Inilah 1001 Manfaat Si Raja Buah ? Yang Belum Anda Ketahui…

Inilah 1001 Manfaat Si Raja Buah ? Yang Belum Anda Ketahui…

Durian-Fruit-3

Siapa yang tidak kenal dengan durian? Buah yang satu ini jadi kegemaran untuk hampir semua orang yang pernah mencubanya. Mungkin saja kamu salah satunya?

Durian memperoleh gelaran si Raja Buah karena terkecuali saiznya yang besar, buah ini juga mempunyai bentuk serta rasa yang unik. Sensasi dari rasa yang dipunyai durian tidak boleh disangkal. Sebahagian juga menyebutnya ‘smells like hell, tastes like heaven’. Pelbagai jenis olahan dari durian juga banyak ditemui seperti ais krim, kuih, kerepek, serta masih banyak lagi. Namun sebenarnya apakah kalian tahu manfaat apa saja yang terdapat dalam durian?

Durian mengandungi nutrisi utama dalam jumlah yang tinggi melebihi buah-buahan lain. Kandungan nutrisi yang penting tersebut iaitu vit B, vit C, zat besi, kalium, magnesium, fosforus, zink, thiamine, riblofavin, omega 3 dan 6.
Mengelak stress serta kemurungan, kerana durian mengandungi asid amino untuk meningkatkan mood serta membuat lebih santai.

Melancarkan BAB lantaran buah durian mempunyai kandungan serat yang tinggi.
Durian boleh meredakan kesakitan pada perut lantaran mempunyai kesan antacid semula jadi pada badan.

Phytonutrient, adalah zat alami yang banyak terdapat pada durian. Phytonutrient dipercayai boleh mematikan zat penyebab kanser, tingkatkan sistem kekebalan badan, mencegah katarak serta mengurangkan risiko pada penyakit-penyakit kritikal seperti kanser, diabetes, jantung dan hipertensi.

Durian banyak mengandung zat antioksidan serta polyphenol yang mempunyai kekuatan yang lebih tinggi dari pada antioksidan berbentuk vitamin.
Zat organosulfur adalah salah satu kandungan gizi utama pada buah durian. Manfaat dari organosulfur iaitu untuk menurunkan sintesiskan kolesterol yang berlangsung di sel hati, anti radang, antioksidant, anti-mikrob (bakteria serta cendawan).

Memperbaiki sistem saraf.
Mengurangkan risiko strok.

Mengawal diet kerana durian mempunyai kadar karbohidrat 20% – 39% serta butuh dimakan tiap-tiap 2 jam sekali untuk menjaga kestabilan.

Pengambilan lah buah durian dalam jumlah yang sesuai sehingga 100 – 200 gr / hari serta jauhi makan durian ketika menjelang tidur. Kalian juga boleh mengambil pelbagai jenis buah-buahan serta sayur-sayuran yang lain sesuai dengan selera.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih