Dengan Korban Kerbau.. Tenteramkah Roh Di Gunung Kinabalu?!!

Dengan Korban Kerbau.. Tenteramkah Roh Di Gunung Kinabalu?!!

KUNDASANG, Semua mata tertumpu kepada seorang lelaki warga tua yang berupaya mententeramkan ‘penjaga’ Gunung Kinabalu.

Tiba di Timpohon Gate, pintu masuk ke Gunung Kinabalu, awal hari ini, Abas Rintingan, merupakan seorang Bobolian (bomoh tradisional), berusia 93 tahun dari Kampung Bundu Tuhan sedang mencari tempat terbaik untuk mengadakan majlis korban seekor kerbau, yang merupakan kepercayaan tradisional kepada roh gunung.

Beliau dijemput khas untuk melakukan upacara ‘Posogit’, yang bermaksud untuk sejuk, dalam sesuatu perbuatan bagi menenangkan roh-roh penjaga di Gunung Kinabalu.

Semasa upacara khas, Abas menyembelih seekor kerbau betina menggunakan sebilah parang dan membiarkan darah kerbau berkenaan mengalir ke tanah.

Beliau kemudian mengasingkan bahagian-bahagian daging, hati, jantung dan hujung hidung serta membawanya ke tempat lain kira-kira 35 meter, di mana upacara korban telah berlaku.
Menggunakan peralatan ‘lumai’, alat yang diperbuat daripada manik, herba dan perhiasan sebagai alat berkomunikasi dengan penjaga gunung.

Beliau secara perlahan menanam bahagian-bahagian kerbau yang dibawa sebagai ‘persembahan’ untuk menenangkan roh-roh berkenaan.

Ia dilakukan dalam masa setengah jam, dan dia berjalan kembali ke pintu gerbang sebelum menasihatkan pengunjung supaya meninggalkan tempat itu tanpa menoleh ke belakang, kerana perbuatan dianggap sial.

“Itu orang terakhir yang meninggalkan pintu gerbang,” kata Johnny Ghani, yang merupakan antara 10 wakil daripada Majlis Gunung Kinabalu yang berasal dari Kampung Bundu Tuhan dipertanggungjawab untuk membantu Abas.

Apabila ditanya sama ada dia percaya perbuatan 10 pelancong asing yang berbogel adalah sebab utama yang menyebabkan semangat gunung marah, Johnny berkata ia hanya ‘korolaitan’ dan ‘pongundodoitan’ (kesan tersirat) yang menyebabkan gunung ‘panas’.

Menurut kepercayaan nenek moyang, Gunung Kinabalu adalah di mana roh-roh yang mati berhenti untuk berehat sebelum meneruskan perjalanan ke akhirat.

Gunung ini adalah amat penting bagi penduduk, bukan hanya untuk keindahan alam semula jadi dan sumber asli yang banyak diperlukan untuk sara hidup, tetapi juga sebagai sumber identiti dan kerohanian untuk komuniti orang asal yang tinggal di sekitarnya.

Selesai rutual Posogit, perasaan lega hadir dalam jiwa Johnny dan berkata mereka mempertimbangkan “perkara yang telah diselesaikan”, dengan harapan bahawa roh-roh gunung akan ‘sejuk’ daripada haba sejak kebelakangan ini.

“Kami berharap bahawa ini ritual ini akan ‘menyejuk’ dan cukup bukan sahaja untuk menenangkan roh-roh gunung, tetapi juga untuk menenangkan orang-orang asli yang turut terjejas oleh gempa bumi dan peristiwa 5 Jun (bogel), serta gempa susulan dan tanah runtuh,” katanya.

Hanya kira-kira seminggu lalu, bomoh Suang Lotud dari Kampung Bantayan, Tamparuli, Belud Ebin, memberitahu pemberita bahawa “roh peramal” miliknya memberitahu bahawa dewa-dewa gunung marah dengan tindakan yang tidak hormat baru-baru ini.

Beliau berkata banyak perbuatan salah laku yang telah berlaku selama bertahun-tahun yang disifatkan tidak menghormati bumi atau membayar pampasan yang mencukupi.

“Apa sahaja hasil yang kita menuai, kita mesti membayar hutang kita kepada tanah. Ia tidak kira apa agama atau kepercayaan apa, tetapi pada akhirnya, abu dan badan kita akan kembali ke bumi, katanya selepas ‘monolibabaw’ iaitu  majlis untuk berunding dengan roh-roh.

Sebelum posogit itu, kaum lain di Kundasang dan Ranau juga telah menjalankan ritual mereka sendiri dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

http://norichmedia.blogspot.com/2015/06/dengan-korban-kerbau-tenteramkah-roh-di.html
Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih