5 Fakta Yang Anda Perlu Tahu Tentang Menghisap Rokok Elektrik

5 Fakta Yang Anda Perlu Tahu Tentang Menghisap Rokok Elektrik (Vaping/Vape/Vapor) Assalamualaikum dan selamat sejahtera, sebelum ini mesti kita dah baca tentang satu tajuk di mana pengguna rokokelektronik terdedah kepada penyakit kronik bukan?

Tapi walau bagaimanapun apa yang perlu tahu adakah vaping selamat?

5 Fakta Yang Anda Perlu Tahu Tentang Menghisap Rokok Elektrik

1) Dr Zakaria Abdullah, pakar herba dan kesihatan tempatan, menyatakan glycol (PG) dan glycerin (VG) (yang terkandung dalam e-liquid) tiada rekod yang menunjukkan mereka bahaya.
5 Fakta Yang Anda Perlu Tahu Tentang Menghisap Rokok Elektrik

2) Dr Hairulfaizi Haron, Pakar Jantung dan Paru – Paru PPUKM, menyatakan rokoktembakau mempunyai pelbagai – bagai toksik manakala rokok elektronik hanya mengguna pelarut, nikotin serta perisa. Beliau menasihati supaya nikotin tidak digunakan secara berlebihan (zero nikotin terus lagi bagus).

3) Boston University School of Public Health membuat kesimpulan bahawa rokok elektronik adalah lebih selamat daripada rokoksebenar dan mungkin membantu perokok berhenti merokok, mereka menyatakan “tahap bahan kimia yang dikesan dalam rokok elektronik tidak menimbulkan kebimbangan kesihatan yang serius”. “Rokok elektronik juga didapati serupa dengan pengganti nikotin {seperti NiQuitin) yang sedia ada”.

5 Fakta Yang Anda Perlu Tahu Tentang Menghisap Rokok Elektrik

4) Dr Konstantinos Farsalinos daripada Onassis Cardiac Surgery Center membentangkan “Rokokelektronik adalah alternatif yang lebih selamat kepada rokoktembakau…. Memandangkan bahaya melampau yang dikaitkan dengan merokok, data sedia ada menunjukkan bahawa rokokelektronik adalah jauh kurang berbahaya dan menggantikan tembakau dengan rokok elektronik mungkin bermanfaat untuk kesihatan.”

5) American Association of Public Health Physicians (AAPHP) menyokong penjualan rokok elektronik kepada orang dewasa “kerana ia berkemungkinan menyelamatkan 4 daripada 8 juta perokok di Amerika yang sebaliknya akan mati disebabkan penyakit berkaitan dengan tembakau dalam masa 20 tahun.” 5 Fakta Yang Anda Perlu Tahu Tentang Menghisap Rokok Elektrik

#Jadi apa pendapat anda?

SUMBER

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih