Inilah 11 Cara Mengubati dan Mencegah Gusi Bengkak Secara Semulajadi

Sending
User Review
5 (1 vote)

Inilah 11 Cara Mengubati dan Mencegah Gusi Bengkak Secara Semulajadi – Gum adalah tisu yang kukuh pada gigi. Sementara itu, gusi bengkak sahaja keradangan dan jangkitan tisu gigi biasanya disebabkan oleh bakteria yang terdapat di dalam mulut. gusi bengkak (gingivitis) mempunyai ciri-ciri bengkak gusi, pendarahan apabila memberus gigi anda, rasa tidak selesa dalam mulut, dan nafas berbau. Orang yang mempunyai gingivitis biasanya akan menderita kerana kesakitan yang disengajakan make pesakit berasa tidak selesa sepanjang hari.

Cara Mengubati dan Mencegah Gusi Bengkak Secara Semulajadi

Cara Mengubati dan Mencegah Gusi Bengkak Secara Semulajadi

Oleh itu, saya akan membincangkan beberapa cara untuk merawat gusi bengkak kursus tradisional dan semula jadi tanpa menyebabkan kesan sampingan dan juga dengan bahan-bahan mudah didapati di sekeliling kita.

1. Berkumur air garam
Dalam garam mengandungi bahan antiseptik yang boleh melawan kuman yang menyebabkan gusi bengkak. Anda boleh bilas 2-3 kali sehari diikuti dengan bilasan air yang bersih

2. Dengan daun sirih
Anda boleh melakukan ini dengan mencampurkan 10 keping daun sirih, kunyit, dan garam secukup rasa dengan 500 cc air dan rebus sehingga mendidih. Kemudian anda boleh menggunakan herba ini untuk membilas atau terlalu mabuk.

Cara Mengubati dan Mencegah Gusi Bengkak Secara Semulajadi

3. Minum air yang banyak
Buka sedang minum air untuk mengurangkan bakteria di dalam mulut. Dan air boleh menggantikan fungsi air liur dikurangkan dengan minum air dalam kuantiti yang besar.

4. Penggunaan baking soda
Agak mudah dengan mencampurkan air dengan baking soda untuk rasa, dan kemudian ada boleh berkumur dengan dadah. Baking soda air dipercayai untuk mengelakkan penyebaran bakteria di dalam mulut yang menyebabkan gusi bengkak.

5. Bawang
Cara seterusnya untuk menggunakan bawang. Silap mata tersebut untuk melembutkan bawang merah dan kemudian sapu pada gusi bengkak atau anda juga boleh menambah garam sebelum ia digunakan untuk gusi. Kaedah ini boleh mengurangkan bengkak, tetapi ramai yang tidak suka untuk menggunakan kaedah ini kerana rasa dan bau bawang itu sendiri.

6. Menggunakan minyak cengkih
Anda hanya menggunakan minyak cengkih pada gusi bengkank kerap dua kali sehari. Dengan cara itu, bengkak gusi dikurangkan sedikit demi sedikit.

Cara Mengubati dan Mencegah Gusi Bengkak Secara Semulajadi

7. Jus oren
Anda boleh menggunakan lemon yang telah dimasak untuk mendapatkan air dan kemudian memerah jus limau dan campurkan dengan air suam dan kemudian kacau purata higga. Anda boleh menggunakannya untuk membilas, dan lebih baik berkumur dengan jus lemon pada waktu malam sebelum tidur dan pada waktu pagi apabila saya bangun.

8. Mengurut gusi
Mengurut gusi bengkak dengan jari telunjuk anda dalam gerakan membulat. Tetapi pastikan tangan anda digunakan untuk mengurut bersih supaya tidak mencetuskan bakteria lain dalam mulut anda.

9. Madu
Madu adalah bahan semula jadi yang diketahui mempunyai banyak manfaat. Salah satu adalah untuk melegakan bengkak pada gusi anda. Anda hanya memburuk-burukkan madu pada gusi anda bengkak rutin iaitu tiga kali sehari. Dan pastikan anda menggunakan madu adalah madu asli.

10. Pengubahsuaian diet
Anda perlu mengurangkan pengambilan makanan yang tidak baik untuk kesihatan anda. Anda boleh menambah buah-buahan yang mengandungi banyak vitamin C dalam diet anda meni mengururangi radang gusi.

11. Kulit pengangkutan
Basuh kulit pengangkutan pertama kotoran. Chew pengangkutan kulit dan kemudian tambah sedikit garam dan paste pada gusi bengkak.

Itu adalah beberapa cara untuk merawat gusi bengkak. Dan bagi mereka yang datang untuk menjaga gusi anda sihat, anda boleh melakukan beberapa cara berikut.

1. Pastikan mulut anda
Bakteria dalam mulut adalah punca utama gusi bengkak. Oleh itu anda perlu sentiasa ingat untuk memberus gigi anda dan jika perlu, berkumur dengan pencuci mulut yang boleh membantu mengekalkan kebersihan mulut. Tetapi ingat untuk tidak terlalu sering menggunakan ubat kumur yang mengandungi alkohol kerana kandungan alkohol boleh menyebabkan kerengsaan pada gusi.

2. Ambil vitamin C
Kekurangan vitamin C boleh menyebabkan pelbagai penyakit rongga mulut seperti ulser mulut dan gingivitis. Anda boleh memberi mereka makan buah-buahan yang mengandungi banyak vitamin C oren.

Begitu juga penjelasan segera mengenai cara untuk merawat secara semulajadi gusi bengkak, boleh membantu.

Cara Mengubati dan Mencegah Gusi Bengkak Secara Semulajadi

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...

Dapatkan kisah terbaik terus ke dalam inbox email anda!