Bahaya Simpan Makanan Dalam Peti Sejuk

Bahaya Simpan Makanan Dalam Peti Sejuk. Ya, selepas balik dari membeli belah barang keperluan dapur, anda mesti rasa letih dan konfius nak letak mana satu dalampeti sejuk, mana yang nak dibiarkan.

Akhirnya anda malas berfikir, dan meletakkan semuanya dalampeti sejuk. Berikut merupakan 10 jenis makanan yang anda kena elak untuk simpan dalampeti sejuk.

Bahaya Simpan Makanan Dalam Peti Sejuk ?!!

AMARAN !! Bahaya Simpan Makanan Dalam Peti Sejuk ?!!

1. Ubi Kentang- Ubi kentang akan merasa “gembira” jika anda menyimpan ia di tempat yang kering, dan gelap. Menyimpan di dalam peti sejuk akan menukar kanji dalamkentang kepada gula, dan ini akan mengakibatkan satu rasa yang kurang enak pada kentang.

2. Tomato – Simpan sahaja tomato di luar peti sejuk di tempat yang kering. Menyimpan di dalampeti sejuk akan menyebabkan tomato kehilangan kesegaran dengan lebih cepat.

3. Madu – Simpan madu di dalam suhu bilik dan jauhkan dari matahari. Menyimpan di dalampeti sejuk akan menyebabkan madu berbuah bentuk seakan kristal dan mengeras.

4. Tembikai – Menyimpan tembikai di dalam peti sejuk akan mengakibatkan ia kehilangan pengantioksida. Biarkan ia di luar untuk mengelakkan ia kehilangan nutrien yang sepatutnya kita ambil. AMARAN !! Bahaya Simpan Makanan Dalam Peti Sejuk ?!!

5. Bawang – Ramai yang tersilap bahagian ini. Menyimpan bawang dalampeti sejuk akan menyebabkan makanan lain di dalampeti sejuk terkena bau dari bawang. Simpan sahaja bawang di dalam almari makanan.

6. Roti – Ya, ramai yang lakukan ini. Anda menyimpannya di dalam peti sejuk kerana menyangka ianya dapat menghalang pembentukan kulat. Ya, memang ianya menghalang, tetapi ianya akan menjadi sedikit keras dan kering. Ya, boleh menyimpannya, tetapi masukkan di dalam bekas khas kontena dan jangan biarkan ia terbuka.

7. Kopi – Ianaya akan menyebarkan bau kepada makanan yang berada dalampeti sejuk. Maka, barkan ia di dalam suhu bilik bagi mengekalkan kesegarannya.
8. Bawang putih – Simpan bawang putih di dalamtempat yang gelap, kering an masukkan di dalam beg kertas. Ia akan terus kekal segar. Menyimpan di dalam pet sejuk menggalakkan pertumbuhan kulat pada bawang putih. AMARAN !! Bahaya Simpan Makanan Dalam Peti Sejuk ?!!

9. Sos – Semua sos boleh kekal segar dengan hanya meyimpannya di dalam suhu bilik dalam keadaan kering.

10. Tumbuhan herba – Menyimpan tumbuhan herba di dalam peti sejuk akan menyebbakan ianya hilang kesegaran dengan lebih cepat. Simpan tumbuhan herba dalam bentuk jambangan bunga, dan letakkan dan biarkan separuh dari herba itu di dalam air. Biarkan sahaja di dalam suhu bilik.

Moga selepas ini, anda tidak lagi membuat kesilapan menyimpan makanan yang tidak sepatutnya di dalam peti sejuk. KREDIT BERITAHARIANNN.

Bahaya Simpan Makanan Dalam Peti Sejuk

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...

Dapatkan kisah terbaik terus ke dalam inbox email anda!