AWAS !! PENGAMBILAN MINUMAN INI BERLEBIHAN, INILAH KESANNAYA…

AWAS !! PENGAMBILAN MINUMAN INI BERLEBIHAN, INILAH KESANNAYA…

Siapa tak kenal dengan susu, minuman berkhasiat yang paling popular seantero dunia. Siapa juga yg tak kenal teh, minuman dari ekstrak daun teh yang terasa fresh serta sangat menyihatkan.

Bagaimana apabila kedua-duanya dikombinasi jadi satu minuman yang dipanggil teh susu, sama ada semakin menyihatkan?

Teh campur Susu

Untuk beberapa orang, teh susu iaitu minuman favorite yang sangat disenangi. Mereka memakai susu sebagai pemanis teh menukar gula. Gabungan pada teh serta susu menghasilkan satu rasa yang unik namun tetap lazat serta nikmat.

Tetapi perlu kenali, minuman gabungan teh serta susu ini nyatanya kurang baik. pertama; Teh mempunyai banyak zat antioksidan yang bertindak singkirkan kesan radikal bebas yang berisiko untuk pertumbuhan sel. Satu di antara sebatian antioksida yang dimiliki teh iaitu catechin. Sedangkan susu mempunyai protein yang bernama kasein yang dapat menghalang kemampuan sebatian catechin pada teh. Hasilnya, masa teh diminum bersama dengan susu, manfaat antioksidan pada teh jadi kurang maksimum.

Ke-2; Bila dilihat dari manfaat susu, susu yakni satu diantara sumber kalsium yang berguna untuk kesihatan tulang. Minum susu melalui cara teratur berarti melindungi tulang supaya sentiasa sihat serta kuat. Malangnya, teh juga mengandungi sebatian yang bernama asam oksalat. Sebatian ini bakal di keluarkan dari bersamaan dengan ur * n atau air kencing. Didalam badan, sebatian asid oksalik boleh berikatan dengan kalsium serta membuat satu zarah yang biasa dimaksudkan dengan batu buah pinggang.

Berapakah besar saiz zarah ini bergantung kepada berapa besar keterikatan asid oksalik dengan kalsium. Bila terus-terusan atau dalam jumlah besar tentu makin besar juga partikel batu buah pinggang terbentuk. Makin sering pengambilan teh susu, semakin besar juga risiko diserang batu buah pinggang, terutama bila tak disertai dengan minum air putih yang banyak.

Nah, jadi tahu kan nyatanya minum teh susu alias teh campur susu kurang baik untuk kesihatan bahkan juga dapat berisiko. Biasanya orang mencampurkan teh dengan susu hanya untuk menambah cita rasa. Tetapi mereka tidak memahami atau mungkin saja kurang peduli pada kesan negatif yang disebabkan. Walau sebenarnya, diakui atau tidak, hal – hal yang disangka remeh semacam itu jadi sangat menyokong terjaganya kesihatan badan.

TOLONG ARTIKEL INI JANGAN PUTUS PADA ANDA, MARI BANTU UNTUK SHARE Kekeluarga DAN KETEMAN-KAWAN YANG LAIN supaya MEREKA JUGA TAHU

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih