FAKTA AJAIB TENTANG SARANG LABA-LABA YANG ANDA BELUM TAU !! ((BACA SELENGKAPNYA))

FAKTA AJAIB TENTANG SARANG LABA-LABA YANG ANDA BELUM TAU !! ((BACA SELENGKAPNYA))

Sarang labah-labah mempunyai kejuruteraan mereka sendiri, bersama-sama dengan pengiraan kejuruteraan yang disertakan. Jika labah-labah dibesarkan supaya bersaiz manusia, dianyamnya Kawasan bersih akan mempunyai 150 mtr tinggi .. Ia adalah kira-kira setinggi bangunan pencakar langit 50 tingkat.

saranglaba-laba

Jika labah-labah adalah begitu besar untuk dapat membuat web dengan lebar 50 mtr., Jadi menjaringkan ia akan dapat untuk menghentikan jet jumbo. Jika ya, bagaimana labah-labah webs boleh membuat dengan watak ini?

Untuk dapat melakukannya, labah-labah yang pertama mesti menarik reka bentuk, sama seperti seseorang arkitek. Oleh itu, reka-bina seni bina dengan saiz dan keupayaan kerana ini tidak dapat dilakukan tanpa reka bentuk.

Selepas draf telah disediakan, labah-labah perlu mengira beban berapa besar yang akan menduduki titik tertentu di internet, seperti jurutera pembinaan. Jika tidak, bersih ini pasti akan runtuh.
Apabila mencermati bagaimana web labah-labah bangun, adakah Ia mendapatkan satu keajaiban sebenar. Pertama sekali, labah-labah yang diputar thread balingan cuaca, angin kemudian terbang dia berpaut kepada tempat tertentu.

Selepas itu, kerja juga telah mula membina sarang mereka. Ia mengambil masa satu jam atau lebih untuk menenun jala. Pada mulanya, labah-labah menarik benang jenis kuat dan tegang dari titik pusat ke arah luar di pertengahan menyediakan casis.

Labah-labah kemudian memakai jenis benang kendur dan melekit untuk membuat bulatan dari luar ke dalam apa-apa bentuk lingkaran nyamuk gegelung.
Benang, labah-labah seperti ajaib dalam internet. Walaupun diameter kurang daripada 1 milimeter, benang labah-labah lima kali lebih kuat daripada gentian keluli ketebalan yang sama, dan mempunyai gaya tegang 150. 000 kg per mtr. persegi.

Diameter tali 30 cm dibuat spider bahan sutera akan menyokong berat badan yang bersamaan dengan 150 kereta. thread ini boleh meregang hingga empat kali ganda awal panjang. Kerana begitu ringan, benang labah-labah yang menghulurkan lilitan tiga kali bumi, dengan berat tidak lebih semakin 1kg.

Labah-labah Semua menghasilkan benang dengan watak tidak sama. dan semua benang ini boleh dikembalikan kepada bentuk asal mereka. Labah-labah boleh mengitar semula lagi sarang dipecahkan supaya thread belakang. Sebagai contoh, labah-labah diadematus memakai kelenjar perbelanjaan di dalam perut untuk menghasilkan tujuh jenis jenis benang.

Steel termasuk juga bahan yang paling kuat dihasilkan memakai kemudahan industri berat, menggunakan logam ferus, dan juga suhu relau daripada beberapa ribu darjah Celsius. Keluli khas direka supaya berdaya tahan, dan juga digunakan dalam pembinaan yang luas, bangunan bertingkat tinggi, dan jambatan.

Dan sebaliknya, labah-labah menghasilkan bahan yang lima kali lebih kuat daripada besi, walaupun tidak ada relau dalam badan, dan tidak teknologi bahawa beliau juga telah dihuraikan atau dikuasai. Labah-labah adalah makhuk kecil yang tidak boleh difikirkan.

Benar-benar menarik yang makhluk-makhluk kecil boleh menghasilkan benang lebih kuat daripada besi, dan menggunakannya untuk membuat bangunan itu melalui cara yang sama dengan beberapa arkitek dan jurutera ..

Syarikat DuPont, pembuat bahan kimia terbesar di dunia, mengikuti penyelidikan utama untuk membincangkan benang labah-labah. Pada akhir kajian yang panjang, yang kos beberapa puluh berjuta-juta dolar, cermin solek molekul benang labah-labah akhirnya didedahkan oleh saintis di makmal DuPont.

Tambahan pula, struktur molekul adalah replika untuk menghasilkan bahan yang paling kuat di dunia tahu: Kevlar. Walaupun tidak seperti yang kuat dan kukuh sebagai labah-labah sutera, Kevlar kekal bahan paling kuat yang boleh dihasilkan oleh manusia. Kelajuan 150 mtr. sesaat, satu tusukan peluru dikenainya pelbagai objek. Tetapi peluru pistol tidak boleh menembusi Kevlar, yang merupakan satu per sepuluh daripada benang labah-labah.

Kevlar digunakan dalam pembuatan: jaket kalis peluru, lombong pada pembawa pesawat untuk menghentikan pesawat tempur, but pelombong, dalam industri aeroangkasa dan juga mana-mana yang memerlukan keupayaan bahan.

Tetapi sutera labah-labah, yang ditiru oleh manusia untuk membuat Kevlar, ditambah lebih kuat daripada Kevlar itu. benang ini boleh menjadi tidak tebal daripada rambut manusia, lebih ringan daripada kapas, namun lebih kuat daripada besi, dan diiktiraf sebagai bahan yang paling kuat di dunia.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...

Dapatkan kisah terbaik terus ke dalam inbox email anda!