BACA NI !! Inilah 5 Menu Makanan Sihat Paling Menipu Di Dunia

BACA NI !! Inilah 5 Menu Makanan Sihat Paling Menipu Di Dunia

5 Menu Makanan Sihat Paling Menipu Di Dunia – Banyak orang mula memilih-milih makanan demi alasan kesihatan. Tak hanya itu, kadang-kadang orang juga sengaja memakan makanan tertentu saja untuk menjaga penampilan. Menu-menu alternatif seperti roti dan buah-buahan menjadi jalan keluar bagi mereka yang ingin menerapkan pola hidup sihat.

Tapi tahukah, di antara banyak menu sihat yang ditawarkan, beberapa di antaranya menipu pelanggan. Mereka punya kesan buruk yang sama dengan makanan berlemak kadar tunggu. Menu-menu di bawah ini bahkan menjadi menu kegemaran bagi banyak orang.

1. Roti putih

Roti putih
Roti putih digunakan sebagai makanan pokok di beberapa negara. Kenyataannya, roti ini tak menyumbang nutrisi apa pun bagi tubuh. Sebaliknya, roti putih mengandungi banyak gula dan tetap tak boleh mengenyangkan pemakannya.

Ganti roti putih dengan roti gandung yang lebih kaya serat jika memungkinkan. Di Amerika, ramai orang mula menggantikan roti putih mereka dengan tortillas.

2. Sumber protein
Sumber protein

Tubuh memerlukan pengambilan protein setiap harinya. Bahan makanan paling popular dan mudah didapati untuk sumber protein adalah daging ayam. Bahayanya, kebanyakan orang malah mengolahnya menjadi ayam goreng. Semua orang tahu bahawa segala makanan yang digoreng pastilah lazat tetapi berbahaya bagi kesihatan.

Ayam boleh dimasak dengan dikukus atau dibakar. Gorengan memang enak, tapi waspadalah terhadap tekanan darah dan tahap kolesterolmu.

3. Salad dengan sos krim

Salad dengan saus krim

Salad dengan sos krim Orang cenderung untuk beralih ke salad saat mereka memutuskan untuk makan-makanan sihat. Salad memang berkhasiat kerana tersusun atas sayur-sayuran, buah-buahan, dan bahan rendah kalori lain. Akan tetapi jarang orang memberi perhatian kepada sos salad yang mereka konsumsi. Bahan krim yang ada dalam sos salad ternyata mengandungi banyak lemak dan kalori. Sedikit sos saja boleh mengandungi lebih banyak kalori berbanding dengan seisi mangkuk salad.

Kini banyak orang mengambil sos berbahan minyak sayur. Selain ringan untuk pencernaan, sos yang satu ini punya kalori yang lebih sedikit

4. Nasi putih

Nasi putih

Di beberapa negara Asia, khususnya Indonesia, nasi putih menjadi menu yang tak boleh dipisahkan dengan pola konsumsi masyarakatnya. Banyak yang mengira bahawa nasi adalah makanan sihat, tapi kenyataannya, nasi membuat tubuh menyimpan lemat ketika tak diperlukan. Selain karbohidrat, tak ada lagi kandungan gizi yang dipunyai nasi.

Banyak orang sekarang beralih kepada beras merah kerana lebih banyak mengandungi vitamin dan nutrisi. Dan lagi beras merah membuat orang tahan kenyang lebih lama.

5. Sirap Jagung

Sirup JagungHingga saat ini masih banyak diperdebatkan tentang penggunaan sirap jagung sebagai pengganti gula kerana kadar kalorinya yang rendah. Nyatanya sirap jagung boleh membuat seseorang mengalami pertambahan berat secara cepat. Dan lagi seseorang yang mengambil sirap jagung lebih besar kemungkinan untuk makan makanan manis yang lain. Semua orang tahu bahawa makananan manis boleh menyebabkan diabetes jika dimakan secara berlebihan.

Pakar perubatan lantas menyarankan penggunaan buah-buahan sebagai untuk pengganti gula.

Nah, itulah 5 Menu Makanan Sihat Paling Menipu Di Dunia semoga menambah wawasan anda

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih