Turki Beri Israel Amaran ‘Harga Yang Perlu Dibayar’ Angkara Tidak Menghormati Al-Aqsa

Turki Beri Israel Amaran ‘Harga Yang Perlu Dibayar’ Angkara Tidak Menghormati Al-Aqsa – ANKARA – Presiden Turki, Tayyip Erdogan berkata pada hari Selasa, Israel akan membayar harga untuk pertikaian mengenai langkah keselamatan yang dikenakan di pintu masuk masjid Al-Aqsa di Jerusalem.

Turki Beri Israel Amaran

“Israel, yang tidak menghormati masjid Aqsa dan Kubah Batu, akan melihat dirinya paling menderita kerosakan,” kata Erdogan, merujuk kepada tapak suci Muslim di kawasan suci yang tinggi untuk kedua-dua umat Islam dan Yahudi di bandar lama Jerusalem.

Turki Beri Israel Amaran ‘Harga Yang Perlu Dibayar’ Angkara Tidak Menghormati Al-Aqsa

Israel memasang alat pengesan logam di pintu masuk ke masjid selepas dua pegawai polis ditembak mati pada 14 Julai. Gerakan keselamatan itu mencetuskan pertempuran berdarah antara Israel dan Palestin.

Perselisihan itu, termasuk kematian tiga orang Israel dan empat orang Palestin dalam keganasan pada hari Jumaat dan Sabtu, telah membunyikan penggera antarabangsa dan mendorong Majlis Keselamatan U.N. untuk mengadakan pertemuan untuk mencari jalan untuk menenangkan keadaan.

Israel memutuskan pada hari Selasa untuk menghapuskan pengesan logam dan menggantikannya dengan kamera CCTV, pengawasan yang kurang menonjol, kata kenyataan kabinet Israel.

Palestin menolak langkah-langkah baru, menggesa untuk mengembaikan status quo.

“Saya telah mendengar keputusan Israel untuk mengeluarkan pengesan logam, dan saya berharap yang lain akan menyusuri” kata Erdogan kepada anggota parlimen dari Parti AK.

“Kami mengharapkan Israel mengambil langkah-langkah untuk keamanan di rantau ini.”

Ketegangan di Baitulmuqaddis telah mencetuskan protes hebat di Turki. Media Turki mengatakan beberapa penunjuk perasaan menendang pintu dan melemparkan batu ke saumaah di Istanbul. Erdogan menggesa untuk bertenang dan berkata menyerang tempat penyembahan adalah “kesilapan besar”.

“Kami tidak mempunyai masalah dengan rumah ibadat orang Kristian atau Yahudi, kami telah mengambil langkah-langkah yang diperlukan terhadap serangan yang dirancang di saumaah dan kuil di negara kita,” katanya kepada ahli parlimen.

Erdogan berkata beliau bercakap dengan Presiden Israel Reuven Rivlin dan memberitahunya bahawa umat Islam yang pergi ke masjid al-Aqsa tidak boleh dianggap sebagai pengganas.

“Kita juga tidak boleh menerima orang Yahudi pergi ke saumaah dan kuil dianggap sebagai pengganas,” katanya.

 

sumber: www.laicikang.com

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih