“UMUR BELUM TERLALU TUA TAPI GIGI SUDAH HABIS”… SEBELUM TERLAMBAT & MENYESAL MARI KENALI PUNCA GIGI RAPUH ((BANTU SHARE))

“UMUR BELUM TERLALU TUA TAPI GIGI SUDAH HABIS”… SEBELUM TERLAMBAT & MENYESAL MARI KENALI PUNCA GIGI RAPUH ((BANTU SHARE))

Bukan sekadar anak-anak, orang dewasa bahkan juga yang telah tua juga boleh alami permasalahan gigi dari mula sakit gusi, sakit gigi berlubang, serta gigi rapuh atau gigi reput. Permasalahan gigi yang paling bahaya iaitu gigi rapuh, lantaran bila gigi rapuh pasti kita tak boleh makan kembali. Oleh itu, kita butuh mengelak berlakunya gigi rapuh supaya kita dapat selalu mengambil serta nikmati kelazatan pelbagai type makanan.

Apa saja penyebabnya gigi rapuh?

Gigi rapuh boleh terjadinya lantaran penjagaan gigi yang kurang maksimum. Tetapi, ada juga orang yang alami gigi rapuh akibat aspek keturunan. Bila ibu bapa mempunyai permasalahan gigi rapuh jadi ada peluang anaknya juga bakal alami perkara yang sama. Oleh itu, baiknya elakkan gigi rapuh dari mulai saat ini, sebelumnya hal semacam ini alami penurunan pada anak anda.

Nah, sebahagian penyebabnya gigi rapuh berikut ini memerlukan anda semak untuk mengelak gigi rapuh. Pemicunya iaitu:

1. Gigi berlubang

Gigi jadi rapuh akibat gigi berlubang yang kerana sebab tak ada keseimbangan pada sistem pelepasan mineral dari gigi serta sistem pengembalian mineral itu kedalam gigi. Oleh itu, gigi berlubang perlu juga dielakkan dengan melakukan penjagaan gigi yang baik.

2. Jarang gosok gigi

Menggosok-gosok gigi itu utama! Bahkan juga menggosok-gosok gigi telah di ajarkan bermula sejak kita kecil. Bila anda tak rajin menggosok-gosok gigi jadi pastinya berbeza-beza type kuman yang ketinggalan di gigi bakal jadi plak yang boleh mengakibatkan kerosakan gigi serta bahkan juga membuatnya rapuh atau reput. Menggosok-gosok gigi yang sihat iaitu dua atau tiga kali satu hari. Pasta gigi yang baik iaitu yang mempunyai kandungan flouride.

3. Pola makan tak teratur

Sebenarnya bila anda makan dengan tak teratur, jadi boleh memberi penyakit pada gigi. Pengambilan vitamin serta mineral penting juga untuk kesihatan gigi serta mulut. Diluar itu, kita mesti melindungi makanan, janganlah sangat banyak pengambilan karbohidrat serta makanan bergula, lantaran type makanan ini lebih susah pergi dari gigi hingga pada akhirnya boleh menyebabkan plak pada gigi.

SUMBER; share-publik.blogspot.com/2016/02/tolong-sebarkan-agar-banyak-yang-tau.html

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih