10 Panduan Membawa Kanak-Kanak Menaiki Kapal Terbang

Sending
User Review
0 (0 votes)

10 Panduan Membawa Kanak-Kanak Menaiki Kapal Terbang. Mungkin ada juga yang tidak pernah membawa anak kecil menaiki flight dan tips ini boleh dijadikan panduan di masa akan datang.

Panduan Membawa Kanak-Kanak

10 Panduan Membawa Kanak-Kanak Menaiki Kapal Terbang

10 Tips Bawa Bayi Naik Kapal Terbang

1. Bawa stroller

Jika ada stroller, maknanya keluarga itu ada bayi. Daftar masuk awal kerana ibu-bapa dan anak akan diberi keutamaan untuk naik kapal terbang terlebih dahulu. Biasanya, satu keluarga yang bersama dengan bayi akan dibenarkan masuk sekali.

Bagi yang pertama kali naik kapal terbang, bawa stroller hingga ke aero-bridge. Tinggalkan di sana. Jika guna Air Asia yang tidak menggunakan aero-bridge, letakkan di tangga sebelum naik kapal terbang.

Jika anda melancong ke negara-negara eropah kebiasannya yang membawa bayi bersama stroller akan mendapat sedikit keistimewaan untuk tidak perlu beratur panjang semasa pemeriksaan kastam.

2. Main dengan anak sampai penat

Bagi anak makan dan ajak anak bermain sehingga letih. Tips ini agak berguna kerana anak kita tadi akan tertidur di dalam kapal terbang.

3. Tukar lampin dahulu

Pastikan tukar lampin pakai buang anak sebelum berlepas atau pastikan anak telah buang air dahulu sebelum berlepas. Ini bukan sahaja untuk keselesaan bayi, tetapi keselesaan penumpang bersebelahan. Tentu sekali tidak mahu ada yang terbau sesuatu yang tidak diingini.

4. Bawa selimut sendiri

Tidak semua pesawat menyediakan selimut. Bagi syarikat penerbangan seperti MAS anda boleh cuba minta pada pramugari yang bertugas. Untuk lebih selesa, bawa selimut bayi atau sweater sendiri kerana dalam pesawat suhunya akan lebih sejuk bagi bayi atau kanak-kanak.

5. Bawa satu beg handcarry

Pastikan lengkap semua barang bayi, susu, tisu basah, biskut bayi, minyak angin saiz kecil (cuba sorokkan). Letakkan barang di bawah kerusi supaya senang untuk dicapai.

6. Beri makanan yang sesuai

Bagi makanan yang tak memualkan untuk yang boleh makan. Tetapi kalau bayi tersedar dari tidur, bagi minum susu atau makanan bayi.

7. Peluk bayi sepanjang masa

Pastikan peluk bayi untuk bagi bayi lebih selesa dan rasa dekat dengan ibu.

8. Tutup telinga bayi

Semasa take-off atau landing, pastikan tutup telinga bayi untuk mengelakkan bayi menangis kerana perubahan tekanan udara (air pressure). Kalau boleh berikan susu semasa take-off atau semasa dekat nak landing.

9. Booking kemudahan bassinet

Sekiranya anda memilih penerbangan full service airline seperti MAS dan GARUDA serta membawa bayi bawah 24 bulan, boleh booking tempat duduk yang hampir dengan bassinet atau baby cot seat. Tetapi jika low fare airline, boleh cuba tanya dahulu sebab kebiasaannya hanya ada pada pesawat-pesawat besar.

Air Asia juga ada menyediakan kemudahan bassinet di bahagian hot seat mereka tetapi hanya untuk flight number bermula dengan D7 (Air Asia X). Kemudahan bassinet ini sedit sebanyak dapat melegakan anda jika masa penerbangan yang ditempuh adalah lama.

10. Pilih tempat duduk

Pilih kedudukan seat yang betul supaya senang keluar masuk. Elakkan duduk di bahagian tengah sekiranya mengambil penerbangan masa yang panjang kerana agak sukar untuk keluar masuk.

10 Panduan Membawa Kanak-Kanak Menaiki Kapal Terbang

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...

Dapatkan kisah terbaik terus ke dalam inbox email anda!