Cara Menurunkan Darah Tinggi Yang Berkesan

Cara Menurunkan Darah Tinggi Yang Berkesan – Manfaat daun avokado untuk hipertensi (tekanan darah tinggi) kenyataannya banyak dipersoalkan oleh orang ramai. Hal sejenis itu kerana di Indonesia beberapa 30% penduduknya memikul derita penyakit darah tinggi atau desakan darah tinggi. darah tinggi bukan hanya dihidapi oleh kaum lelaki saja, sesungguhnya hipertensi pada saat ini jadi banyak di derita oleh semua golongan. Beberapa besar hipertensi menyebabkan permasalahan pada mata, otak dan buah pinggang.

Cara Menurunkan Darah Tinggi Yang Berkesan

Satu diantara penyebabnya hipertensi (tekanan darah tinggi) iaitu banyak mengambil makanan yang mempunyai kandungan garam sejumlah 5% / harinya (menurut pakar hipertensi Prof Dr dr Rully Roesli SpKK-KGH di Bandung, Jawa Barat).

Cara Menurunkan Darah Tinggi Yang Berkesan

Pada dasarnya standard kita mengambil garam mengikut tubuh Kesihatan Dunia (WHO) hanya sebanyak 5% saja perharinya. Selain itu, gaya hidup yang kurang sihat, tidak kerap sukan, stress dan alcohol iaitu satu diantara mengakibatkan darah tinggi.

Daun avokado iaitu satu diantara tumbuhan herba yang mempunyai karakter anti hipertensi. Menurut kajian oleh Dra Azizahwati MS. Apt yang ditangani di UI (Kampus Indonesia) pada 2010 mengenai manfaat daun avokado untuk darah tinggi, tunjukkan kalau pada daun avokado ada sebatian flavonoid yang melakukan tindakan untuk mengatasi desakan darah tinggi. Menurut beliau sehingga kini dos yang yang selamat untuk digunakan sebagai ubat darah tinggi dan kolesterol iaitu 10 mg / kg berat badan dengan membubarkan ekstrak daun avokado menggunakan pelarut etanol 70%. Cara Menurunkan Darah Tinggi Yang Berkesan

Penyelidikan juga ditangani kembali di Kampus Kristian Marantha oleh Runy Abdullah di Bandung, Jawa Barat membuka kalau daun avokado boleh turunkan desakan darah pada lelaki melalui cara yang penting. Kajian yang sama juga ditangani oleh Monica Ariesta dari Kampus yang sama pada th. 2010 menujukan penurunan desakan darah yang sama pada wanita.

Daun avokado terkecuali sebagai ubat untuk mengatasi tekanan darah tinggi, juga mujarab sebagai ubat antihiperlipidemia. Hiperlipidemia iaitu keadaan di mana pada jalur pembuluh darah berjalan tersumbat. Hal sejenis ini berjalan kerana hiperlpidemia iaitu satu diantara penyebabnya serangan jantung yang berjalan kerana kolesterol mengendap sebagai plak masa lalu luruh sampai berjalan tersumbat. Hiperlipidemia dan tekanan darah tinggi yakni penyakit yang mengakibatkan kematian tertinggi untuk saat ini. Cara Menurunkan Darah Tinggi Yang Berkesan

Langkah menggunakan daun avokado sebagai obat darah tinggi:

  • Sediakanlah 4 atau 5 helai daun avokado. Lalu sila dicuci sehingga bersih
  • Sediakan juga satu gelas air putih
  • Sediakan juga gula batu seperlunya
  • Sila didihkan air. Lalu masukkan daun avokado ke dalamnya
  • Masukkan gula batu walau demikian jangan sampai sangat banyak. Hal sejenis ini mempunyai maksud untuk buat rasa pahitnya hilang
  • Kemudian Didihkanlah sepanjang kurang lebih 3 minit. Lalu sila angkat dan sejukkan
  • Saring rebusan tadi ke gelas
  • Minumlah melalui cara teratur sekali dalam sehari

Tersebut beberapa kajian mengenai manfaat daun avokado untuk hipertensi dengan kata lain desakan darah tinggi. Mudah-mudahan membantu!

Sumber: http://www.aneka-resepnusantara.com/2016/05/salah-satu-penyakit-mematikan-di.html

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...

Dapatkan kisah terbaik terus ke dalam inbox email anda!