Hanya Perlu Masa 30 Saat, Sinusitis Pilek Tersumbat Hilang, Share Kepada Yang Lain !!

Hanya Perlu Masa 30 Saat, Sinusitis Pilek Tersumbat Hilang, Share Kepada Yang Lain !!

Sinus merupakan ruangan kosong yang terletak di dalam tulang tengkorak kita. Sinus terdiri daripada empat bahagian, iaitu sinus frontalis, sinus ethmoidales, sinus maksilaris, dan sinus sphenoidales.

resdung

Untuk menjaga kelembapan dalaman di dalam sinus, kita memerlukan cecair mukus yang akan dibuang melalui saluran hidung dan tekak. Cecair ini dibuang melalui lubang kecil yang menghubungkan sinus dengan hidung. Lubang ini sangat kecil sehingga apabila seseorang sedang mengalami hidung tersumbat kerana selsema, maka akan tertutup.

Pada kes lain, kita juga boleh mencari lubang yang ditutup akibat keradangan atau jangkitan yang merebak dari saluran pernafasan ke permukaan sinus. Keadaan ini dikenali juga dengan istilah sinusitis.

Akibat lubang yang tertutup cecair rembesan dari sinus akan terkumpul dan menimbulkan keluhan berupa rasa penuh, tersumbat, sakit kepala dan sakit pada lokasi sinus. Keluhan ini boleh sangat berat dan mengganggu fungsi kehidupan sehari-hari.

Apapun penyebab menyumbat sinus, ternyata kita boleh membantu mengatasinya dengan mengeluarkan lendir yang terkumpul dengan cara semula jadi. Nah, ini dia beberapa cara yang boleh kita cuba antara lain:

1. Pembersihan dengan Ibu Jari dan Lidah
Dengan menggunakan teknik accupressure serta memperharikan prinsip anatomi letak organ, kita juga boleh membersihkan sinus kita. Hal ini dapat dilakukan dengan cara

Letakkan ibu jari atau jari telunjuk di antara kedua alis, tekan dengan kuat
Tolak lidah dengan kuat keatas pada lelangit (bahagian keras rongga mulut, sempadan dengan bahagian lembut). usahakan menekan secara mendatar, dan tidak menunjuk pada pada satu titik sahaja
Pertahankan kedudukan ini selama 20-30 saat

Kira-kira setengah minit, anda mungkin akan merasakan adanya pergerakan lendir di sekitar hidung dan tekak. Hal ini bermakna cecair yang terkumpul pada rongga sinus mula sudah mencari jalan keluarnya.
Baca Juga: 5 Trik Mudah Turunkan Berat Badan untuk Lelaki

2. Pengairan hidung dengan Neti Pot
Mencuci hidung dengan menggunakan garam fisiologi (NaCl 0.9%) merupakan salah satu cara paling berkesan untuk membersihkan sinus. Hal ini dikenali jugadengan istilah pengairan hidung. Neti pot merupakan alat yang sering digunakan untuk memasukkan cecair tulis ke dalam satu lubang hidung dan mengeluarkannya dari lubang hidung yang lain.

3. Wap panas
Wap panas baik yang berasal dari mandi, humidifier, atau air panas yang diletakkan pada mangkok digunakan untuk melegakan dan membersihkan sinus. Wap panas akan mencairkan lendir serta membuka saluran sinus sehingga memudahkan pembuangannya.

Sumber: okezone.com

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih