Tahap Semasa Ringgit Tidak Mencerminkan Asas Kata Menteri

Tahap Semasa Ringgit Tidak Mencerminkan Asas Kata Menteri

Petaling Jaya – Tahap semasa ringgit tidak mencerminkan asas-asas negara yang masih kukuh, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdul Wahid Omar.

Abdul Wahid, yang juga Pengerusi Jawatankuasa baru ditubuhkan Ekonomi Khas (SEC), berkata jawatankuasa itu akan bekerja ke arah memperkukuhkan asas-asas.

Beliau berkata demikian kepada pemberita sebelum menghadiri mesyuarat di Pusat yang baru dilancarkan Malaysia Pegawai Dagang Talent Perkhidmatan (Pusat MYXpats) di sini hari ini.

Dibuka pada bulan Jun, Pusat MyXpats merupakan pusat bagi majikan memohon pas pekerjaan dan imigresen lain yang berkaitan pas untuk pekerja asing mereka.

Ringgit ditutup lebih tinggi hari ini di 4,1620 / 1680 berbanding dolar AS daripada Jumaat lepas 4,1950 / 1050.

Ia melanda urusniaga harian yang rendah 4,2700 kepada dolar AS minggu lepas, paras terendah sejak krisis kewangan Asia 17 tahun lalu.

Di PUTRAJAYA, demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat pertama SEC, Wahid berkata kerajaan sedang memantau semua aktiviti di hadapan bukan deliverable (NDF) ringgit luar pesisir, termasuk di Singapura.

Beliau berkata kerajaan tidak akan mengenakan kawalan modal atau menambat ringgit berbanding dolar AS.

“Selepas penurunan nilai yuan, pasaran kewangan agak bingung dan Malaysia tidak terkecuali.

“Kita perlu terus memberi tumpuan kepada asas-asas. Oleh kerana Malaysia terus menikmati lebihan perdagangan pada masa ini, ini akan diterjemahkan ke dalam lebihan akaun semasa juga.
“Bagi ringgit kebimbangan, apa yang kita perlu lakukan adalah memastikan bahawa kita berpegang kepada asas-asas serta mengkaji semula pilihan dasar yang lain.

“Akhirnya, nilai ringgit akan mencerminkan asas-asas yang digariskan,” kata beliau sambil menambah bahawa ia tidak bijak membuat spekulasi mengenai pergerakan ringgit dan mendedahkan cadangan dan langkah-langkah yang dibincangkan dalam mesyuarat itu.

“Marilah kita meneruskan tugas kami. Mana-mana (baru) dasar membuat keputusan akan diumumkan oleh Perdana Menteri, “kata beliau sambil menambah bahawa cadangan yang dibuat selepas setiap mesyuarat akan dibentangkan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai jawatankuasa itu melaporkan terus kepada beliau (Najib).

Abdul Wahid berkata, ekonomi Malaysia dijangka berkembang antara 4.5 peratus hingga 5.5 peratus tahun ini.

“Projek-projek pembangunan seperti MRT akan diteruskan, tetapi mereka akan diperkemaskan dari semasa ke semasa selepas mengambil kira kedudukan fiskal negara.

“Langkah-langkah dan dasar yang dibincangkan juga akan mengambil kira kesan-kesan yang dimaksudkan dan yang tidak diingini. Ia akan terus dibincangkan dalam mesyuarat kedua (SEC) pada Jumaat, “katanya.

Turut hadir ialah SEC Ketua Sekretariat Datuk K.Yogeesvaran yang juga Unit Perancang Ekonomi (EPU) Ketua Pengarah dan wakil-wakil daripada Kementerian Kewangan, Bank Negara Malaysia, EPU, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Jabatan Perdana Menteri, dan Suruhanjaya Sekuriti.

Pengerusi Kumpulan CIMB, Datuk Seri Nazir Razak yang didukung ke atas ekonomi dan pasaran kewangan melalui persidangan video. – Bernama

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih