Daging Merah Boleh Jadi Bahaya Untuk Anda ((MOHON KONGSIKAN))

Daging merah adalah boleh dikatakan yang belle dunia masakan. rasa ini kaya membolehkan beratus-ratus variasi dalam pemprosesan dan persembahan. Walau bagaimanapun, makan terlalu banyak daging malah boleh membahayakan anda.

daging merah

Memetik NHS, Minggu (24/04/2016), definisi dagingmerah termasuk daginglembu, kambing, babi, lembu, daging rusa, kambing. Tetapi tidak termasuk ayam belanda, itik, angsa, burung, ayam, arnab dan dagingyang diproses termasuk sosej, bacon, ham, salami dan pate.

Daging merah memang mempunyai banyak manfaat untuk tubuh. Malah, ramai penyelidik percaya, tubuh manusia pada asasnya direka untuk mengambil dagingmerah, jadi berhenti penggunaan mereka boleh mengganggu keseimbangan pemakanan badan.

Tetapi, itu tidak bermakna anda boleh makan secara berlebihan. Makan dagingmerah terlalu banyak boleh meningkatkan risiko jangkitan cacing pita, dan juga boleh membawa kepada kanser.

Daging Merah Boleh Jadi Bahaya Untuk Anda

Untuk mengelakkan penyakit ini, ia adalah disyorkan untuk tidak melebihi had penggunaan maksimum 90 gram daging merah atau dagingdiproses setiap hari. 90 gram adalah bersamaan dengan tiga keping dihiris nipis panggang daging lembu, kambing atau daging babi. Bagi anda yang mempunyai risiko penyakit-penyakit lain, ia adalah disyorkan untuk memakan dagingyang tidak melebihi 70 gram sehari.

Jadi bagaimana pula dengan sekatan penggunaan daginguntuk kanak-kanak?

Kanak-kanak tidak perlu makan dagingsebanyak dewasa. Dan bilangan atau perkadaran diselaraskan untuk umur dan saiz badan.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...

Dapatkan kisah terbaik terus ke dalam inbox email anda!