Alwaleed bin Talal Akan Menyumbangkan Semua Kekayaannya Kepada Badan Amal

Alwaleed bin Talal Akan Menyumbangkan Semua Kekayaannya Kepada Badan Amal

Ada sesuatu yang Putera Alwaleed bin Talal Arab Saudi teruk mahu anda tahu: jumlah sebenar kekayaannya.

Pada tahun 2009, beliau menjemput wartawan Forbes untuk lawatan selama seminggu istana 420 bilik di Riyadh dan untuk menemani dia dan isterinya, Puteri Ameera, dalam penerbangan ke Kaherah di atas kapal Boeing peribadinya 747 memastikan majalah menyedari skala hartanya apabila menyusun senarai orang terkaya di planet ini.

Rancangan itu tidak berjalan dengan baik. Pada tahun 2013, beliau telah melancarkan suatu tindakan libel terhadap Forbes untuk memandang rendah kekayaannya. Majalah itu berkata beliau bernilai $ 20bn, jutawan ke-26 paling kaya di dunia, tetapi dia mendakwa kekayaannya adalah lebih besar. Lagipun, anggota yang berusia 60 tahun keluarga diraja Arab Saudi dan mengisytiharkan diri Arab Warren Buffett, adalah orang yang terkaya di Timur Tengah, memegang kepentingan dalam orang-orang seperti Apple, Twitter, Citigroup, Canary Wharf, Time Warner dan Paris George V dan hotel Savoy di London.

Minggu ini, putera, yang mempunyai kecenderungan untuk menghantar teks orang yang berpengaruh dan mempunyai James Murdoch pada kelajuan dail, mengumumkan beliau akan menyumbangkan semua kekayaannya kepada badan amal, termasuk memperkasa wanita dengan sendiri organisasi Alwaleed philanthropy beliau, mencontohi Bill dan Melinda Gates Foundation. Seperti dia menjemput media dunia untuk taklimat di Riyadh, beliau juga menggunakan peluang untuk menolak versi beliau mengenai saiz kekayaannya, yang katanya adalah $ 32bn (£ 20bn). Yang masih bertentangan dengan anggaran Forbes 2015 sebanyak $ 22.6bn, yang meletakkan dia 34 dalam senarai.

Alwaleed, anak saudara Raja Salman dan cucu kepada pengasas Arab Saudi, Abdulaziz, tidak seperti lain-raja Arab yang besar. Beliau sering muncul di khalayak ramai dengan kaca matanya gelap dan memakai sut dan bukannya biasa labuh thawb itu. Putera yang keterlaluan tentang kalori mengira dan biasanya tidak mempunyai lebih daripada 1,100 sehari, mempunyai pandangan progresif ke atas wanita, muzik dan panggung wayang dan menggesa dunia Arab, raja Arab dimasukkan, untuk melaksanakan pembaharuan.

Beliau berkahwin dengan glamor dan melancarkan Ameera tahun selepas dia ditemuramah Dia, kertas sekolah apabila dia 18. Dalam masyarakat di mana wanita dijauhkan daripada mendapat perhatian, dia muncul dengan beliau di khalayak ramai – termasuk pada majlis perkahwinan Duke dan Duchess of Cambridge pada tahun 2011 – dan berkeras surat khabar Arab menyiarkan gambar beliau walaupun sekatan biasa pada menggunakan imej wanita Saudi di cetak. Putera itu bercerai Ameera pada tahun 2013, walaupun mereka tetap berkawan.

Dia gembira untuk berbangga bahawa ibu pejabat yang berpangkalan di Arab mengambil lebih ramai wanita berbanding lelaki dan bahawa mereka tidak perlu memakai tudung di tempat kerja. Tidak semua orang percaya bahawa tumpuan putera kepada wanita semata-mata bertujuan untuk memberi kuasa kepada mereka; sesetengah pengkritik berkata ia juga adalah satu cara untuk dia mendapatkan pengaruh yang lebih, terutamanya di barat.

Tetapi terdapat had kepada apa yang boleh dibeli dengan wang, walaupun anda adalah Alwaleed. Pada 2000-an, beliau terkenal dibiayai seorang wanita dari Mekah, Hanadi Zakaria al-Hindi, untuk menjadi juruterbang wanita pertama negaranya. Beliau telah disahkan untuk terbang di Arab Saudi pada tahun 2014 dan mungkin dapat terbang jet peribadi putera (walaupun ia tidak jelas jika dia berbuat demikian dengan langit Arab Saudi), tetapi dia pasti tidak akan dapat memandu di jalan-jalan Arab . Wanita masih dilarang daripada berbuat demikian di dalam kerajaan di dunia yang paling teokratik. Alwaleed dan Ameera menyokong kempen untuk mengubah itu.

Alwaleed dilahirkan di Jeddah, di pantai Laut Merah, pada bulan Mac 1955. Bapanya adalah Putera Talal, anggota kanan keluarga diraja yang dipinggirkan – dan juga dibuang – kerana dia dilihat sebagai kambing hitam untuk mahu raja berperlembagaan.

Talal baru-baru ini mengkritik raja memberi kuasa kepada anaknya dan kuasa di rumah anaknya memusatkan. Ibu Alwaleed adalah Mona Al Solh, anak perempuan Perdana Menteri pertama Lubnan Riad Al Solh. Beliau belajar di kolej Menlo di California dan kemudian menerima ijazah sarjana di luar kampus dari Universiti Syracuse.

Putera itu kata dia seorang jutawan buatan sendiri, dengan mendakwa bahawa bapanya hanya memberinya endowmen $ 30,000 dan pinjaman $ 300,000 dan sebuah rumah. Ia masih tidak jelas bagaimana dia kemudiannya mampu untuk mengumpul apa-apa jumlah wang yang besar dalam masa yang singkat.
Pelaburan pertamanya adalah dalam pembinaan dan ia tidak sehingga tahun 1991, apabila dia menyelamatkan Citicorp kemudian rapuh, yang barat mendapat tahu senjata api kewangan beliau. Dia telah datang untuk menyelamatkan banyak syarikat besar yang lain dan hartanya telah berkembang pada kadar yang mengejutkan, kini regangan untuk kapal layar super (yang menjadi penetapan untuk filem James Bond dan pernah dimiliki oleh Donald Trump), jet peribadi ( yang A380 beliau kemudian dijual), tidak terkira banyaknya ekar tanah, dan gergasi hotel Four Seasons dan Mövenpick.

Kumpulan Rotana beliau adalah syarikat hiburan terbesar di dunia Arab. Resort Kerajaan-Nya di luar Riyadh mempunyai zoo persendirian dan gua bawah tanah, menurut Vanity Fair. Beliau juga Pengerusi Kingdom Holding, yang mengawal kebanyakan asetnya.

Buku kenalan Alwaleed pecah dengan A-Listers, diari beliau diselang dengan mesyuarat dengan powerbrokers di dunia. Dia menghantar sms Carla Bruni apabila Nicolas Sarkozy kalah dalam pilihan raya presiden Perancis pada tahun 2012. Beliau aktif di Twitter, di mana beliau mempunyai 3.35 juta pengikut. Garis masa beliau penuh dengan gambar-gambar dengan nama besar di dunia.

Murdoch puak sekutu-sekutu yang penting. Alwaleed mempunyai kepentingan dalam Murdoch News Corp dan Rupert Murdoch mempunyai saham dalam Rotana Group putera. Tetapi pada tahun 2015, ia muncul bahawa Alwaleed telah mengurangkan pegangannya daripada 6.6% kepada kira-kira 1%.

Dalam skandal telefon hacking itu, Alwaleed mendampingi keluarga Murdoch tetapi dipanggil untuk Ribka Brooks untuk meletak jawatan. Beliau meletak jawatan sehari selepas campur tangan putera. “James [Murdoch] tidak pasangan saya hanya dalam News Corp,” Alwaleed memberitahu Vanity Fair William Cohan pada tahun 2013. “Dia juga rakan kongsi saya dalam Rotana … Dia seorang yang sangat beretika, profesional, lelaki yang baik. Saya rasa kejujuran beliau. Saya berfikir dia. Aku mengenal Dia dengan baik. ”

Jane Kinninmont, felo penyelidik kanan di Chatham House, berkata ia tidak diketahui untuk jutawan untuk memberikan sejumlah besar wang mereka pergi, tetapi dia menggariskan keutamaan politik dan sosial Alwaleed di Arab Saudi.

“Beliau adalah seorang tokoh yang sangat menarik dari segi politik dan sosial dalam keluarga diraja Saudi,” katanya. “Salah satu daripada syarikat-syarikat medianya dibiayai filem Wadjda, yang merupakan filem pertama diarahkan oleh seorang wanita Arab ditunjukkan di Cannes, jadi dia mempunyai sejarah gerak isyarat yang berprofil tinggi yang mengejutkan dan yang menjadikan dia popular, sekurang-kurangnya dengan kawasan liberal. ”

Alwaleed telah secara tidak langsung dikritik oleh beberapa ulama Arab konservatif untuk saluran satelit beliau, sebagai contoh.

“Dia agak seorang lelaki muda untuk membuat apa-apa [dermawan] bergerak, ia tidak seperti jika dia datang ke akhir kerjayanya atau bahawa dia diperlukan untuk melihat legasi beliau,” tambahnya.

“Ada yang membuat spekulasi bahawa mungkin dia adalah seseorang yang mempunyai cita-cita politik di Arab Saudi. Itu mungkin tidak mungkin kerana dia begitu liberal, berbanding dengan masyarakat itu. Tetapi setelah mengumpulkan kekayaan yang begitu banyak, dia juga mungkin berminat untuk nama baiknya. “Bill Gates, yang telah bekerja dengan putera itu untuk kebajikan, memuji langkah terbarunya minggu ini.

Alwaleed, yang suka menonton CNBC dan telah memberikan wang kepada banyak universiti – termasuk Harvard, Cambridge dan Edinburgh – belum kebal terhadap kontroversi. Mungkin yang paling ingin tahu adalah pengekalan dakwaan sekumpulan orang kerdil sebagai tindakan amal. Putera itu menyifatkan laporan kerdil melambung sebagai pembohongan. Penyokongnya mengatakan dia telah menunjukkan satu kebaikan untuk orang kerdil dengan memberikan mereka tempat tinggal dan wang. Putera, yang sering wartawan dijemput untuk istana beliau sebelum ini, telah menjadi agak tekan malu – sekurang-kurangnya untuk media barat.

Satu lagi kontroversi besar adalah rancangannya untuk menawarkan 100 Bentleys 100 juruterbang Arab yang terlibat dalam kempen ketenteraan terhadap Yaman. Gabungan Arab yang dipimpin terhadap pasukan pemberontak Houthi di sana telah membunuh ratusan orang awam, antaranya kanak-kanak. Alwaleed juga dipercayai mempunyai pandangan yang bermusuhan mengenai Iran, saingan utama Arab Saudi di rantau ini. Angka Arab lain mendapat manfaat daripada hadiah murah hati beliau termasuk pemain bola sepak. Tidak semua sumbangan beliau adalah diterima dengan rasa syukur, walaupun; beliau daftar $ 10m ke New York selepas serangan 9/11 telah ditolak oleh Datuk Bandar di bandar ini.

Dean Mousavi, seorang aktivis hak asasi manusia yang berpangkalan di Iraq, kata Alwaleed menikmati ijazah mengejutkan berkenaan di rantau ini, malah di kalangan umat Islam Syiah, kerana pandangan beliau termasuk golongan shia Islam.

Tetapi Mousavi tidak pasti apa hasil memberi apa-apa jumlah wang yang besar jauh wtheguardianill membawa. “Ia memberikan kepadanya beberapa publisiti, yang dia mahu mempunyai di barat seperti di Amerika Syarikat dan Perancis,” kata Mousavi. “Ia mengenai menyampaikan imej yang baik daripada dirinya di dunia, tetapi saya tidak pasti di mana wang itu akan pergi.” – Theguardian

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih