Ri Jong-chol Disenarai Hitam Masuk Malaysia

Kes Bunuh Kim Jong Nam Ri Jong-chol Disenarai Hitam Masuk Malaysia

Ri Jong-chol Disenarai Hitam Masuk Malaysia – ‘Pakar kimia’ Korea Utara, Ri Jong-chol, yang sebelum ini ditahan polis Malaysia bagi membantu siasatan kes pembunuhan Kim Jong-nam, kini disenaraihitam daripada memasuki negara ini.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata ini berikutan kerajaan Malaysia tidak mahu wujudnya sebarang elemen yang mahu menjadikan negara ini sebagai pangkalan agenda tersembunyi.

Ri Jong-chol Disenarai Hitam Masuk Malaysia

“Beliau masuk ke negara ini dengan hasrat untuk bekerja dengan sebuah syarikat, namun siasatan polis mendapati beliau tidak bekerja di syarikat berkenaan.

“Sebaliknya aktiviti yang beliau lakukan ialah aktiviti yang kerajaan Malaysia tidak pernah kehendaki…kita tidak mahu elemen seperti ini berada di negara kita,” katanya kepada para pemberita selepas merasmikan mesyuarat agung tahunan kali ke-7 Majlis Belia Felda Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas perkembangan terkini siasatan kes pembunuhan Jong-nam, abang kepada pemimpin Korea Utara Kim Jong-un di Lapangan Terbang Antarabangsa KL2 (klia2) pada 13 Feb. Jong Nam dilaporkan menggunakan pasport atas nama Kim Chol semasa berada di negara ini.

Ahmad Zahid berkata Jong-chol, 47, yang kini berada di depoh tahanan Jabatan Imigresen akan diterbangkan ke Beijing malam ini dan seterusnya ke Pyongyang, diiringi dua pegawai Kedutaan Korea Utara.

Ri Jong-chol Disenarai Hitam Masuk Malaysia

Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali semalam berkata Jong-chol, yang direman sejak 18 Feb lepas, akan dibebaskan berikutan kekurangan bukti untuk mendakwanya.

Jong-chol direman sejak 18 Feb berhubung kes pembunuhan Jong Nam dan perintah reman itu tamat hari ini.

Semasa ditanya mengenai dakwaan bahawa dua suspek yang dicari berhubung siasatan itu dipercayai ‘bersembunyi’ di Kedutaan Korea Utara, Ahmad Zahid berkata beberapa prosedur diplomatik perlu diikuti. Ri Jong-chol Disenarai Hitam Masuk Malaysia

“Selagi seseorang itu berada di mana-mana premis di mana-mana kedutaan, kita perlu mengikut peraturan prosedur diplomatik. Waran itu bukan sahaja untuk diserahkan tetapi beberapa prosedur diplomatik perlu diikuti,” katanya. – Bernama

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih

No Responses

  1. admin