih tetap tinggi serta panas.

7. Mandi malam boleh membuat demam
Berkaitan liang liang tubuh serta panas badan mula bertambah pada malam hari, baiknya anda menghindarinya. Hal semacam ini kerana bila tubuh “panas” kita menyiram air sejuk saat malam hari jadi liang pori yang sedang terbuka bakal membuat badan panas serta sejuk seperti demam.

8. Mandi malam boleh berisiko pada sakit otot
Banyak orang yang mandi malam hari rasakan kesakitan otot, hal semacam ini disebabkan kerana air sejuk pada malam hari seperti merasuki tubuh melalui liang liang tubuh.

Apakah bahaya mandi malam ini cuma mitos?
Beberapa pakar kesihatan menyampaikan bahawa mitos perihal mandi malam boleh mengakibatkan reumatik itu iaitu tidak benar adanya. Beberapa pakar juga menyampaikan bahawa itu bukanlah fator paling utama pencetus penuaan awal, mungkin saja hal itu terjadi lantaran keadaan stress waktu bekerja, lantaran masalah penyakit, keturunan, serta faktor psikologi yang lain.

Tetapi apa pun itu sebaiknya kita elakkan rutin di luar pola hidup kita ini.

Di balik bahayanya, nyatanya manfaat mandi malam juga cukup baik. Demikian sebaliknya, mandi saat malam hari malah bakal memberi kesan baik untuk tubuh kita seperti:
Boleh kembalikan keadaan fizikal serta emosi. Sesudah melakukan aktiviti seharian, pasti tubuh bakal merasa letih serta kadang stress pun melanda. Dengan air jadi tubuh bakal kembali segar lantaran toksin-toksin di dalam badan dapat keluar.

Mengelak insomnia (masalah tidur). Bila selepas diduduki, tubuh kita bakal merasa melekit oleh keringat, serta ia boleh menyebabkan kita sukar untuk berehat pada malam hari. Dengan air, jadi rasa melekat di tubuh bakal hilang, serta kita dapat tidur dengan lena tanpa ada masalah rasa gatal dan melekat di tubuh.
Dengan mandi boleh memberi ketenangan.

Boleh turunkan tekanan darah. Untuk pesakit tekanan darah tinggi dinasihatkan untuk sering-sering mandi pada malam hari.
Di balik mitos-mitos yang ditemui di kelompok masyarakat, baiknya kita lebih bijak dalam menghadapinya. Jangan sampai kita dianggap tidak ingin mendengar nasihat orang lain. Kesan bahaya mandi malam hari mungkin saja saja boleh menyerang diri kita sendiri.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih