Ini Respon 7 Negara Berhubung Tindakan Serangan Israel di Masjid Al Aqsa

Sending
User Review
0 (0 votes)

Ini Respon 7 Negara Berhubung Tindakan Serangan Israel di Masjid Al Aqsa – Ketegangan antara Palestin dan Israel dalam isu sekatan ke atas Masjid al-Aqsa telah mendorong tindak balas masyarakat antarabangsa yang menggesa untuk bertenang dan mengembalikan status quo, yang memberikan kawalan kepada umat Islam ke atas masjid itu. Umat Islam Palestin menolak untuk solat di dalam Masjid al-Aqsa sejak Israel memperkenalkan langkah keselamatan baru berikutan serangan pada 14 Julai lalu di mana tiga warga Palestin Israel menembak mati dua pengawal keselamatan Israel sebelum mereka dikejar dan ditembak mati.

Serangan Israel di Masjid Al Aqsa

Ini Respon 7 Negara Berhubung Tindakan Serangan Israel di Masjid Al Aqsa

Israel kemudian membatalkan solat Jumaat dan menutup kompleks untuk kali pertama sejak tahun 1969, menyebabkan kemarahan di kalangan rakyat Palestin.

Kompleks itu dibuka semula dua hari kemudian selepas pengesan logam dipasang di pintu masuk, di mana Palestin memandangnya sebagai pencerobohan kawalan Israel ke atas tapak suci.

Dunia telah menyatakan kebimbangan mereka dan menyeru Israel dan Jordan, penjaga kompleks, untuk mencapai persetujuan dalam usaha untuk meredakan ketegangan. Disiarkan Laicikang.com seperti dipetik dari Al Jazeera, berikut adalah respon 8 negara berkenaan isu di tapak suci umat Islam tersebut.

1. Turki

(Foto: CNN.com)

“Sebarang sekatan ke atas umat Islam memasuki Masjid al-Aqsa tidak dapat diterima,” kata Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan.

“Perlindungan ciri-ciri Islam dan kesucian al-Quds (Baitulmuqaddis) dan al-Haram al-Sharif (Masjid Al-Aqsa) adalah penting bagi seluruh dunia Islam.”

“Sekatan ke masjid untuk orang Islam dan Palestin tidak boleh diterima,” kata jurucakap presiden, Ibrahim Kahn. “Kami menyifatkan langkah itu sebagai peralihan status quo di Masjid al-Aqsa.”

2. Lebanon

(Foto: EPA)

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh pejabat medianya, Presiden Lebanon Michel Aoun “mengutuk dan mengecam pencerobohan berulang kali Israel terhadap kesucian Masjid al-Aqsa dan penutupan pintu masjid terhadap umat Islam”.

“Pencerobohan Israel yang berulang adalah sebahagian daripada rancangan Israel untuk menyasarkan tapak-tapak suci selepas pendudukan tanah, dalam usahanya untuk terus mengubah status status geografi dan demografi di Jerusalem,” kata kenyataan itu.

3. Amerika Syarikat

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada hari Rabu, White House berkata ia “sangat prihatin” mengenai ketegangan yang melanda kompleks itu.

“AS menyeru negara Israel dan Kerajaan Hashemite Jordan untuk melakukan usaha yang baik untuk mengurangkan ketegangan dan mencari penyelesaian yang menjamin keamanan awam dan keselamatan tapak dan mengekalkan status quo,” memetik kenyataan berkata.

4. Jordan

(Foto: AFP)

Menteri Luar Negeri Jordan Ayman al-Safadi memberitahu Perwakilan Tinggi Kesatuan Eropah Federica Mogherini bahawa Jordan berusaha sepenuhnya untuk memulihkan keadaan dan mengakhiri krisis, berdasarkan prinsip keamanan, kestabilan dan penghormatan Israel terhadap situasi bersejarah di Jerusalem.

Beliau juga menekankan pentingnya masyarakat antarabangsa untuk meredakan keadaan dan mencegah ketegangan lebih lanjut, dengan menolak semua tindakan Israel yang bertujuan mengenakan fakta-fakta baru di tempat itu.

5. Mesir

Dalam satu kenyataan yang disiarkan di Facebook, Kementerian Luar Negeri Mesir menggesa Israel menghentikan keganasan dan memberi amaran kepada ketegangan yang semakin meningkat di Masjid al-Aqsa.

Pernyataan itu menyeru Israel supaya “menghentikan keganasan terhadap rakyat Palestin dan tempat suci, dan untuk menghormati kebebasan beribadah Palestin, dan tidak mengambil lebih banyak tindakan yang boleh mencetuskan konflik dan mengurangkan peluang mencapai keamanan komprehensif berdasarkan penyelesaian dua negara” .

6. Arab Saudi

Majlis Menteri Saudi menyeru komuniti antarabangsa untuk bertanggungjawab menghentikan amalan yang disifatkan “sangat menyakitkan sentimen umat Islam di seluruh dunia.”

Sidang mingguan, yang dipengerusikan oleh Penjaga Dua Masjid Suci, Raja Salman, menggambarkan tindakan Israel sebagai satu perkembangan berbahaya yang akan menyulitkan lagi keadaan di wilayah Palestin yang diduduki.

7. Afrika Selatan

Pemimpin Muslim Afrika Selatan dan kumpulan hak asasi manusia telah mengutuk kawalan Israel yang menyekat umat Islam untuk masuk ke Masjid Al-Aqsa, tapak Islam yang ketiga paling suci.

“Kami telah menggesa kepada Imam-imam di seluruh negara untuk menumpukan khutbah mereka pada Jumaat ini mengenai apa yang sedang berlaku di Al-Aqsa dan solidariti untuk sesama umat Islam di sana,” kata pengurus operasi Yayasan Al-Quds, kepada Anadolu Agency.

“Kami telah menyeru umat Islam di seluruh dunia untuk berpuasa setiap hari Khamis sehingga al-Aqsa dibebaskan.”

Kesatuan Ulama Muslimin Sedunia

Para ulama antarabangsa yang berpusat di Doha menyeru semua umat Islam untuk menunjukkan solidariti dengan umat Islam di al-Aqsa dalam “hari kemarahan”.

“Kami menyeru semua umat Islam untuk menjadikan hari Jumaat ini hari kemarahan terhadap tindakan Zionis di Jerusalem dan orang-orang yang tinggal di sana,” kata satu pernyataan oleh kesatuan itu.

Kesatuan Eropah

“Kami menyeru negara Israel dan Kerajaan Hashemite Jordan untuk bekerjasama dan melakukan segala usaha untuk mencari penyelesaian yang memastikan keselamatan untuk semua, menghormati kesucian tempat suci ini dan memelihara status quo,” kata Maja Kocijancic, jurucakap untuk Perwakilan Tinggi EU, Federica Mogherini.

“Kami juga menyeru semua pemimpin politik dan agama untuk bertindak secara bertanggungjawab dan berusaha untuk memulihkan keadaan yang tenang. Kami akan terus memantau perkembangannya.”

sumber: www.laicikang.com

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...

Dapatkan kisah terbaik terus ke dalam inbox email anda!